Kinijoje veikiančios Jungtinių Valstijų įmonės mano dėl prekybos ginčų nukenčiančios labiau negu kitų šalių bendrovės, rodo Amerikos prekybos rūmų Pietų Kinijoje atliktas tyrimas. Jo metu apklausta 219 įmonių, kurios sudaro trečdalį iš gamybos sektoriaus.

64 proc. kompanijų sakė, kad ketina perkelti gamybos linijas už Kinijos ribų, bet vos 1 proc. jų teigė, kad planuoja sukurti gamybos bazes Šiaurės Amerikoje. Prekybos karas keičia ir perkelia produkcijos tiekimo grandines.

Jungtinių Valstijų įmonės pranešė susiduriančios su išaugusia konkurencija iš Vietnamo, Vokietijos ir Japonijos. Kinijos bendrovės labiausiai konkuruoja su Vietnamo, Indijos, JAV ir Pietų Korėjos įmonėmis.

Remiantis tyrimu, bendrovės didmeninės ir mažmeninės prekybos sektoriuose labiausiai nukentėjo nuo JAV tarifų, o Kinijos priemonės itin paveikė su žemės ūkiu susijusį verslą.

Tyrimas atliktas rugsėjo 21 - spalio 10 dienomis, netrukus po to, kai Jungtinės Valstijos įvedė tarifus 200 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos prekėms. Tai paskatino Pekiną atsakyti papildomais tarifais 60 mlrd. JAV dolerių vertės Jungtinių Valstijų prekėms. Dėl to suintensyvėjo prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)