Geležinės kaukės priminė apynasrį su žąslais, kuris dedamas arkliams, norint juos valdyti. Panašiai ir moterims tais laikais tokiomis kaukėmis mėginta „įkrėsti proto“. Jeigu moteris buvo kaltinama liežuvavimu ar gandų skleidimu, jai grėsė toks baisus „papuošalas“ ir ėjimas per visą gyvenvietę vadinamuoju „gėdos keliu“.

Geležinės kaukės

Paprastai tokią moterį už pavadėlio vesdavo jos pačios vyras. Jeigu jau ji išdrįso suteršti jo garbę, tai jis pats ją ir nubaus – toks elgesys tada buvo laikomas absoliučiai logišku. Vyras vesdavo savo žmoną su kauke per pagrindinę aikštę, o susirinkę žmonės pravardžiavo ją, stengėsi įžeisti ir apspjauti.

Geležinės kaukės

Nepaisant šios bausmės žiaurumo, liežuvavimas ir gandų skleidimas tais laikais nebuvo laikomi tokiu rimtu nusikaltimu, kad būtų taikomos fizinės bausmės. Į pagrindinę aikštę susirinkusiems žmonėms nebuvo leidžiama į kaltinamąją mėtyti akmenų ar kažkaip ją stumdyti. Buvo manoma, kad moteris neatsako už savo liežuvį – jis pats sau, todėl ir buvo baudžiama ne pati moteris, o jos burna.

Geležinės kaukės

Dėl tos pačios priežasties dauguma kaukių turėjo nedidelį geležinį „liežuvėlį“: uždėjus kaukę jis atsidurdavo moters burnoje ir neleisdavo jai kalbėti.

Geležinės kaukės

Ypač liežuvauti mėgstančioms personoms buvo gaminamos ypatingos kaukės, ant kurių „liežuvėlių“ buvo dygliai, kad net mėginimas kažką pasakyti traumuotų. Bet vėl gi, nieko asmeniško, nes „baudžiamas liežuvis, ne moteris“.

Geležinės kaukės

Pirmą kartą tokia bausmė paminėta 1567 metais ir ji įvyko Škotijos teritorijoje. Tokia barbariška tradicija daugiausiai buvo paplitusi Didžiosios Britanijos teritorijose, tačiau ilgainiui išpopuliarėjo ir Vokietijoje, kur prasikaltusioms moterims be kaukės buvo dedamas ir varpas, kuris einant „gėdos keliu“ skambėdavo.

Geležinės kaukės

Įdomiausia tai, kad tokios bausmės buvo taikomos tik moterims ir tik iš vargingų šeimų. Aristokratų sluoksniuose liežuvavimas ir gandų skleidimas nebuvo laikomi gėdingais, o jau apie baudimą už tai – nebuvo net kalbos.

Kita vertus, moterims, kurioms teko pereiti per miestą su geležine kauke, galima sakyti, dar pasisekė. Tais laikais už neteisingus ar ne laiku pasakytus žodžius galima buvo sulaukti kaltinimo raganavimu, kas neretai baigdavosi sudeginimu ant laužo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)