Praėjusią savaitę Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KCCI) surengtame susitikime pasaulio problemas apžvelgė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas, ekonomistas profesorius Raimondas Kuodis.

Problemų - ne viena

Jo teigimu, signalų apie artėjančią didelę ekonominę krizę nėra. Tačiau „yra daug pavienių negerų upelių, kurių susijungimas gali privesti prie sprogimo“.

Vienas tokių upelių, pasak profesoriaus, yra tebevykstantis Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos, dar žinomas kaip „Brexit“. Ir nors viešai kalbama, kad atsiskyrimo procedūros stringa, R. Kuodžio manymu, tai viso labo - imitacija.

„Britų pasitraukimas bus. Dėl visko daugiau mažiau susitarta“, - sakė R. Kuodis.

Oficialus britų pasitraukimas iš Europos Sąjungos įvyks kitų metų kovo pabaigoje. Po to, kaip prognozuojama, ES biudžete atsivers 12-15 mlrd. eurų skylė, kurią bendromis jėgomis turės kamšyti pačios ES narės, tarp jų - ir Lietuva.

Kitas svarbus ir visų stebimas įvykis, pasak R. Kuodžio, yra prekybos karai. Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui vis labiau apmuitinant Kinijos prekybą, su problemomis susiduria ne tik Azijos milžinės, bet ir pačių JAV rinka.

Pavyzdžiui, muitai smūgį suduos Pietų Karolinai. Pabrangęs plienas ir kiniškos detalės problemų pridarys didžiausiems Spartanburgo automobilių eksportuotojams ir Vinsboro televizorių gamyklai.

O štai Kinija, R. Kuodžio teigimu, priversta dairytis į mažiau išsivysčiusių šalių rinkas, kas taip pat kelia tam tikrą pavojų.

„Prekyba nėra blogai. Klausimas - kokia ir su kuo? Kai prekyba prasideda tarp skirtingų šalių, arba tą šalį pakeli iki savo standartų, arba pats pradedi leistis, - sakė R. Kuodis. - Ekonomika tarsi „stovi ant lašelinių„. Kol lašelinės veikia, tol pacientas gyvas. Spėjama, kad krizė gali įvykti 2020 metais. Tačiau didelio sprogimo kaip 2007-2008 metais nebus.“
Ekonomika tarsi ‘stovi ant lašelinių’. Kol lašelinės veikia, tol pacientas gyvas. Spėjama, kad krizė gali įvykti 2020 metais. Tačiau didelio sprogimo kaip 2007-2008 metais nebus.
Raimondas Kuodis

Ragina viskam pasiruošti

Viešai apie galimai artėjantį ekonomikos augimo sulėtėjimą ar net krizę kalba ir pats Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Žinių radijo“ laidoje jis sakė, kad pokyčių galime sulaukti per artimiausius 2-3 metus.

„Teigti, kad krizė - jau už kampo, tikrai negalėčiau, tačiau ekonomikos sulėtėjimo požymių tikrai yra. Šiemet mūsų šalies ekonomika augo daugiau nei 3 procentais, kitais metais planuojame 2,8 procento augimą. Pagrindinė žinia, kurią norėčiau pasakyti visuomenei ir verslui - būkime viskam pasiruošę„, - sakė V. Vasiliauskas.

Jis pridėjo, kad Lietuvos ekonomiką itin veikia pasaulinė rinka, tad JAV, Kinijos ir Europos Sąjungos stumdymasis palies ir mūsų šalį.

Nepaisydami artėjančių sunkumų, Lietuvos bankas ir Finansų ministerija prognozuoja, kad šalies ekonomika šiemet augs 3,4 proc., o kitąmet - 2,8 proc.

KRIZĖ? Lietuvos ekonomistai galimą krizę prognozuoja 2020 metais. Tačiau, jų teigimu, krizė nebus tokia stipri kaip prieš dešimtmetį.

KOMENTARAS

Vilius ŠAPOKA, finansų ministras
Vilius Šapoka

Sunkesniems laikams visuomet turime ruoštis. Noriu pasidžiaugti, kad trečius metus iš eilės pirmą kartą Lietuvos istorijoje mes kaupiame rezervus. Bet taip pat labai svarbus dalykas - neįsikalbėti ligos.

INFORMACIJA

Lietuvos smulkios ir vidutinės įmonės nestokoja optimizmo dėl šalies ekonomikos perspektyvų 2019-aisiais - daugiau nei du trečdaliai jų tikisi tolesnio augimo. Galimo ūkio nuosmukio baiminasi tik kas penkta įmonė.
„Citadele“ banko užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa, kurioje buvo apklaustos 504 įmonės, atskleidė, kad optimistiškai nusiteikusių įmonių dalis vis dar yra didžiausia: 37 proc. mano, kad kitąmet šalies ekonomika augs ne mažiau nei šiemet, 32 proc. prognozuoja tolesnį augimą kiek lėtesniais tempais.

„Šiuo metu nėra esminių priežasčių nerimauti dėl to, kad šalies ekonomika gali stoti. Ir verslas rodo ryžtą susidoroti su iššūkiais dėl didėjančių išlaidų, kvalifikuoto personalo trūkumo. Toliau auga įmonių investicijos, viešajame sektoriuje irgi tikimasi aktyvesnio Europos Sąjungos lėšų investavimo, tad 2019-ieji, jei tik nebus netikėtų posūkių pasaulio rinkose, šalies ūkiui turėtų būti pozityvūs metai“, - sako „Citadele“ banko Smulkiojo ir vidutinio verslo klientų departamento vadovė Giedrė Kubiliūnienė.