Pasibaigus paskutiniajam Europos lygos atrankos etapui Škotijos futbolas švenčia trigubą šventę. Į grupių etapą pateko ne tik čempionai „Celtic“, bet ir kita didžiausio šalies miesto ekipa „Rangers“, o vyšnią ant torto uždėjo ir jį dar labiau pasaldino anglai – Pirėjo „Olympiakos“ barjero neperžengę „Burnley“ futbolininkai.

Praėjusį sezoną Anglijos „Premier“ lygoje septintąją vietą užėmusi „Burnley“ ekipa bendru rezultatu graikams nusileido 2-4 ir taip leido Škotijos futbolo mylėtojams atsikirsti už visus dar prieš savaitę anglų išsakytus karčius žodžius bei nesibaigiančias pašaipas.

„Bloga naktis geriausiai pasaulio lygai ir gera naktis Škotijos komandoms. Įsivaizduokite, kaip bičiuliai iš pietų būtų mus išjuokę, jei būtume eliminuoti trečios geriausios Graikijos ekipos...“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė škotų BBC žurnalistas Chrisas Suttonas.

„Celtic“ komandai pasitraukus iš UEFA Čempionų lygos atrankos ir pirmąjį mačą išvykoje su „Sūduva“ sužaidus 1-1, anglų žurnalistai užliejo Škotijos futbolą kritika, vadino šalies čempionus neprofesionaliais ir ne pirmą kartą pareiškė, kad jie negalėtų išlikti Anglijos „Premier“ lygoje.

Savo mylimą klubą nuo kritikos strėlių tuomet viešu pareiškimu stojo ginti net britų roko legenda Rodas Stewartas, prašęs nevadinti „Celtic“ baro komanda ir teigęs, jog turėdama „Manchester City“ pinigus, Glazgo ekipa galėtų nesunkiai laimėti Čempionų lygą.

Nors po ketvirtadienio patys škotai jau pašiepia „Burnley“, kurie antrajame atrankos etape eliminavo jų vicečempionus „Aberdeen“, neabejojama, jog toks skrajojimas padebesiais truks neilgai. Su tinklalapiu DELFI bendravęs vietinis žurnalistas Ronnie Chartersas įsitikinęs – anglai ir toliau žiūrės į šiaurę iš aukšto.

„Kai sužaidžiame lygiosiomis su tokiomis komandomis kaip „Sūduva“, jie nuolat mėgina mus sugėdinti. Jie niekina škotų futbolą, nes tiesiog nežiūri jo reguliariai. Pamatę vieną rezultatą jie iškart nuteisia komandą, o tai yra neteisinga. Mus labai nuvilia anglų komentarai, bet su jais turėsime taikstytis visada.

Deja, bet artimiausiu metu situacija nesikeis ir jų atotrūkis nuo mūsų nemažės. Anglijos „Premier“ lyga pritraukia vis garsesnius futbolininkus, o Škotijos čempionatas – ne. Tiesa, tai yra gera vieta atsiskleisti jaunimui. Geras to pavyzdys – Moussa Dembele, kuris iš „Celtic“ persikėlė į „Lyon“ klubą“, – pasakojo R. Chartersas.

Apie tai, kaip „Celtic“ galėtų pasirodyti elitiniame Anglijos futbolo divizione, svarstoma jau ne vienerius metus. Nors škotų žurnalistai su šypsena žiūri į trečiąjį Anglijos divizioną Glazgo ekipą siunčiančius sirgalius, jie pripažįsta, jog siekti aukštumų „Premier“ lygoje būtų nelengva.

„Užimti aukštą vietą „Premier“ lygoje „Celtic“ galėtų tik tuomet, jei turėtų tiek pinigų, kiek jų turi Anglijos klubai, – sakė R. Stewartui pritariantis R. Chartersas, – Glazgo klubas turi gerokai mažesnį biudžetą, bet gerokai didesnę fanų bazę ir geriau išsivysčiusią infrastruktūrą nei tokios ekipos kaip „Huddersfield“ arba „Brighton“.

Čia tiesiog nėra tiek pinigų, už kuriuos būtų galima įsigyti pajėgesnių žaidėjų. Su dabartine finansine situacija „Celtic“ komanda veikiausiai išgyventų „Premier“ lygoje iš jos neiškritusi, tačiau kažin, ar ji pajėgtų patekti į pirmąjį dešimtuką. Tai nebūtų labai blogai, bet toks didis klubas kaip „Celtic“ turi kovoti dėl titulų, o tai jam įmanoma tik Škotijoje.“

Vladimiras Romanovas

Jei vieniems škotų sirgaliams ketvirtadienį iškovotą pergalę pasaldino „Burnley“ pralaimėjimas, kitiems – tai, jog Škotijoje savo žygį link išsvajotojo Europos lygos grupių etapo baigė Vladimirą Romanovą jiems davusios Lietuvos komanda.

„Čia jums už Romanovą“, – DELFI žurnalistui po rungtynių šyptelėjo vienas iš škotų futbolo apžvalgininkų. Pasirodo, į „Paradise“ stadioną sugrįžęs Lietuvos vardas vietiniams priminė ir ne pačiais gražiausiais žodžiais Škotijoje minimą, bet ryškų pėdsaką šalies fubolo istorijoje palikusį žmogų.

Nuo 2004 iki 2013 metų Edinburgo „Hearts“ klubą valdęs ekscentriškasis verslininkas škotams iki šiol asocijuojasi su nelogiškais sprendimais ir nemokėjimu priimti kritikos. Tai patvirtino šalies naujienų agentūroje besidarbuojačio kolegos pasakojimas apie įsimintiniausią jo vizitą Lietuvoje.

„Kai „FBK Kaunas“ žaidė su Glazgo „Rangers“, V. Romanovas pasikvietė škotų žurnalistus į restoraną ir padėkojęs už tai, kad atvykome, pradėjo kritikuoti mūsų darbą ir tai, kaip mes rašome apie „Hearts“. Visą vakarą jis mokė mus, kaip turime dirbti.

Vladimiras vadino mus beždžionėmis. Taip, jis būtent taip mus visus pravardžiavo. Ir kaip manote, koks buvo pagrindinis tos vakarienės patiekalas? Jis atnešė mums vadinamųjų „beždžionių“ žemės riešutų“, – prisiminimais apie prieš dešimtmetį vykusią viešnagę Kaune dalinosi žurnalistas.

Dabar žurnalistai visą V. Romanovo erą Škotijoje prisimena su šypsena. Anot jų, tuomet buvo labai geras laikas būti futbolo apžvalgininku.

Vis dėlto, tai buvo ne toks geras laikas būti „Hearts“ sirgaliumi. „RadioClydeNews“ reporteris Ronnie Chartersas papasakojo, kaip V. Romanovo erą sostinėje prisimena šalies futbolo mylėtojai.

„Iš to laikotarpio yra ir pozityvių, ir negatyvių atsiminimų. Tuo laikotarpiu pamatėme, kad Lietuva turi gerų futbolininkų. Ne vienas „Hearts“ garbę gynęs lietuvis škotams paliko gerus atsiminimus. Visgi apskritai, Vladimiro Romanovo era yra laikoma juodu Edinburgo ekipos istorijos puslapiu.

Nuolatinė trenerių ir žaidėjų rotacija, negebėjimas valdyti komandos... Jis tiesiog turėjo daug pinigų, kuriuos norėjo išleisti. Jei paklausite apie V. Romanovą bet kurio „Hearts“ gerbėjo, jie tikrai vartos ne pačius švelniausius žodžius.

Šioje šalyje V. Romanovas visada bus atsimenamas kaip žmogus, sudaužęs „Širdžių“ gerbėjų širdis“, – pasakojo kolega iš Škotijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)