Per šių metų sausio-liepos mėnesius po VMI atliktų stebėsenos ir kontrolės veiksmų, inicijuotų i.SAF ir i.VAZ duomenų analizės pagrindu, mokesčių mokėtojai iš viso papildomai deklaravo apie 3,3 mln. eurų PVM.

Kauno AVMI informuoja, kad keturi mokesčių mokėtojai, kurie buvo įtraukti į VMI stebėsenos akiratį dėl teisingo PVM apskaičiavimo už parduotą nekilnojamąjį turtą (NT), papildomai deklaravo apie 232 tūkst. eurų mokėtino pridėtinės vertės mokesčio.

Viena nekilnojamojo turto plėtra ir projektavimu, statyba bei renovacija besiverčianti bendrovė pardavė 8 gyvenamosios paskirties statinius už bendrą 997 tūkst. sumą.

„VMI specialistams atlikus patikrinimą, paaiškėjo, kad pastarosios bendrovės kontrolė pagrįsta - statinių pardavimo sandorių bendrovė neapskaitė buhalterinėje apskaitoje, o pardavimo PVM nedeklaravo ir nesumokėjo. Po atlikto patikrinimo bendrovė šiuos sandorius deklaravo bei patikslino reikiamas PVM deklaracijas, kuriose iš viso deklaruota 213 tūkst. PVM nepriemokos“, - sako Kauno AVMI Kontrolės departamento direktorė Ligita Brazlauskienė.

„Matomi atvejai patvirtina VMI įtarimus dėl tarp PVM mokėtojų paplitusio piktnaudžiavimo neapskaitant pajamų, vengiant laiku deklaruoti pardavimo PVM, nepagrįstai didinant PVM atskaitą. Remiantis Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) PVM sąskaitų faktūrų posistemio duomenimis ir kita VMI turima informacija apie vykdytus NT sandorius, Kauno AVMI patikrino keturis mokesčių mokėtojus, kurie po atliktų veiksmų papildomai deklaravo daugiau nei 232 tūkstančius eurų mokėtino PVM,“ - teigia L. Brazlauskienė

Jos teigimu, įdiegtas i.SAF posistemis mokesčių administratoriui suteikia galimybę analizuoti visų PVM mokėtojų teikiamus duomenis apie gaunamas bei išrašomas PVM sąskaitas faktūras, o tai padeda apriboti PVM slėpimo galimybes bei mažiau trukdant verslą užtikrinti teisingą PVM deklaravimą ir lygios konkurencijos rinkoje sąlygas sąžiningiems mokesčių mokėtojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)