Lietuvos apeliacinis teismas liepos 27 dieną atmetė „Klaipėdos naftos“ skundą ir paliko nepakeistą įmonei nepalankų 2017 metų rugsėjo 18 dienos Klaipėdos apygardos teismo sprendimą.

„Ferteksos transportas“, remdamasis nekilnojamojo turto rinkos vertės nustatymo ekspertizės aktu, iš viso prašė atlyginti 300 tūkst. eurų nuostolių, tačiau Klaipėdos apygardos teismas bendrovės prašymą tenkino tik iš dalies ir priteisė 100,4 tūkst. eurų kompensaciją bei 6 proc. palūkanas.

Anot Klaipėdos apygardos teismo, ekspertizės nustatyta sklypų rinkos vertė 2–7 kartus skiriasi nuo masinio vertinimo nustatytos vertės, todėl atsiranda pagrindas abejoti ekspertizės objektyvumu ir sklypų vertės negalima vienareikšmiškai laikyti įrodyta. Todėl teismas, spręsdamas dėl kompensacijos dydžio, rėmėsi ekspertizės akte ir masinio vertinimo metu nustatytais sklypų vertės vidurkiais.

Apeliaciniam teismui skundą pateikusi „Klaipėdos nafta“ tvirtino, kad sklypų vertės ekspertizė parengta turint per mažai duomenų, todėl yra neobjektyvi, Klaipėdos apygardos teismo priteista suma - itin didelė, nepagrįsta todėl sprendimas turi būti panaikintas.

Šiuos „Klaipėdos naftos“ argumentus Apeliacinis teismas atmetė bei pabrėžė, kad Klaipėdos apygardos teismas neturėjo pagrindo nesivadovauti byloje atliktos teismo ekspertizės išvadomis dėl žemės sklypų vertės sumažėjimo masto.

„Tai reiškia, jog sklypų vertės sumažėjimas yra netgi didesnis, nei konstatavo pirmosios instancijos teismas. Tačiau, atsižvelgiant į bylos nagrinėjimo apeliacine tvarka ribas („Ferteksos transportas“ skundo dėl priteisto kompensacijos dydžio nepateikė), draudimą priimti apeliantui („Klaipėdos naftai“ – BNS) blogesnį sprendimą, teisinio pagrindo pakeisti pirmosios instancijos teismo nustatytą nuostolių dydį, nėra“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Apeliacinis teismas taip pat pažymėjo, kad „Ferteksos transportui“ priklausantys sklypai ribojasi su Klaipėdos Taikos prospektu ir Kairių gatve, kuri veda į tarptautinį keleivių ir krovinių terminalą, yra strategiškai patogioje vietoje, šalia plento ir geležinkelio linijos, o juos kertantis SGD terminalo dujotiekis sklypus padalija pusiau arba mažą sklypo dalį atskiria nuo pagrindinės dalies, kas apsunkina jų panaudojimą pagal paskirtį.

„Klaipėdos nafta“ už nustatytus servitutus bei specialiąsias žemės ir miško naudojimo sąlygas SGD terminalo dujotiekio trasoje „Ferteksos transportui“ yra sumokėjusi 5,4 tūkst. eurų kompensaciją.

SGD terminalo dujotiekį už 33,3 mln. eurų tiesė Vokietijos įmonė „PPS Pipeline Systems“. Jis baigtas 2015 metų liepą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją