Jos būtinos ne Europos Sąjungos piliečiams, o tokių komandoje netrūksta – baltarusas Vitalijus Gajdučikas, serbas Aleksandras Živanovičius, juodkalnietis Jovanas Čadjenovičius, taip pat ir – strategas kazachstanietis Vladimiras Čeburinas. Vizos reikėtų ir bosniui Semirui Kerlai, tačiau pastarasis traumuotas ir jau kuris laikas negali padėti ekipai.

Vizų gavimas – pakankamai komplikuotas reikalas. „Sūduvos“ vadovai pateko į keblią padėtį, nes laikydamiesi pateikiamų oficialių terminų rizikuoja jų sulaukti gerokai po rugpjūčio 30-osios, tai yra po lemiamų Europos lygos rungtynių.

Visos paraiškos D. Britanijos vizai gauti yra pateikiamos internetu, svetainėje Visa4uk.fco.gov.uk. Pagalbą, susijusią su paraiškų pateikimo procesu, teikia tokia kompanija „VFS Global“, turinti savo atstovybes daugelyje pasaulio šalių, ne išimtis – ir Lietuva.

Dar yra tokie vizų centrai (VAC), kuriuos galima rasti daugelyje valstybių. Šiuose centruose vartotojams suteikiama galimybė naudotis internetu ir užpildyti paraišką. Oficialiai skelbiama, kad prašymai vizai gauti gali būti pateikti trys mėnesiai iki numatomo apsilankymo D. Britanijoje. Beveik 90 proc. prašymų yra apdorojami greitai ir vizos išduodamos per 15 dienų nuo prašymo pateikimo datos.

Tačiau visa ši informacija netinka „Sūduvos“ atveju, kuri apie kelionę į Glazgą sužinojo praėjusį ketvirtadienį, kai „Celtic“ iškrito iš Čempionų lygos ir pateko į vieną Europos lygos atkrintamojo etapo porą kartu su Marijampolės klubu.

„Bėda ta, kad biuras, priimantis dokumentus vizai gauti, Vilniuje dirba tik dvi dienas per mėnesį. Mes rugpjūčio 20-ąją pateikėme paraišką internetu, sulaukėme atsakymo, kad dokumentus galime priduoti tik rugpjūčio 28 d.

Minimalus terminas, per kurį išduodama viza – penkios darbo dienos. Akivaizdu, kad šiuo keliu nespėjame gauti vizų, jas geriausiu atveju gautume tik rugsėjo pirmomis dienomis.

Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje teigia, kad tai ne jos reikalas. Bendraujant su „VFS Global“ kompanijos atstovais, atsimušame į sieną, telefonu kaskart atsiliepia kitas operatorius, pateikiantis skirtingą informaciją. Pavyzdžiui, jie net nežinojo, kad Vilniuje yra jų atstovybė, dirbanti vos du kartus per mėnesį“, – pasakojo „Sūduvos“ klubo administracijos direktorius Karolis Skinkys.

Yra alternatyva – kelionė į Paryžių, kur veikia ypač greitas vizų išdavimo punktas, kuris teoriškai per 24 valandas turėtų suteikti vizas.

Kol kas dar „Sūduvos“ atstovai neskuba skristi į Paryžių, konsultuojasi su „Celtic“ klubu, su Atėnų AEK vadovais, kurie buvo atsidūrę analogiškoje situacijoje.

Čempionų lygos trečiame atrankos etape graikai rugpjūčio 8-ąją Glazge žaidė pirmąsias rungtynes, o prieš kelionę AEK turėjo bėdų dėl dviejų žaidėjų iš Serbijos ir Albanijos.

„AEK gavo kažkokį laišką, kuris atstojo vizą, toks kaip leidimas keliauti į Jungtinę Karalystę. Laukiu iš jų pavyzdžio. Graikai užsiminė, kad turėjo nemažai vargo, kol pavyko suderinti kelionę tiems žaidėjams. Kreipėsi į graikų ambasadą Jungtinėje Karalystėje, kuri tarpininkavo gaunant tą laišką“, – kalbėjo K. Skinkys.

Problemų dėl vizos turėjo Rusijos Ufos klubas, kuris Europos lygos atkrintamajame etape susikovė su Glazgo „Rangers“ klubu.

„Domėjausi FC „Ufa“ situacija, rusai sulaukė UEFA ir savo vyriausybės pagalbos. Jiems vizas padarė ne per penkias darbo dienas, o per parą. Bandome susisiekti su FC „Ufa“ vadovais, norime pasikonsultuoti, kol kas nesulaukiame atsakymo“, – pasakojo „Sūduvos“ administracijos vadovas.

„Eina kalba apie tris starto sudėties žaidėjus ir vyriausiąjį trenerį. Faktas, kad be jų labai sunku būtų siekti tikslų“, – atsiduso K. Skinkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)