Tam gyventojai žada skirti apie 190 eurų, tačiau, kaip skelbia padangų gamintojai, naujas padangų komplektas vidutiniškai gali kainuoti apie 300 eurų, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Kaip parodė šių metų rugpjūtį vykusi apklausa, ruošdami savo automobilį žiemai keturi iš dešimties gyventojų (38 proc.) šiemet ketina pirkti naujas žiemines padangas, ketvirtadalis (25 proc.) planuoja nuvykti į servisą ir atlikti automobilio techninę apžiūrą, penktadalis (21 proc.) keis akumuliatorių ir maždaug kas septintas vairuotojas (14 proc.) ketina pakeisti kaitinimo žvakes. Tuo tarpu trys iš dešimties respondentų (28 proc.) dar nežino, ką jie darys, rengdami savo automobilį žiemai.

Pagal kelių eismo taisykles, vasarines padangas į žiemines privaloma pakeisti iki lapkričio 10 d., tačiau rekomenduojama automobilio padangų būklę pasitikrinti kuo anksčiau – itin svarbu tai padaryti iki pasirodant pirmajam sniegui.

Ruošdamiesi žiemai trečdalis (32 proc.) respondentų planuoja investuoti į naujas automobilio detales ir padangas. Skaičiuojama, kad vidutiniškai naujų žieminių padangų komplektas gali atsieiti apie 300 eurų. Tad taupydami lėšas vairuotojai dažnai renkasi iš naudotų padangų pardavėjų pasiūlymų.

Tokia pat dalis vairuotojų ketina pirkti dalį naujų, dalį senų detalių ir padangų, o mažuma (8 proc.) nurodė ketinantys viską pirkti dėvėtą.

Specialistai pabrėžia, kad pasirinkus naudotas padangas, ypač svarbu atkreipti dėmesį į protektoriaus raštą, gylį bei padangos pagaminimo metus.

Po kiekvienos žiemos padangos praranda savo savybes, todėl jas rekomenduojama keisti maždaug kas tris sezonus. Nepatariama laukti, kol protektoriaus gylis pasieks minimalią 3 mm ribą. Be to, siekiant užtikrinti saugumą kelyje, dauguma padangų gamintojų rekomenduoja rinktis ne mažesnį nei 5 mm protektoriaus gylį žiemą.

Skirs 190 eurų ir daugiau

Apklausa parodė, kad savo automobilio paruošimui žiemai vairuotojai Lietuvoje šiais metais planuoja skirti vidutiniškai apie 190 eurų. Respondentai su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (daugiau kaip 1000 eurų) savo automobilio paruošimui vidutiniškai planuoja skirti 200 eurų ir daugiau, o respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis (iki 600 eurų per mėnesį) skirs apie 140 eurų.

Keturi iš dešimties gyventojų (43 proc.) šias išlaidas planuoja padengti turimomis santaupomis, trys iš dešimties (30 proc.) respondentų tokiam reikalui naudos lėšas iš savo paskutinės algos ar pensijos, o 4 proc. ketina skolintis iš giminių, pažįstamų arba numato imti vartojimo paskolą.

Vartojimo paskolų bendrovės „Vivus.lt“ išplatintame pranešime žiniasklaidai cituojama marketingo vadovė Justina Ambrasienė teigia pastebinti, kad rudenį atsiradus papildomoms išlaidoms, gyventojai nevengia pasiskolinti.

„Prasidėjus šaltajam sezonui kasmet padidėja gyventojų išlaidos. Rudeniniai ir žieminiai rūbai, vaikų aprūpinimas darželiams ir mokykloms, taip pat prasidėjęs šildymo sezonas dažnai sparčiai ištuština gyventojų pinigines. Analizuodami duomenis, kam daugiausia žmonės skolinasi, matome ir tendenciją, jog automobilio paruošimas žiemai yra neatsiejama rudeninių išlaidų dalis“, – komentuoja. J. Ambrasienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)