„Niekam dabar nėra lengva. Man seniai jau reikėjo išsikalbėti. Tai labai sunki situacija visomis prasmėmis. Man sunku jau daugiau nei dvejus metus“, – pokalbį pradeda moteris, o jos balse nesunku pastebėti stiprų susijaudinimą.

Ne pirmas šeimos skandalas

Agnė sutinka, kad šis skandalas nėra pirmas Zobovų šeimoje. Daug dėmesio sulaukė jos ir Mykolo skyrybos, trukusios ne vienerius metus. Užsitęsęs teismo procesas porą išskyrė tik praėjusiais metais – anot Agnės, ji nebenorėjo vilkinti proceso, todėl atsisakė visų bendrai sukauptų turtų, kad pagaliau ji vėl galėtų džiaugtis laisve ir ramybe.

„Su juo nebegyvenu nuo 2016 metų balandžio mėnesio. Visiškai su juo nebedirbu nuo 2016 metų rugpjūčio mėnesio. O teismas mus išskyrė 2017 metų balandžio mėnesį. Teismo procesai vyko ilgai, nes buvo daug turto. Kai pasirašiau sutartį, kad visko atsisakau, prireikė vos poros posėdžių ir mus išskyrė“, – pamena ji.

Paklausta, ar nebuvo gaila atsisakyti savo rankomis ir jėgomis sukaupto turto, Agnė nukerta, kad gyvenime jai tai tikrai nėra svarbiausia.

„Ne. Man labiausiai buvo gaila pas jį likusių gyvūnų. Gailėti turto? Aš žinau, kas jį uždirbo – ne jis. Jis be manęs nieko nebūtų uždirbęs, o aš užsidirbsiu ir vėl. Pinigai uždirbami. Nesusigrąžinsi nervų ir sveikatos. Man atrodė beprasmiška su juo kovoti kokius trejus metus, kad atsiriekčiau kažkiek to turto. Per tą laiką aš dar daugiau uždirbsiu. Mano požiūris toks“, – tvirtina cirko artistė.

Agnė pamena, kad labiausiai jai širdį skaudėjo tada, kuomet palikdama vyrą ir „VIP cirką“, ji atsisveikino ir su dviem mylimomis meškutėmis.

„Skyrybos nebuvo lengvos. Palikau jam visus tuos dvarus, viską. Išsivežiau visus gyvūnus, kiek galėjau, tačiau liko dvi meškos. Tai buvo didžiulis skaudulys mūsų šeimai, nes Vipas su Kvina man yra tarsi vaikai. Aš juos užauginau, įdėjau visą save, todėl buvo labai skaudu juos palikti. Aš žinojau, kad Mykolas vienas tiesiog nesusitvarkys. Jis kitaip suvokia meilę gyvūnams“, – sako moteris ir netrukus prisipažįsta, kad buvo kentėjusi nuo M. Zobovo rankos.

Agnė Nadiežda Zobovienė

„Jis netgi meilę man kitaip suvokdavo. Jis visiems rėkdavo, kad mane myli, o apsisukęs mane niekindavo, žemindavo, mušdavo. Pas jį toks suvokimas. Po visų tų bylų, kurios buvo prieš kokius penkerius metus, aš užkirtau kelią jo rankų kėlimui prieš mane. Bet tai yra buvę. Jo toks pasaulio suvokimas. Tai pačio žmogaus problemos. Jo elgesys netoleruotinas. Jis ir mane mylėjo savo ta savotiška meile, nuo kurios, ačiū, čiaudžiu iki šiol. Taip, jis myli, bet kitaip“, – kartojo ji.

Konfliktai kilo pradėjus reikšti savo nuomonę

Nuo 14 metų cirke besidarbavusią ir šeimoje be tėvo augusią Agnę į šį verslą atvedė meilė gyvūnams. Moteris prisipažįsta, kad, užaugus sovietinio mąstymo apsuptyje, jai taip pat prireikė nemažai laiko suprasti, kaip iš tiesų turi atrodyti tikroji meilė ir atsidavimas.

„Mūsų santuokoje konfliktai ėmė kilti tada, kai aš pradėjau reikšti savo nuomonę. Sakydavau, kas man netinka. Man nepatikdavo jo požiūris, bendravimas su darbuotojais. Prasidėjo konfrontacijos. Ėmiau mąstyti kitaip. Dabar gyvūnais moku rūpintis dėl klaidų, kurias, deja, mačiau tenai. Tai blogai. Šiai dienai savo vaikus noriu mokyti tik geru pavyzdžiu. Laikui bėgant domėjausi pasaulinio lygio cirkais, todėl pakeičiau nuomonę. Kodėl jis per 65 metus nepakeitė savosios? Kodėl jis virš 40 metų cirke dirbdamas ir imdamas jaunas merginas į darbą jų to nemoko? Džiaugiuosi, kad mano pačios požiūris pasikeitė, juk visada pokyčius reikia vykdyti nuo savęs paties. Ieškoti kaltų nereikia. Kas liečia Zobovo situaciją, reikia keisti įstatymus. Jis yra žmogus, susiformavęs toje sovietinėje visuomenėje, jis viską mato kitaip. Ačiū, Dievui, kad yra žmonių, kurie kovoja už gyvūnų teises. Liūdna, kad tik Zobovas dabar linčiuojamas, apsidairykite ir pažiūrėkite į kitus cirkus – juose irgi daug laukinių gyvūnų. Džiugu, kad po truputį tie pokyčiai vyksta, tik gaila, kad lėtai“, – dėsto Agnė.

Moteris prasitarė, kad apie savo buvusį sutuoktinį galėtų pasakyti labai daug, tačiau juodinti jo viešai neketina.

„Nėra jis blogas žmogus. Turi ir gerų savybių – jis puikus konstruktorius, ūkininkas, sugeba iš nieko suremontuoti mašiną. Bet, deja, turi ir tų savybių, dėl kurių ir kilo šis sujudimas. Nesulauksite iš manęs žodžių, kad Zobovas yra gyvulys, negaliu ant jo loti, nes jis yra mano vaikų tėvas – juk tokiu būdu sukelsiu jiems skausmą. Aš negaliu jo linčiuoti, tai turi daryti šalies įstatymai“, – pasakoja cirko artistė.

Dirba kitame cirke, pasirašė peticiją

Paklausta, ar žino apie šiuo metu populiarėjančią peticiją, kurią inicijavo gyvūnų mylėtojai, siekdami užkirsti kelią laukinių gyvūnų išnaudojimui cirke, Agnė skuba pasisakyti, kad joje galima rasti ir jos parašą.

„Aš pati ją pasirašiau. Aš jau seniai sakiau, kad to nereikia. Melas, kad žmonės neina į cirką be laukinių gyvūnų. Eina. Taip, jie šuniuko, paukščiuko – nori, žiūrovai nori juos pamatyti. Vaikams sunku išsėdėti ir žiūrėti tik į akrobatų pasirodymus, jiems nuobodu. Tačiau laukinių žvėrių cirke nereikia“, – tikina ji.

Šiuo metu A. Zobovienė darbuojasi kitame cirke, kuris, kaip pasakoja pašnekovė, buvo pirmasis cirkas, atsisakęs laukinių gyvūnų šou.

„Dirbu Baltijos cirke su šuniukais, o mano dukra suka lankus. Į šį cirką mes atėjome su dideliu džiaugsmu, nes čia nėra laukinių gyvūnų. Tai atgaiva. Nėra streso, einant į pasirodymus, nėra baimės, kad gyvūnas tau įkąs, užpuls, sužalos žiūrovus“, – džiaugiasi moteris.

Po šio skandalo buvo galima išgirsti ne vieną nuomonę, kad šiuolaikiniame pasaulyje cirko neva išvis nereikia – tai labai žeidžia Agnę.

„Man labai pikta, kai yra rėkiama, kad cirkas yra blogis ir į jį niekas neturėtų eiti. Reikia visa tai atskirti. Pats cirkas nėra blogis. Cirkas yra labai unikali meno šaka, kur žmonės rizikuoja savo gyvybe. Pavyzdžiui, oro akrobatas kiekvieną dieną namo gali grįžti su trauma. Cirko artistai dirba labai sudėtingą darbą“, – tvirtina moteris.

Skandalą išgyvena visa šeima

Anot Agnės, šį neprižiūrėtos meškos skandalą išgyvena visa jos šeima – mama, dukra ir sūnus.

„Gyvename su raminamaisiais. Pirmasis šokas dukrai buvo tada, kai ji iš tėvo sužinojo, kad tame cirke nebėra vienos jaunos meškutės. Ji patyrė didžiulį šoką, visa drebėjo, nes dukra beprotiškai myli gyvūnus. Tokios meilės reiktų dar pasimokyti. Ji sėdėjo ir verkė, sakė: „Mama, gi tu jam sakei, kad jis nesusitvarkys. Kodėl jis nieko neklauso?“. Ji be proto pergyvena, kad taip nutiko jos tėvui, nes bet kokiu atveju, jis yra jos biologinis tėvas – tėvų nepasirinksi. O paskui išplito tas vaizdo įrašas, po kurio prasidėjo lavina. Jos bendraamžiai socialiniuose tinkluose ją žymi prie įvairių įrašų, sako, kad ji yra sadisto dukra, kad ji pati neva kankina gyvūnus“, – pasakoja moteris.

„Vaikas išvis ne prie ko. Juolab, kai ji šitaip myli gyvūnus. Kas ją pažįsta, žino, kaip ji nuoširdžiai jais rūpinasi – dar labiau už mane. Kartais net mane sudrausmina dėl elgesio ar priežiūros su jais. Jei išvažiuoju porai dienų, aš galiu drąsiai ja pasitikėti ir ramiai miegoti – žinau, kad visais gyvūnais bus pasirūpinta“, – tikina Agnė.

Šiuo metu moteris augina du kartu su M. Zobovu susilauktus vaikus – 14-metę dukrą ir 19-metį sūnų. Pastarajam šį skandalą ištverti lengviau.

„Jis feisbuke net savo pavardės nėra pasirašęs, tai jam ramu. Aplinkinių ratas žino, kad mes jau dvejus metus gyvename atskirai ir tam, kas vyksta tame cirke, mes mažai galime daryti įtakos. Jis mūsų net neklauso. Sūnus ne kartą jam sakė: „Tėti, parduok tu tą cirką, kam tas vargas?“, bet jis neklauso. Mykolas tiesiog neprisileidžia jokios pagalbos“, – sako pašnekovė.

Anot jos, M. Zobovas šuo metu sulaukia taip pat nemažai piktų žinučių. Deja, ir jie yra dažnai nukreipti prieš šeimą.

„Kaip sako Zobovo pažįstami, jis gauna dar žiauresnes žmonių žinutes – linki, kad jo šeima supūtų, jog jo vaikai invalidais taptų. Man tai nesuvokiama. Prie ko čia vaikai? Juk čia jis taip elgiasi“, – liūdesio balse neslepia cirko artistė.

Įvykus skandalui, atsiminė dukrą

Agnė pasakoja, kad labiausiai ją žeidžia ne tik pats neprižiūrimų gyvūnų faktas, bet ir jos buvusio vyro veiksmai po to. Pasirodo, kad ilgą laiką dukra nesirūpinęs M. Zobovas jai paskambino tik po šių dienų įvykių.

„Aš paskambinau jį iškolioti. Ir iškoliojau. Žinote dėl ko? Kai įvyko šis skandalas, jis ir dukrą atsiminė, kuriai nuo spalio 1 dienos nė karto nebuvo skambinęs. Jis nenori mokėti alimentų. O dabar, kai jam yra blogai, tai jau skambiną dukrai. Aš labai įsiutau, paskambinau jam ir jį iškoliojau“, – kartojo ji.

Paklausta, kodėl Agnė noriai kalba apie šeimą ištikusią nelaimę, pašnekovė tvirtina, kad tokiu būdu ji siekia pokyčių.

„Iki paskutinių akimirkų vengiau kalbėti, bet mane šis reikalas irgi labai stipriai užkabino. Išeina, kad aš jo puolimo sąskaita neva darausi sau reklamą. Man jos nereikia. Juk jei tu myli, tu turi gyvūnui suteikti viską. Dėl ko mes tą dvarą pirkom? Tam, kad padarytume dideles apžvalgos aikšteles, jog į tas meškas būtų galima žiūrėti iš aukštai. Tam erdvės būtų pakakę į valias – ten net 40 hektarų žemės“, – ankstesniais planais dalijosi ji.

Agnė Nadiežda Zobovienė

Treniruojant mešką smurto nereikia

Kalbėdama apie meškos dresūrą, Agnė daug kartų pabrėžia, kad tam naudoti fizinės jėgos tikrai nereikia. Jos treniruojant gyvūną, kaip sako buvusi cirko vadovo sutuoktinė, nenaudojo ir M. Zobovas.

„Kalbant apie dresūrą ir triukių mokymą, Mykolas yra labai švelnus. Jis tikrai turi kantrybės su meškomis. Man juokinga, kai žmonės rašo, kad meškų be smurto nieko neišmokysi. Tai melas, nesąmonė. Ar kada bandėte, kad taip galite sakyti? Ar laukiniam gyvūnui apskritai yra verta keliauti su cirku – čia jau kita kalba. Dėl to ir turėjome svajonę įkurti parką, kur šie gyvūnai galėtų lakstyti laisvai“, – pamena ji.

Kaip išmokyti mešką važiuoti dviračiu?

„Duokite man mažą meškutę ir ją išmokysiu. Tai padarysiu per pusę metų. Jokio smurto tam dalykui nereikia. Meška gauna pusryčius ir vakarienę, tad mes pusryčiauti einame ant dviračio. Vėlgi, vieniems žmonėms tai irgi gali pasirodyti baisu – gyvūnas už maistą turi dirbti, bet čia kita medalio pusė. Dabar aš nenorėčiau tuo užsiimti. Būdavo taip, kad pasodini mešką ant to dviratuko, uždedi jos letenas ant pedalų ir maitini tol, kol ji mina. Tik meškutė sustoja – jos nebemaitini, uždedi kojytes ant pedalų ir vėl viskas iš naujo. Galbūt ir tai gyvūnų globėjams atrodo žiauru, kad ji yra maitinama už darbą, bet tuo metu taip buvo. Mes kiekvienas turime savo nuomonę šiuo klausimu, bet mušti tam, kad ji važiuotų dviračiu tikrai nereikia. Tokiu būdu tu tik išgąsdinsi gyvūną. Tiesa, jei meška puldavo Zobovą, tai, Dieve, padėk, gelbėdavome mešką. Juk tai žvėris. Zobovas juos ištraukia tik į repeticijas ir pasirodymus. O juk reikia su jais bendrauti. Jei jis tai darytų, to nebūtų. Laukinį žvėrį irgi galima prisijaukinti“, – tiki cirko artistė.

Įvertino sensacingą vaizdo įrašą

Paklausta, ar matė daug dėmesio sulaukusį cirko pasirodymą su meška, Agnė atsakė teigiamai, tačiau ji pastebėjo, kad visuomenėje vyrauja ir neteisinga nuomonė.

„Mačiau tai. Kai kuri vyraujanti nuomonė yra perspausta, kai kuri – teisinga. Meška tikrai šeriasi šiuo metu. Ši vasara labai karšta, tad ji neteko daug kailio. Bet jeigu ji būtų maitinama pilnu racionu visus metus, šie pokyčiai nebūtų taip aiškiai matyti, ji lengviau įvektų tą šėrimąsi“, – tikina ji.

Tiesa, labiausiai moterį neramina ne gana varganai atrodantis meškos kailis, o jos raumenų trūkumas.

„Atrodo, kad jos krūtinėje visai nėra raumenų. Ji neturi raumenyno, matyt, mažai juda. Ji neatrodo nusilpusi nuo maisto trūkumo, jai trūkta fizinio krūvio. Tai mano specialistės, kuri dirbo su tais gyvūnais daug metų ir žino, kaip jie turi atrodyti, nuomonė. Man skaudėjo širdį, nes jie prie manęs taip neatrodė. Vėlgi kažkas pagalvos, kad aš save čia aukštinu, bet ne. Tiesiog tikrai nebuvo taip. Jis nebespėja. Zobovas nebegali suspėti. Jį palikę visi, jis susipykęs su beveik visais darbuotojais. Tiesa, jie irgi kerštauja, viešina visokius vaizdo įrašus, kur irgi negali visko priimti kaip grynos tiesos. Juk norint sukompromituoti galima bet ką. Aš jo neginu, jis tikrai blogai pasielgė.

Meška atrodo nekaip, jos nereikia vesti į pasirodymą. Kreipkis į veterinarus pagalbos. Nerodyk tu jos viešai, jei jau taip nutiko. Būna visko. Būna ir ligos užpuola, bet reikia į tai reaguoti kitaip. Čia taip neprotingai pasielgta, kad net verkt norisi. Vaizdas tikrai nekoks. Tai nėra mirštančios meškos vaizdas, ji nėra marinama, bet matosi, kad mityba nėra pilnavertė, o fizinio krūvio trūksta. Tai – akivaizdu“, – liūdesio neslepia ji.

Šiandien žvelgdama į mešką, vardu Vipas, Agnė svarsto, kad atstatyti jos fizinę būklę nebus lengva – nežinai, ar išvis pavyks.

„Tam reiktų pastangų. Jam reikia fizinės veiklos, jį reikia priversti sportuoti mažais žingsneliais, kad nebūtų raumenų uždegimo. Jam būtina sportuoti. Pavyzdžiui, galima užslėpti maisto, kad jis jo ieškotų narve, taip priverčiant jį judėti“, – mąsto ji.

Kilus sujudimui dėl meškos pasirodymo cirke, M. Zobovas ėmė kaltinti jo versle dirbusius darbuotojus – neva tai jie pasirūpino žiniasklaidos dėmesiu.

„Kaip negražiai jis parašė apie artistus, kurie iš jo išvažiavo, kad jie neva užsakė tuos straipsnius. Jam trūko programos, tad jis ir parodė tą mešką. Zobovas sakė, kad tie artistai išvažiavo, nes jį apvogė. Tai melas. Aš juos pažįstu daugybę metų – tai kultūringi, ramūs diedukai. Jie bijojo net iš jo išvažiuoti, nes jis buvo prigrasinęs jiems. Tai pasaka be galo. Zobovas yra diagnozė. Kaip bebūtų gaila“, – DELFI sakė Agnė.

Dar prieš šį skandalą, A. Zobovienė buvo skambinusi savo buvusiam vyrui, siūlė jam savo pagalbą, tačiau M. Zobovas gyvenime vadovaujasi „Aš viską pats“ taisykle.

„Buvo ir Panevėžyje kilęs mažas skandalas, kai jis mešką rodė tarp žmonių. Žmonės ėmė piktintis, bet tai neužkilo iki tokių aukštumų, kaip dabar. Tada aš jam paskambinau, sakiau: „Mykolai, jai trūksta dėmesio“. Mačiau, kad tai meškai kažkas negerai, juk dirbu su jomis bent 20 metų. Prašiau, kad jis man duotų ją trumpam paslaugyti, kad ji gautų to dėmesio. O jis atšovė: „Aš viską pats! Pas mane viskas gerai, viskas puiku“. Jis net nepripažįsta, kad yra problema. Ir dabar nepripažins, kad kažkas buvo negerai. Jis iki pat galo bandys visiems įrodyti savo tiesą“, – teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)