Naudoja pažangiausias technologijas

„Matėme, kad Lietuvoje atsiranda nemažai įstaigų, mokančių vaikus technologijų, tačiau niekada nepajutome, ko vaikai ten išmoksta. Būtina suprasti, kad visi dabartiniai robotai, su kuriais vaikai dirba, po dešimties metų bus visiškai nebenaudojami ir nebereikalingi. Taigi supratome, kad mūsų misija – mokyti vaikus to, kas bus naudinga visą gyvenimą“, – apie įmonės idėją pasakoja vienas iš būrelio įkūrėjų – Kristijonas Vasiliauskas.

Kristijonas Vasiliauskas

Tai, pasak jo, nulėmė jų sprendimą mokyti 4–10 metų amžiaus vaikus inžinerinio mąstymo metodų, kai mažamečiai ugdomi spręsti problemas pažangiausiais įrankiais. „Kadangi šiandien pažangiausi yra robotai, būtent juos mes ir naudojame, – teigia K. Vasiliauskas ir priduria. – Tarkime, pirmokas pradeda lankyti šį būrelį. Jo metu mes teorines vaiko žinias, įgytas mokykloje, užtvirtiname praktikoje.“

Ruoš vaikus gimnazijai

Robotikos akademija

Dabar būrelį lanko tiek darželinukai (nuo keturių metų), tiek penktokai. Vis dėlto organizacijos įkūrėjų planuose – dešimtmetė akademija. Tuomet „Robotikos akademijoje“ mokytųsi vaikai nuo keturių iki keturiolikos metų ir būtų ruošiami gimnazijai.

„Norėdami to pasiekti, kiekvienais metais pridedame po naują programą. Šiemet labai stipriai dirbsime su penktokais, kadangi po metų jie jau pereis į kitą kategoriją. Iki penktos klasės vaikai mokomi inžineriniu mąstymo metodu, o vėliau – mokslinio mąstymo metodu“, – pasakoja Kristijonas Vasiliauskas.

Robotikos akademija

Pastarasis metodas, pasak K. Vasiliausko, padės vaikams atsakyti į bet kokį galimą klausimą: „Vaikas gauna klausimą, patikrina, ar jis nėra atsakytas, iškelia hipotezę, sukuria eksperimentą arba renka argumentus ją patvirtinti ar paneigti, ir jeigu tai pavyksta, pateikia savo rezultatą“.

Pašnekovas priduria, kad akademijos būreliai padeda vaikams gauti geresnius pažymius mokyklose. Rezultatą pasiekti ypač padeda robotai ir jų pačių sukurtos pratybos. „Robotikos akademija“ – pirmasis būrelis Lietuvoje, sukūręs robotikos pratybas skirtas vaikams nuo darželinukų iki 4 klasės.

Robotikos akademija

Be to, vaikai yra mokomi integruotose programose, kai teorinės žinios įprasminamos praktikos metu. Būrelyje užtvirtinama tai, ką tą savaitę vaikai mokosi mokykloje ar darželyje. Tarkime, jeigu matematikoje mokomasi skaičiuoti, o pasaulio pažinime – apie pėsčiųjų perėjas, ženklus, saugumą kelyje, tuomet būrelyje vaikai konstruos robotizuotą perėją, kurios signalas pasikeičia priartėjus pėsčiajam, kai bus saugus atstumas nuo pravažiavusio automobilio (pirmokų turinys).

Robotikos akademija

Visos užduotys ir iššūkiai užsiėmimų metu visiškai atitinka vaiko kompetenciją. „Jeigu matome, kad kažkuriam vaikui užduotis yra per lengva, ją pasunkiname. Ir priešingai, jeigu ji per sunki – suteikiame vaikui daugiau kompetencijų, kad galėtų susitvarkyti su užduotimi“, – sako organizacijos įkūrėjas.

Įtraukė ir pačius mažiausius

„Robotikos akademijos“ mažiausios grupės iki šiol ruošė vaikus nuo 4 iki 6 metų. 4–5 metų vaikai mokėsi minus pirmojoje klasėje, o 5–6 metų – nulinėje.

Robotikos akademija

Keturių metų vaikai pirmiausia susipažįsta su „LEGO education“ rinkiniu, kuriame naudojamos įprastos, smulkios detalės, todėl iš pradžių jie mokosi paprastų, primityvių dalykų. Jie išsiaiškina, kaip viena detalė jungiasi su kita, kaip sudaro pamokoje konstruojamą mechanizmą. Vėliau – dirba su motoru, supranta, kad jis gali pakeisti rankų darbą.

Kristina Paukštytė

Kaip teigia, „Robotikos akademijos“ mažųjų grupių programas ruošianti Kristina Paukštytė, iš pradžių teko domėtis, ką sugeba atlikti 4–6 metų vaikai.

„Mes suprantame, kad tai yra mūsų patys mažiausi vaikai, todėl jų kompetencijos keičiasi labiausiai. Pavyzdžiui, keturių metų vaikas sugeba klausytis, žaisti, tyrinėti aplinką, tačiau nesugeba priimti sprendimų ir jų įgyvendinti. Tam yra mokytojas, kuris padeda viską įgyvendinti“, – aiškina pašnekovė.

Robotikos akademija

Šiais metais organizacija nusprendė pasižiūrėti, kaip robotika sektųsi dar mažesniems, t. y. trijų metų vaikams, todėl jau ruošia programą ir planuoja nuo spalio mėnėsio kviesti į užsiėmimus Vilniuje. Moters teigimu, šie vaikai dirbtų su daug didesnėmis detalėmis nei dirba keturmečiai, mat didesnės detalės apsaugos vaikus nuo galimybės jomis susižeisti.

Robotikos akademija

Trimečiai mokytųsi pažinti aplinkinį pasaulį, kuris pilnas ankstyvosios matematikos, mokslo ir kalbos bei logikos žinių. Patirtinis mokymasis, įtraukiantis tyrinėjimas naudojant LEGO kaladėles ir specializuotas detales įžiebtų mažųjų smalsumą ir skatintų pasinerti į atradimus. Tad vaikai turės galimybę pradėti savo išradėjo kelionę jau nuo trijų metų“, – pasakoja Kristina Paukštytė.

Užsakymo nr.: PT_79102817