Jeigu Naujieji metai – svarbiausia šventė jūsų gyvenime. Jeigu Naujuosius metus šiemet atšventėte prastai ir jums vis norisi juos pakartoti, bet jau kitoje vietoje ir su kitais žmonėmis. Jeigu visada svajojote Naujuosius metus švęsti ne žiemą, o vasarą ir manėte, kad tai neįmanoma. Arba jeigu mėgstate absurdiškai keistus vakarėlius ir norite netradicinės aplinkos – šis pasakojimas kaip tik jums.

Kultūringiausiame ir gražiausiame Rusijos mieste Sankt Peterburge veikia ypatingas naktinis klubas, kurio šūkis „Naujieji metai – kiekvieną dieną“, tiksliau reikėtų rašyti – kiekvieną vidurnaktį. Nes kasdien lygiai dvyliktą valandą nakties ten audringai sutinkami Naujieji metai, lyg per tikrą gruodžio 31 dieną. Ir nesvarbu, kad už lango nėra šalčių ir sniego, klube vis tiek vyksta Naujųjų sutikimas. Tiksliau (kaip skelbia reklaminės iškabos) – tikra, tradicinė rusų naujametė šventė.

Jeigu matėte režisieriaus Haroldo Ramiso filmą „Švilpiko diena“ (angl. Groundhog Day), kur tas pats veiksmas aktoriaus Billo Murray'aus personažui – televizijos orų pranešėjui Filui Konorsui kartojasi kiekvieną dieną, tai naktiniame klube „Purga“ veiksmas labai panašus. Lyg Naujųjų naktis nesibaigtų niekada. Jeigu nespėjote atšvęsti šiandien, nieko tokio, atšvęsite rytoj.

Nesu didelis naktinio gyvenimo ekspertas, tačiau galėčiau šią pramogą pavadinti pačiu keisčiausiu vakarėliu pasaulyje. Na, bent jau vienu iš jų. Man atrodo, kad šis naktinis klubas puikiai tinka audringam mergvakariui arba bernvakariui, kurio tikrai niekada nepamiršite ir nieko nereikės organizuoti specialiai. Dar tai galėtų būti itin originalus gimtadienio vakarėlis. Arba tiesiog įsimintina išvyka į užsienį.

Naujųjų sutikimas Sankt Peterburgo klube

Vienintelis dalykas, ko jums reikia – atsidurti egzotiškoje Rusijoje. Patogiausiai ir greičiausiai Sankt Peterburgą iš Vilniaus galite pasiekti „airBaltic“ lėktuvais, su persėdimu Rygoje – kasdien vykdomi net keturi reisai, ryte, per pietus, vakare ir naktį.

Nusileisite pagrindiniame mieste – Pulkovo oro uoste, iš kurio Nevsky prospektą miesto centre taksi automobiliu pasieksite per 30–40 minučių. Kelionė kainuos maždaug 10 eurų.

Klubas „Purga“ yra rūsyje. Ten visi norintys nepatenka, prie durų skustagalvis vaikinas atlieka veidų ir stiliaus patikrinimą (ang. face control). Kiekvieną atvykusį svečią apsaugininkas atidžiai apžiūri, jeigu pasirodote jam įtartinas – gali užduoti kelis klausimus. Kai paklausiau skustagalvio saugumo darbuotojo, o kokių žmonių į vidų neleidžia, jis man paaiškino, kad labiausiai varo lauk tuos, kurie eidami į klubą rengiasi treningais. „Reikia parodyti pagarbą klubui, pasiruošti ir pasipuošti“, – sakė jis.

Tačiau nebijokite, didelių reikalavimų „Purga“ vadovai tikrai nekelia. Nei avalynei, nei drabužiams. Įleidžiami ir svečiai su šortais, ir su basutėmis, ir su sportiniais bateliais. Mažiau puošiasi turistai iš užsienio šalių, o štai vietiniai rusai ateidami švęsti tariamų Naujųjų metų – iš spintų traukia viską, kas blizga. Taip jau priimta toje šalyje. Blizgučiai, auksai, sidabrai, deimantėliai ir kristaliukai – gero tono ženklas, prabangaus gyvenimo demonstravimas. Bet jums to kartoti nebūtina. Jeigu neblizgėsite, nebūsite už juos prastesni.

Įdomu tai, kad kaip ir daugelyje Sankt Peterburgo klubų, taip ir šiame įėjimas nieko nekainuoja. Tačiau apsaugininkas visus įspėja, kad klubas nėra guminis, ir kai visas užsipildo – naujų svečių jis neįleidžia. Todėl patartina iš anksto rezervuoti staliuką, tada būsite garantuoti, kad tikrai pateksite į vidų. Tiesa, rezervacijai telefonu būtina mokėti rusų kalbą, mat į skambučius atsiliepianti administratorė nemoka jokios užsienio kalbos. Na, du žodžius angliškai pasako: „yes“ ir „no“ (liet. taip ir ne).

O dabar apie tai, kas jūsų laukia ypatingąją Naujųjų naktį.

Klubo viduje, nedidelėje maždaug 80 kv/m patalpoje, primenančioje erdvų butą, visus atvykusius pasitinka merginos, kurios svečiams ant galvų užmauna kiškučių ir kiškienių ausytes. Paprasta, kartoninė puošmena tarsi sukuria ypatingesnę ir šventiškesnę nuotaiką. Iš pradžių rekomenduojama užsisakyti gėrimų ir užkandžių. Daugelis rusų ant stalų užsisako po kelis butelius degtinės, o užsieniečiai gurkšnoja kokteilius. Kol vyksta „apšilimas“, klubo didžėjus groja senus, visiems puikiai pažįstamus hitus. Vakaro pradžioje jie būna itališki, angliški, vokiški. Vėliau muzikos stilius keičiasi ir prasideda rusiškos estrados šlageriai.

Naujųjų sutikimas Sankt Peterburgo klube

Likus valandai iki vidurnakčio klubo salėje pasirodo moteris, apsirengusi „eglutės“ kostiumu, rusiškai ši personažė vadinama Jolačka – ji pasiskelbia esanti naujametės nakties vedėja. Moteriškė suburia visus esančius klube šokti „traukinuką“, tada vakarėlio dalyvius atlikti įvairias užduotis. Programą Jolačka veda tik rusų kalba, kartais įterpdama anglišką žodį „celebrate“ (liet. švęsti). Kai ji pasako „celebrate“, turistai iš Amerikos Jolačkai vis nusišypso ir gestais rodo „liukso“ ženklą.

Susirinkusius svečius vakarėlio vedėja vis ragina nesėdėti rankų sudėjus ir švęsti kaip švenčia tikri rusai – su šokiais ir degtine. „Išgerkim, išgerkim“, – vis kartoja ji ir burba ant tų, kurie neklauso šio prašymo. Matyt, klubo vadovai vedėją pasamdė ne tik kultūrinei programai, bet ir baro pardavimų skatinimui.

Kai publika įsilinksmina, vedėja pasiūlo kartu su ja padainuoti senas rusiškas dainas iš žinomų filmų ir animacinių filmukų. Labiausiai visus išjudina daina iš sovietinio hito vaikams „Nu pogodi“ (liet. „Na palauk“). Toje dainoje rusiškai dainuojama: „Papasakok Sneguračka, kur buvai? Papasakok mieloji, kaip reikalai? Paskui tave bėgiojau, Seneli Šalti. Išliejau nemažai aš, karčių ašarų.“

Kol vakarėlio dalyviai dainuoja, vedėjos asistentas visiems dalija bengališkas ugneles ir liepia ruoštis vidurnakčio šou.

Naujųjų sutikimas Sankt Peterburgo klube

Lygiai vidurnaktį prasideda pagrindinė programa, vedėja liepia užsidegti bengališkas ugneles ir su jomis pasitikti visų ilgai lauktą, mylimą Senelį Šaltį. Klube visu garsu ima skambėti Rusijos himnas, per klubą eina rusišku Kalėdų Seneliu persirengęs vyras ir bučiuoja merginas, apkabina vyrus.

Skambant himnui visi ima sveikinti vieni kitus su Naujaisiais metais, prie staliukų šaudomi putojančio vyno buteliai. Vakariečiai turistai geria tik putojantį, o štai rusai juo užgeria degtinę.

Po kelių minučių klubo televizoriuose pradedama rodyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino Naujųjų metų kalba. Tiesa, ekrane rodomas ne tikrasis prezidentas, o tik animacinis jo personažas. Fone skambantis balsas – tikrojo Putino. Anot klubo padavėjos, tai tikra prezidento kalba, kurią gruodžio 31 dieną rodė valstybinės Rusijos televizijos.

Kol ekrane kalba Putinas, kai kurie iš užsienio šalių atvykę svečiai ima švilpti, rodydami nepritarimą šios šalies valdovui. Patys rusai į tai nereaguoja niekaip, matyt, ir jiems Putinas nėra pats mėgstamiausias personažas.

Po prezidentinio sveikinimo prasideda rusiška Naujųjų metų diskoteka – pradeda groti vien tik seni šios šalies hitai. Daugiausia 2000-ųjų muzika. Grupių „Ruki verh“, „Virus“, „T.a.t.u“, „Mumy trol“ dainos, kelios dainos iš dar senesnių laikų – skamba ir Alos Pugačiovos, Filipo Kirkorovo melodijos. Šios šalies kultūros nepažįstantiems atvykėliams tokia muzika kelia juoką, daug kas filmuoja netradicinius šokius.

Naujųjų sutikimas Sankt Peterburgo klube

Didžioji dalis turistų iš „Purga“ klubo išeina apie pirmą valandą nakties, mat vėliau jokia speciali programa nevyksta. Sutikai nNaujuosius metus, o toliau jau linksminkis pats, viskas, ką siūlo klubas – tai muzika ir gėrimai. Iki ryto švęsti lieka daugiausia tik rusai.

Išeinančius iš klubo su Naujaisiais sveikina tas pats apsauginis, kuris visus vakaro pradžioje ir pasitiko. Jis primena seną patarlę: „kaip sutiksi Naujuosius – tokie bus visi metai“, todėl ragina sugrįžti į vidų iš švęsti toliau.

Jeigu šiame vakarėlyje atsipalaidavote ne iki galo, jeigu Naujųjų sutikimas pasirodė ne pats linksmiausias – dar kartą pamėginti galite jau kitą dieną, tuo pačiu laiku. Viskas, ką aprašiau, bus pakartota. Ir taip 365 dienas per metus. Naujieji metai – amžinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)