Kartais reikia trupučio žinių, kurių dėka galėtume pakeisti klaidingą, santykius griaunantį požiūrį į stresą, karjerą, buitį ir lūkesčius dėl santykių.

1. Stresas

Stresinės situacijos, kaip artimo žmogaus liga ar mirtis, sunkumai darbe, asmeninės krizės reikalauja daug energijos. Santykiams palaikyti taip pat reikia laiko ir energijos. Esant stresinei situacijai partneriai mažiau laiko ir dėmesio skiria vienas kitam, ne visada turi jėgų palaikyti, išklausyti, atsiliepti į kito poreikius. Tai tampa rimtu išbandymu, jeigu krizė trunka ilgą laiką.

Kaip tokiu atveju išlaikyti stabilumą šeimoje? Jeigu vienas iš partnerių patiria stresą, neturėkime lūkesčių, kad jis funkcionuos taip, kaip anksčiau. Priimkime esamą situaciją. Galima trumpam išsiskirti tam, kad žmogus pabūtų su savimi, atrastų reikiamus atsakymus. Net ir būdami atskirai retkarčiais susitikime ir nevenkime palaikyti vienas kito apkabindami, paimdami už rankos, pasakydami stiprinančius žodžius: „viskas susitvarkys“, „aš vis tiek tave myliu“.

Jeigu matome, kad partneris yra pavargęs, atidėkime nemalonius pokalbius, leiskime jam pailsėti ir venkime konfliktų. Kartais ginčai kyla vien dėl nuovargio ir jų galima išvengti atsitraukiant, skiriant laiko sau ir poilsiui.

Kita streso priežastis būna per didelis įnikimas į darbą ir karjerą, aukojant laiką, kuris reikalingas darniems santykiams palaikyti. „Kuo daugiau partneriai investuoja į verslus ir karjeras, tuo mažesnė tikimybė, kad jų tarpusavio santykiai gyvi“, – rašo Š. ir S. Mažuoliai.

Karjerą statant į pirmąją vietą, kitas žmogus yra tarsi malonumų šaltinis, kuriuo pasimėgavus vėl grįžtama prie savo veiklų. Tačiau tokia „meilė“ pasmerkta žlugimui. Partnerystė tai ne tik malonumo suteikimas, bet ir ėjimas prie mylimo žmogaus, stengiantis jį visapusiškai pažinti, priimti, atsiliepti į jo poreikius. Tokiam santykiui reikalinga energija ir laikas.

2. Buitis

Knygos „Mūsų santykių ritualai“ autorius Vytautas Jančiauskas rašo apie namų tvarkymą: „Visi mes į santykius atsinešame savo taisykles, kaip ir kas turi būti tvarkoma, bet ne visi suvokiame, kad taisyklė, kuri nėra patvirtinta abiejų šalių ‒ tai negaliojanti taisyklė.“

Su buities rūpesčiais susiduriame kiekvienas ir visi turime savo asmenišką požiūrį į tvarkymąsi. Jis nuolat pastebi ant stalo katino plaukus, o ji nesupranta, kodėl kiekvieną vakarą po lova voliojasi „skaniai kvepiančios“ kojinės. Tokie nesusipratimai dar pakenčiami santykių pradžioje, bet po kelių metų, jie atima vis daugiau vidinės energijos. V. Jančiauskas siūlo poroms sudaryti taisyklių ir įsipareigojimų sąrašą. Jis turėtų būti priimtinas visiems šeimos nariams. Nė vienas poroje neturėtų kentėti dėl namų ruošos darbų.

Santykiuose labai svarbi lygybė ir teisingumas. Todėl sudarydami taisykles, nebandykite gudrauti ir darbų, kurių nemėgstate tiesiog primesti savo porai. Surašę visus darbus, pažymėkite, kokius norėtumėme atlikti. Tuos, kurių nenori atlikti nė vienas, pasidalinkite per pusę, po lygiai. Nenorite dalintis? Mąstykite kūrybiškai, raskite būdą, kaip abiems išvengti nemalonių pareigų. Galbūt vieną dieną įsigysite namus tvarkantį japonišką robotą.

3. Gyvenimo scenarijus

Mes ateiname į santykius turėdami savo asmeninį scenarijų, koks jis ar ji turėtų būti. Tai nėra blogai, jeigu trokštame, kad kitas žmogus mus gerbtų, būtų sąžiningas, patikimas. Sunkumai santykiuose kyla kai savo asmeninę viziją mylime labiau negu šalia esantį žmogų, kai nesame linkę laviruoti, prisitaikyti, daryti nuolaidų.

Galbūt mes tikimės, kad jis ryte atneš kavos puodelį, o jis to nedaro, tačiau sunkiu momentu jis mus palaiko, guodžia, stiprina ir suteikia jėgų gyventi. Atsisakydami savo kaprizų, vertinkime partnerio pastangas mus mylėti.

Kartais tikimės, kad mylimas žmogus „užkamšys“ mūsų „sielos skyles“, „užlopys“ žaizdas ir padarys mus laimingais. Kai jis pavargsta, nustoja tai daryti, tampa nebereikalingas. Pilnaverčiai santykiai yra tada, kai abu žmonės yra laimingi savaime, net ir būdami atskirai. Jeigu jaučiate, kad partneris negali pateisinti visų lūkesčių, išmokite būti laimingi ir taip.

Atraskite tuos mažus, bet nuostabius dalykus, kuriuos patiriate su savo mylimu žmogumi. Būkite dėkingi jam už tai. Sumažinę savo lūkesčius ir būdami lankstūs santykiuose, galite jausti didesnę pilnatvę ir atsipalaidavimą, nei nuolat reikalaudami, kad partneris pasikeistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)