Tai siūlančias Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Pasak jo, Europoje yra plačiai paplitusi praktika naudoti vairuotojo pažymėjimą kaip tapatybės dokumentą (Danija, Švedija, Estija, Čekija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Airija ir kt.).

„Pagal Lietuvos teisės aktus, vairuotojo pažymėjimas nėra laikomas tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti. Projektu iš esmės nesiekiama pakeisti vairuotojo pažymėjimo teisinio statuso, o tiesiog numatyti galimybę finansų įstaigoms ir kitiems įpareigotiems subjektams naudoti Europos ekonominės erdvės valstybėje išduotą vairuotojo pažymėjimą ir jame esančius duomenis nustatant kliento tapatybę pagal Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą“, - sako A. Palionis.

Jis pastebi, kad Lietuvos jurisdikcijos konkurencinis trūkumas sustiprėja „Brexit“ kontekste.

„Dauguma Didžiosios Britanijos licencijuotų finansų įstaigų ieško galimybių persikelti į Europos Sąjungos šalis, kuriose klientų tapatybės nustatymo reikalavimai būtų lygiaverčiai ir sudarytų galimybę teikti finansines paslaugas klientams, kurie buvo identifikuoti pagal Didžiosios Britanijos reikalavimus, t.y. naudojant Didžiojoje Britanijoje pripažintą asmens tapatybės dokumentą - vairuotojo pažymėjimą. Kai kurioms Lietuvoje ketinančioms veikti finansų srities įmonėms tokie asmenys gali sudaryti didžiąją klientų dalį, dėl to minima problema yra rimtas konkurencinis trūkumas tarptautinėje erdvėje. Tokia situacija kenkia užsienio finansinių įmonių pritraukimui į Lietuvą“, - sako A. Palionis.

Šiuo metu finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai, nustatydami kliento - fizinio asmens tapatybę, turi vadovautis Lietuvos ar užsienio valstybės asmens tapatybės dokumentu arba leidimu gyventi Lietuvos Respublikoje, kuriame yra be kita ko nurodyta kliento pilietybė. Kartu įstatymas nenumato galimybės kliento tapatybei nustatyti naudoti Europos ekonominės erdvės valstybėje išduotą vairuotojo pažymėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)