Vilniaus antrojo policijos komisariato tyrėjai pirmadienį sulaikė sukčiavimu įtariamą vyrą – Marių Valiūną, kuris didelei daliai savo klientų prisistatinėjo Mariumi Kovaliūnu.

Rankpinigius paima ir dingsta

Praėjusių metų sausio 10 dieną minėto vyro širdies draugė įsigijo įmonės „Valentina Consulting“ valdomą prekės ženklą „MEGA Langai“ ir perleido visą atsakomybę M. Valiūnui.

Tada vyriškis ir pradėjo vykdyti šios įmonės veiklą, tačiau galimai neatsakingai. Internetiniame tinklapyje rekvizitai.lt esančiuose atsiliepimuose galima pastebėti, kad dalis klientų jautėsi apgauti iš pat pradžių, žmonės rašė, jog paduodavo rankpinigius ir likdavo nieko nepešę – nei paslaugos sulaukė, nei pinigus atgavo.

Didelė pasipiktinimo banga internete kilo tada, kai įmonės internetiniame puslapyje buvo paskelbta informacija apie akciją: „Tik šį mėnesį AKCIJA, nuolaidos iki 50%“ (visgi, nežinia nuo kada ši akcija yra vykdoma, tačiau policija pirmą pareiškimą dėl sukčiavimo gavo gegužės mėnesį). „Geru“ pasiūlymu susigundė daugybė žmonių. Paskui, supratę, kad yra apgauti, piliečiai kreipėsi į policiją.

Sunkūs laikai

Spalio 1 dieną sostinės antrojo policijos komisariato pareigūnai, turėdami jau 10 ikiteisminių tyrimų pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 1 dalį (sukčiavimas), nusprendė įtariamąjį sulaikyti tada, kai buvo galimai ruošiamasi dar vienai apgavystei.

Pirkėjais apsimetę pareigūnai įsileido M. Valiūną į butą, kurio senus langus reikia keisti naujais, tam, kad būtų pasirašyti dokumentai. Kai visi įprasti veiksmai buvo įvykdyti, vyras paėmė 400 eurų ir išėjo iš buto, o tada jis ir sulaukė staigmenos.

Daugiabučio namo laiptinėje jo išeinančio jau laukė tyrėjai bei DELFI. M. Valiūnas neslėpė nustebimo ir išgąsčio pamatęs ne tik pareigūnus, bet ir jį filmuojančias kameras.

Į policijos pareigūnų klausimus vyras atsakinėjo vis kitaip. M. Valiūnas teigė, kad žmonių pareiškimai parodo, jog tai tik „nenusisekęs verslas“ ir jis tikrai nesukčiauja. Pasak jo, daug paslaugų yra tikrai suteikęs, bet ir yra didelė dalis žmonių, kurie vis dar laukia savo plastikinių langų. Tyrėjams jis pasakojo, kad jei negali įvykdyti užsakymo arba klientas reikalauja gražinti pinigus, tai ir gražina rankpinigius. Tačiau žmonės sako visai ką kitą.

Pavardę klastojo apgalvotai

Suteikdamas paslaugas klientams M. Valiūnas dažnai pasirašinėdavo ne savo tikra pavarde, dėl to žmonės ji žino kaip Kovaliūna.

Pareigūnams jis šį savo elgesį aiškino kaip nieko blogo nereiškiantį dalyką. Vyras pasakojo, jog senesnėse įmonėse užsitarnavo ne kokią reputaciją ir norėdamas, kad žmonės juo pasitikėtų, prie savo pavardės pridėdavo porą raidžių ir taip pakeisdavo savo pavardę.

Tokie šio vyro veiksmai vertinami kaip dokumentų klastojimas.

Kratos namuose

Kaip įprasta, sulaikytojo namuose, biure ir sandėlyje buvo įvykdytos kratos. Pareigūnai rado begales sutarčių (nuo 2016 metų), kurios yra ir kitų įmonių, jos taip pat buvo pasirašomos ir susigalvota pavarde.

Sandėlis, kuriame turėtų būti laikomi klientus turėsiantys pasiekti langai, buvo tuščias, į sieną buvo atremtas tik vieno lango rėmas.

Kreipiasi vis daugiau nukentėjusiųjų

Jau kitą dieną (spalio 2 d.) policija gavo dar 4 asmenų pareiškimus, kuriuose teigiama, kad M. Valiūnas juos apgavo. Manoma, kad nukentėjusiųjų vis daugės, todėl pareigūnai ragina apgautuosius nedelsti ir greičiau kreiptis į policiją.

Žmonės patyrė įvairiausius nuostolius

Šiuo metu minėto vyro atžvilgiu yra pradėtą 14 ikiteisminių tyrimų dėl sukčiavimo, bet kol kas nėra nustatyta tiksli padaryta žala.

Į policiją kreipęsi žmonės teigė, kad neteko nuo 300 iki 800 eurų. Neatmestina, kad yra nukentėjusiųjų, patyrusių dar didesnes žalas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)