JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienio vakarą paskelbė įvedantis naujus muitus Kinijai. Nuo rugsėjo 24 dienos JAV įves 10 proc. muito tarifą kiniškam importui, kurio vertė per metus siekia 200 mlrd. JAV dolerių. Reaguodama į JAV veiksmus, Kinija iškart paskelbė planuojanti įvesti atsakomuosius muitus.

Kinijos finansų ministerija tvirtina, kad muitų tarifai sieks 5-10 proc. Mokesčiai bus įvesti daugiau nei 5,2 tūkst. amerikietiškų prekių.

Pranešime taip pat priduriama, kad jei JAV toliau įvedinės muitus importui iš Kinijos, Pekinas vėl imsis atsakomųjų priemonių.

Kinija tikisi, kad Jungtinės Valstijos sustabdys prekybos konfliktą bei pradės nuoširdų ir pragmatišką dialogą su Pekinu, kur abi šalys viena su kita elgsis pagarbiai, „Bloomberg“ cituoja finansų ministerijos pareiškimą.

Savo ruožtu D. Trumpas perspėjo, kad „jei Kinija imsis atsakomųjų veiksmų prieš mūsų ūkininkus ir kitus sektorius, mes iškart pradėsime trečiąją fazę, kuri yra tarifai maždaug 267 mlrd. JAV dolerių vertės papildomam importui“. Trečioji fazė reikštų, kad muitais apmokestinamas visas importas iš Kinijos.

Tuo pat metu Kinija iš JAV per metus importuoja prekių ir paslaugų už 190 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)