Tyrimai rodo, kad seksas po išsiskyrimo nėra toks jau probleminis, kaip jums gali atrodyti, rašo independent.co.uk.

Naujausių tyrimų duomenimis, seksas su buvusiu partneriu ne tik per daug nežaloja, bet ir nebūtinai neleidžia atitolti vienam nuo kito. Tyrimas, kurio rezultatai pristatomi žurnale „Archives of Sexual Behaviour“, parodė, kad tai galioja netgi tiems, kurie ir toliau ilgisi buvusios antrosios pusės.

Mokslininkai iš Waine valstybinio universiteto Detroite (Mičigano valstija) atliko du tyrimus, kurių metu buvo nagrinėjami sekso po išsiskyrimo padariniai.

Pirmo eksperimento metu jie išnagrinėjo 113 asmenų, neseniai nutraukusių santykius su antrąja puse, patirtis. Tyrimo dalyvių buvo prašoma atlikti visą eilę internetinių apklausų, kuriose buvo klausiama, ar jie turėjo kokių nors fizinių kontaktų su savo buvusiu partneriu, kaip jautėsi po to, ir kaip tai paveikė jų emocinį ryšį.

Antrojo tyrimo metu dalyvių buvo prašoma papasakoti apie faktinius seksualinius kontaktus ir mėginimus juos užmegzti su buvusiais partneriais, bei klausta, ar praėjus dviem mėnesiams nuo išsiskyrimo jie vis dar jaučia emocinį artumą jiems.

Išnagrinėję rezultatus, tyrėjai padarė išvadą, kad seksas su buvusiu partneriu netrukdo žmogaus emociniam gijimui po išsiskyrimo. Taip pat tyrėjai išsiaiškino, kad savo buvusiems partneriams vis dar neabejingi tyrimo dalyviai seksualinių santykių siekė labiau už tuos, kurie nieko nebejautė, nes tai jiems buvo būdas vėl kontaktuoti. Vis dėlto, seksas po išsiskyrimo tokių žmonių ilgesio nesustiprino, užtat sustiprino jų pozityvumą kasdieniame gyvenime.

„Šis tyrimas rodo, kad visuomenės neigiamas požiūris į santykius su buvusiuoju gali būti nepagrįstas, – komentuoja tyrimo autorė Stephanie Spielmann. – Tai, kad tie, kuriems sunku judėti pirmyn, labiausiai trokšta sekso su buvusiu partneriu, perša mintį, kad turbūt turėtume labiau kritiškai vertinti žmonių motyvaciją siekti sekso su buvusiu partneriu.“

Psichologė Madeleine Mason Roantree priduria, kad seksas nutrūkus santykiams dažnai gali padėti susidėlioti taškus ant „i“, tačiau taip pat pažymi, kad ši nauda priklauso nuo kiekvieno žmogaus motyvų.

„Ar taip bandoma susigrąžinti buvusį partnerį? O gal tai atsisveikinimo proceso dalis? Jeigu pirmasis variantas, verčiau reikėtų susilaikyti nuo sekso ir skirti pastangas geresnių santykių paieškai“, – sakė M. Mason Roantree leidiniui „The Independent“.

Žinoma, seksas su buvusia antrąja puse neatsiejamas nuo rizikos, kad tai sukels bangą galimai nemalonių emocijų, tokių kaip pyktis, sumišimas, sielvartas ir nusivylimas, įspėja santykių treneris Jamesas Preece’as. Jis pataria vengti to, nebent sprendimas nutraukti santykius buvo absoliučiai abipusis ir nei viena pusė neturi sunkių jausmų.

„Pats geriausias būdas judėti pirmyn – palikti praeitį praeityje, – sakė jis leidiniui „The Independent“. – Neįmanoma sutelkti dėmesio į pažintį su kažkuo kitu, kol vis dar saistote save su buvusiu partneriu. Jums abiem reikia laiko apdoroti tam, kas įvyko, o miegojimas kartu to padaryti neleis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)