TVF misijos Lietuvoje lyderis Borja Gracia teigė, kad Lietuvos ekonomika išlieka stipri, o vartojimas ir toliau yra pagrindinis šalies ekonomikos variklis kartu su stipriu atlyginimų augimu, mažu nedarbo lygiu ir pristabdyta infliacija.

Pasak jo, investicijos Lietuvoje ir toliau auga, tačiau eksporto augimas sulėtėjęs dėl fiksuoto didelio augimo pernai bei susilpnėjusių išorinių veiksnių.

Kalbėdamas apie darbo rinką, jis pabrėžė, kad, esant geroms makroekonominėms sąlygoms, nedarbo lygis jau pasiekė prieškrizinį rodiklį, o realūs gaunami atlyginimai šiemet turėtų pralenkti darbo našumą. Vis dėlto, esant tokiai situacijai, B. Gracia perspėja, ekonomikos konkurencingumas taip pat smuks, o vienintelis būdas to išvengti - vykdant struktūrines reformas didinti darbo našumą.

B. Gracia taip pat pasidžiaugė, kad Lietuva, planuojama, jau 3 metus iš eilės įvykdys fiskalinės drausmės užduotį turėti sukauptą viešųjų finansų perteklių. Pasidžiaugta ir kitų metų biudžetu, kuris nukreiptas į tolesnį pertekliaus kaupimą bei struktūrines reformas.

„Struktūrinės reformos reikalingos didinti produktyvumą blogėjant demografinei situacijai. Reformų paketas, patvirtintas Vyriausybės, paliečiantis mokesčių, pensijų, švietimo, sveikatos ir inovacijų sritis, yra žingsnis teisinga kryptimi. Mokestinės naštos mažinimas dirbantiesiems yra sveikintinas, tačiau tai reikalauja ir papildomų pastangų, siekiant turėti efektyvesnę mokesčių sistemą. Dėl to neįvedami aplinkos mokesčiai ar nekilnojamojo turto mokesčių neišplėtimas yra liūdinantys veiksniai“, - pažymėjo B. Gracia.

Pasak jo, švietimo ir sveikatos reformos Lietuvoje yra kritiškai svarbios ir jos turi būti įgyvendintos ryžtingais būdais, kad būtų užtikrinta ilgalaikė reformų nauda. Išankstinis darbo užmokesčio didėjimas, pasak TVF atstovo, atsižvelgiant į dabartinį nedidelį darbo užmokestį, gali kelti pavojų kitų politiškai jautrių, bet svarbių problemų išsprendimui.

„Tik visapusiškos reformos leis Lietuvai kurti konkurencingą darbo jėgą, būtiną kovoti su dideliais demografiniais iššūkiais“, - pabrėžė B. Gracia.

Finansų ministras Vilius Šapoka džiaugėsi konstruktyviu bendradarbiavimu su TVF bei teigė vertinantis jų įžvalgas.

„Lietuvoje viešėję TVF ekspertai palankiai įvertino mūsų vykdomas reformas mokesčių, švietimo, sveikatos, pensijų srityse ir patikino, kad judame gera kryptimi. Pasak TVF atstovų, tam, kad reformos užtikrintų siektinus struktūrinius pokyčius ir prisidėtų prie potencialaus ekonomikos augimo bei viešųjų finansų tvarumo stiprinimo, didelis dėmesys turi būti skiriamas efektyviam jų įgyvendinimui. Vertiname TVF išsakytas įžvalgas - į jas neabejotinai atsižvelgsime“, - teigė finansų ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)