„Pirmojoje šių metų pusėje fiksavome ir gyventojų, ir verslo įmonių paskolų portfelio augimą. Šalies bankų rinkoje paskolos verslui augo panašiu tempu kaip šalies BVP, o skolinimo gyventojams apimčių augimas neviršijo vidutinio darbo užmokesčio augimo, tad banko paskolų portfelio plėtra yra tvari. Gyventojų ir verslo įmonių lūkesčiai pasiekė pastarųjų 10 metų aukštumas, toliau augo indėlių portfelis. Tai rodo, jog stabili šalies ekonomikos raida išnaudojama ne tik vartojimui, investicijoms ir verslo plėtrai, bet ir finansiniam stabilumui užtikrinti“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

Paskolos ir indėliai

„Swedbank“ Lietuvoje paskolų portfelis išaugo 11 proc. (512 mln. eurų), lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2017 m. Skolinimo apimtys didėjo ir dėl gyventojų, ir dėl verslo įmonių augusio aktyvumo skolinantis. Bendrą „Swedbank“ Lietuvoje paskolų portfelį 2018 m. antrojo ketvirčio pabaigoje sudarė 5,2 mlrd. eurų.

Bendra indėlių „Swedbank“ Lietuvoje suma padidėjo 17 proc. (1 mlrd. eurų) lyginant su 2017 pirmuoju pusmečiu. Augant verslo ir gyventojų indėlių apimtims, 2018 m. antrojo ketvirčio pabaigoje bendras indėlių portfelis pasiekė 7 mlrd. eurų. Paskolų ir indėlių santykis siekė 73 proc., palyginimui ‒ 2017 metų antrojo ketvirčio pabaigoje jis sudarė 77 proc.

Kreditų kokybė

Nuostolio požymių turinčių paskolų portfelis 2018 m. antrąjį ketvirtį sudarė 96 mln. eurų (1,9 proc. bendro paskolų portfelio).

Pajamos ir išlaidos

Bendrosios „Swedbank“ Lietuvoje pajamos per 2018 m. pirmąjį pusmetį siekė 112 mln. eurų. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2017 m., banko pajamos išaugo 7 proc.

Per du 2018 m. ketvirčius augo banko grynosios palūkanų pajamos ir grynosios komisinių pajamos. Jos siekė, atitinkamai, 61 mln. eurų ir 44 mln. eurų.

Banko išlaidos padidėjo 6 proc. arba 3 mln. eurų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, ir bendra išlaidų suma sudarė 46 mln. eurų. Išlaidų/pajamų santykis siekė 41 proc. (42 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2017 m.).

Už 2018 m. šešis mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje į šalies biudžetą sumokėjo apie 22 mln. eurų įvairių mokesčių.

Verslo plėtra

Toliau sparčiai populiarėja elektroniniai bankininkystės įrankiai. Šiuo metu banko išmaniąją programėlę Lietuvoje naudoja virš 400 tūkst. gyventojų. Nemokama el. parašo programėle „Smart-ID“ šiuo metu naudojasi daugiau nei 230 tūkst. „Swedbank“ Lietuvoje klientų.

Š.m. kovo mėnesį „Swedbank“ pristatė naujovę kaupiantiems II pensijų pakopoje – gyvenimo ciklo fondus. Per keturis mėnesius kaupti šiuose fonduose jau pasirinko daugiau kaip 13 tūkst. klientų.

Baigėsi pirmasis „Swedbank“ vykdomos finansinių technologijų startuolių programos etapas. Jame dalyvavo 10 startuolių, kurie plėtojo savo verslo sprendimus ir turėjo galimybę naudotis 130 mentorių, įskaitant „Swedbank“ profesionalus, kompetencijomis ir patarimais. Visiems programos dalyviams buvo skirta po 20 tūkst. eurų jų verslo vystymui. Pusė šių startuolių jau pasiūlė rinkai savo produktus ir gauna pajamų iš naujai sukurto verslo. Kitas startuolių akceleratoriaus programos etapas prasidės šių metų rudenį.

Ilgalaikės ir nuoseklios banko socialinės iniciatyvos ir atsakingo verslo praktika buvo įvertintos apdovanojimu – „Swedbank“ Lietuvoje įteiktas metų socialiai atsakingo verslo apdovanojimas.

Šių metų pavasarį „Swedbank“ centrinėje būstinėje Vilniuje duris atvėrė edukacinė erdvė „Finansų laboratorija“. Pasitelkus išmaniąsias technologijas ir interaktyvius žaidimus čia moksleiviai kviečiami nemokamai susipažinti su pagrindinėmis ekonomikos temomis ir asmeninių finansų valdymu. Per daugiau nei tris mėnesius „Finansų laboratorijoje“ apsilankė apie 2500 lankytojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)