Ar visiems vaikams būna pilvo diegliukai?

Pilvo diegliai, kuriuos daugelis supranta kaip kūdikių pilvo skausmą, be aiškios priežasties pasireiškia 10–30 proc. kūdikių. Pilvo skausmas dėl pilvo pūtimo ar kitų priežasčių daugiau ar mažiau pasireiškia daugumai kūdikių.

Ar tiesa, kad jie labiau būna berniukams?

Netiesa, nėra skirtumo tarp lyčių ar tarp to, kaip maitinami vaikai: krūtimi ar mišinukais. Vienintelis įrodymais pagrįstas faktas, kad rūkančių mamų nėštumo metu vaikams du kartus dažniau pasireiškia pilvo diegliukai, todėl visas planuojančias susilaukti vaikų arba besilaukiančioms siūlau rimtai pagalvoti apie rūkymą ir galimus jo padarinius tiek motinai, tiek ir mažyliui.

Kada jie prasideda ir kiek trunka?

Pilvo diegliukai prasideda pirmaisiais mėnesiais ir gali kartotis iki 4–5 mėnesių, trunka nuo kelių minučių ir gali kartotis kasdien be jokios priežasties, dažniau antroje dienos pusėje. Jeigu tai pilvo pūtimo sukeltas skausmas, jis dažniausiai būna 30–40 min. po maitinimo ir gali trukti nuo kelių minučių iki daug ilgiau.

Kaip gydyti pilvo dieglius?

Pilvo diegliukai kūdikiams neturi jokių pasekmių, todėl dažnai nėra gydomi. Viena iš galimybių yra hipoalerginio mišinuko parinkimas, jei kūdikis netoleruoja karvės pieno. Jei pilvo diegliukus sukelia pilvo pūtimas, rekomenduojama po maitinimo vaiką palaikyti vertikalioje padėtyje, arba guldyti ant dešinio šono, kol atsirūgs ar atpils. Galima vartoti Simetikono lašelius, kurie sumažina dujų kiekį žarnyne ir taip gali sumažinti skausmą, kurį sukelia pertemptos žarnyno sienelės. Simetikonas veikia gana greitai ir nėra aprašyta jo šalutinių poveikių, todėl tai yra saugus vaistas kūdikiui ir gali būti pirmojo pasirinkimo medikamentas, kai kūdikis būna neramus, verkia ir neįmanoma jo nuraminti. Gali padėti ir pilvuko masažas masažuojant pagal laikrodžio rodyklę ar tiesiog šiluma, jūsų delnas uždėtas ant pilvelio. Taip pat svarbi ir komfortiška aplinka vaikui, tėvų dėmesys, tinkamai parinkti mišinukai, buteliukai, žindukai. Bet kokiu atveju jeigu pilvo diegliukai dažnai kartojasi reikėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju ir rasti geriausią sprendimą jūsų vaikui, pašalinant galimą priežastį.

Kada jau reikia kreiptis į gydytoją?

Mano nuomone, tėvai turi jaustis ramūs ir tokios problemos tikrai gali varginti tėvus bei sukelti daug klausimų, todėl į visus juos geriausiai atsakys jūsų gydytojas. Pilvo diegliukai vaikui augant vis retėja, todėl jeigu vaikas normaliai vystosi ir priauga svorio, galima tiesiog stebėti namie sukuriant jaukią aplinką ir pašalinant galimas pilvo skausmo priežastis. Vaikui ilgesnį laiką nepasituštinus, atsiradus vaiko vangumui, kraujui išmatose, stipriam vėmimui ir kitiems žarnyno nepraeinamumo požymiais, rekomenduojame skubiai kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)