„Visą ES apimanti bankininkystės sąjunga leistų sukurti centralizuotą priežiūros mechanizmą visiems didžiausiems ir sistemingai svarbiems ES bankams, nepaisant to, ar valstybė, kurioje įsikūręs bankas, yra monetarinės sąjungos narė“, – naujienų agentūra „Reuters“ cituoja V. Vasiliauską.

„Mums reikia padaryti geresnį darbą įtikinant politikos formuotojus ne euro zonos šalyse, kad šie sutiktų su „artimo bendravimo“ režimu (su ECB)“, – pridūrė jis.

Du didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai – SEB ir „Swedbank“ – priklauso Švedijos finansų grupėms, kurių neprižiūri ECB.

V. Vasiliauskas kartu su Suomijos, Ispanijos ir Prancūzijos centrinių bankų atstovais taip pat paragino kurti jau ilgą laiką atidėliojamą Europos indėlių draudimo schemą (EDIS), kuri kompensuotų iki 100 tūkst. eurų draudiminio įvykio atveju. ES lyderiai per viršūnių susitikimą birželį nesugebėjo susitarti dėl EDIS ir šios problemos sprendimą nukėlė neapibrėžtam laikui.

Turtingi bankai tokiose šalyse kaip Vokietija baiminasi, kad siūloma schema reikš, jog jie iš esmės pradės išlaikyti silpnesnius konkurentus kitose ES valstybėse bei perspėjo apie pavojus, kuriuos kelia nuostolių dalinimasis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)