Investuotojų dėmesio centre atsidūrė besitęsiantis vyriausybių obligacijų pajamingumo didėjimas ir saugesnio turto paklausos augimas, kurį skatina didėjantis nerimas dėl pasaulio ekonomikos plėtros perspektyvų.

Bendras didžiausių Europos įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ nuo sesijos pradžios smuktelėjo 0,2 proc. iki 371,35 punkto.

Didžiosios Britanijos FTSE 100 sumenko 0,1 proc., Prancūzijos CAC 40 – 0,2 proc., Vokietijos DAX – 0,3 proc., o Italijos FTSE MIB – 0,2 procento. Ispanijos IBEX 35 ūgtelėjo 0,1 procento.

Spaudimą rinkoms tebedaro didėjantys nesutarimai JAV ir Kinijos prekybos santykiuose, rašo agentūra „MarketWatch“.

JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį pareiškė apie „esminius nesutarimus“ su Kinijos užsienio reikalų ministru, su kuriuo buvo susitikęs Pekine.

Savo ruožtu Kinijos URM vadovas Wang Yi (Vang I) Jungtines Valstijas apkaltino tolesniu prekybos ginčo su Kinija kurstymu, taip pat kišimusi į šalies vidaus reikalus. Jis pažymėjo, kad tai pakirto Pekino ir Vašingtono tarpusavio pasitikėjimą.

Tuo tarpu Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pirmą kartą nuo 2016 metų pablogino pasaulio ūkio augimo prognozes.

Pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo 2018 ir 2019 metais prognozes Fondas sumažino nuo 3,9 iki 3,7 procento.

Šiomis aplinkybėmis dešimties metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas antradienį paūgėjo 2,4 bazinio punkto iki 3,253 procento.

Agentūros „FactSet“ duomenimis, šis lygis yra aukščiausias nuo 2011 metų balandžio.

Dešimties metų trukmės Vokietijos vyriausybės obligacijų pajamingumas nuo sesijos pradžios ūgtelėjo 2 baziniais punktais iki 0,55 proc., o tokios pat trukmės Didžiosios Britanijos vyriausybės obligacijų pajamingumas – taip pat 2 baziniais punktais iki 1,692 procento.

Taip pat didėja Italijos vyriausybės obligacijų pajamingumas. Auga ir Italijos bei Vokietijos vyriausybių obligacijų pajamingumo skirtumas ir tai daro spaudimą bankų akcijų kursams.

Pavyzdžiui, „UniCredit“ akcijos atpigo 0,3 proc., o „Banca Monte dei Paschi di Siena“ – 3,3 procento.

Nuogąstavimai dėl pasaulio ekonomikos augimo, kuriuos skatina didėjanti įtampa JAV ir Kinijos santykiuose, ir toliau daro spaudimą rinkoms, pažymi „Think Markets UK“ analitikas Naeemas Aslamas (Naimas Aslamas).

„Pasaulio ekonomikai kylanti rizika per pastaruosius tris mėnesius gerokai padidėjo, o aiškaus sprendimo, kuris leistų padaryti galą Kinijos ir JAV prekybos karui, nėra“, – sako ekspertas.

Brangstant naftai, kyla naftos bendrovių akcijų kursai. Pavyzdžiui, „Total“ ir „Royal Dutch Shell“ kapitalizacija išaugo po 0,9 proc., o BP – 0,7 procento.

Taip pat didėja kasybos bendrovių rinkos vertė. Pavyzdžiui, BHP akcijos pabrango 1,3 proc., „Rio Tinto“ – 1,4 proc., o „Anglo American“ – 2,3 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją