„Mūsų banke šuolis yra daugiau nei dvigubai, kiek atidaroma sąskaitų nepilnamečiams asmenims. Jauniausias asmuo, kuriam atidaryta sąskaita, yra 7 metų vaikas“, – LRT TELEVIZIJAI sakė ekonomistas Tadas Povilauskas.

Pasak pašnekovo, kad vaikas suprastų pinigų vertę, reikia mokyti apie finansus nuo tada, kai vaikas pradeda mokytis matematinių veiksmų.

„Vaikas geriausiai supranta finansinius dalykus per tėvų veiksmus, kaip tėvai elgiasi su pinigais. Begalė pasauliniu mastu atliktų tyrimų rodo, kad pagrindinis žmogaus formuotojas, kaip jis elgsis su pinigais, yra, kaip elgiamasi šeimoje, pagrindinis šaltinis yra tėvai“, – paaiškino T. Povilauskas.

Finansinio raštingumo vaikas gali mokytis ir įprastai apsipirkdamas parduotuvėje. Pavyzdžiui, atkreipti dėmesį į pieno pakelio tūrį, ar jis yra 1 litro ar 0,9 litro, ir pagal tai įvertinti produkto kainą.

Ekonomisto teigimu, kai vaikas naudojasi banko kortele ar mobiliąja aplikacija, tėvai gali paprasčiau prižiūrėti, kur vaikas išleidžia savo dienpinigius. Išlaidų aptarimas su vaiku taip pat padeda jį finansiškai ugdyti.