Vos įėję išvysite istorija kvepiantį vestibiulį, išsidriekiančius laiptus ir aukštas lubas. Nelipkite viršun, bet ženkite koridoriumi, kuris jus tiesiai nuves į vidinį kiemelį, kuriame visą vasarą matysite Dainiaus Dirgėlos fotografijų parodą – „Gyvenimas yra“.

„Antradienio puslapius“ birželio 19 d. atidarė kūrėjai Marius Burokas, Gytis Norvilas, Dainius Dirgėla, Virginija Kulvinskaitė, Antanas A. Jonynas, Darius Žvirblis, Andrius Zalieska-Zala.

Antradienį poetas Rimvydas Stankevičius pristatė visiškai negirdėtą kūrinių rinkinį, kurio atsiradimo impulsu tapo pokalbis telefonu su Donaldu Kajoku: „poezija yra tai, ką jau kažkada esi girdėjęs“, - sakė jis.

Autorius paprašė, kad auditorija neplotų tarp 30 minučių truksiančio ciklo pauzių. „Antradienio puslapių“ metu taip pat nuskambėjo eilėraštis „Gurguolė“, o pabaigoje Rimvydas Stankevičius su publika atsisveikino eilėraščiu „Niekur aš neeisiu“.

Renginio metu kalbinome organizatores Gabiją ir Dalią:

- Kokia yra pagrindinė „Antradienių puslapių“ idėja?

Dalia: Pagrindinė antradienio puslapių idėja yra sukurti aplinką žmonėms, kurie rašo ir žmonėms, kurie klauso, sujungti juos vienoje erdvėje ir padaryti gerą, jaukų vakarą tiems, kurie domisi literatūra ir vasarą praleidžia Vilniuje.

Gabija: Ne tik literatūra besidomintiems, bet ir šiaip žmonėms.

Dalia: Mes kuriame erdvę jauniems rašytojams, poetams, kurioje jie galėtų pasirodyti. Nebūtina turėti kažkokių įvertinimų tam, kad tave pakviestų. Mes įtraukiame ir daug jaunų žmonių, kurie žengia pirmus žingsnius skaityme viešai, savęs garsinime. Mes skatiname tai daryti ir galbūt šiek tiek padedame keletą kietesnių plytelių jų kely.

Gabija: Ir vilkams rašytojams duodame terpę truputį išprotėti, nes mes niekada nevelkame jų į rėmus, bet duodame jiems erdvę daryti tai, ką jie nori. Ar jie nori pasikviesti draugų, ar muzikuoti. Duodame laiko ir erdvės tam, kad galėtų kurti ir būti.

- Kokios atmosferos turėtų tikėtis žiūrovas, atėjęs pirmą kartą?

Dalia: Jis turėtų tikėtis betarpiškos atmosferos.

Gabija: Žmogus atsineša savo emociją ir tai yra jo indėlis į tą vakarą. Tai nėra tiesiog spektaklis, į kurį tu ateini, žiūri ir kažką gauni. Tai yra procesas, gyvas organizmas, kuriame tu dalyvauji savo buvimu. Net ir Škėmą pastačius, jeigu būsi blogai nusiteikęs – vis tiek bus blogai. Bet jeigu ateisi tikėdamasis gero vakaro – tu jį ir turėsi. Tavęs niekas neįpareigoja – tu esi laisvas ploti, švilpti, klausti klausimų, laisvas prieiti ir bendrauti su autoriumi.

- Su kokiais organizaciniais sunkumais susidūrėte?

Gabija: Lietum.

Dalia: Iš pradžių buvo sunku įtikinti autorius, kad jiems čia verta ateiti ir čia skaityti. Ilgainiui šita problema mažėjo.

Gabija: Negali taip, Dalia, sakyti. Ar labai sunku buvo? Gal kai kuriais...

Dalia: Palyginus šį, ketvirtąjį, sezoną su ankstesniaisiais - tikrai galiu pasakyti, kad tas sunkumas buvo. Pirmiausia, turėjome iškasti tą griovį, sudominti, sukurti emociją.

Gabija: Viskas susikūrė labai natūraliai. Gal sunku buvo paaiškinti ką mes norime daryti, nes iš tiesų rašytojai niekada niekur nėra to darę. Jie klausė: „o tai ką man skaityti? Kaip man skaityti?“. Mes sakom: „kaip norit, tu esi laisvas rinktis - ar tu nori bendrauti, ar tu nori atsisėsti ir perskaityti, ar tu nori, nežinau, sudeginti stalą“. Tai gal jiems ir buvo nežinomybė - kaip čia dabar viską padaryti. Tačiau vienas pabandė, antras ir iš lūpų į lūpas sužinojo, kad čia vau!

Dalia: Dabar „Antradienio puslapiai“ įgijo savo pavadinimą. Ir tie, kurie domisi literatūra, ir tie, kurie yra šiaip smalsūs, nori aplankyti kažką naujo. Šis dviejų žodžių rinkinys jau sklando ir žmonės žino ko tikėtis ir ko jie čia atėjo.

- Koks yra „Antradienio puslapių“ santykis su vis populiarėjančių SLAM poezijos renginiu?

Gabija: Žiauriai geras! Bet jeigu klausiate apie konkurenciją – ne, mes negalime būti konkurentais, net jeigu ir darytųme tą patį. Ten išvis yra jaunimas, kuris improvizuoja. Beje, mes kalbėjome su SLAM‘o organizatoriumi, kad būtų fainiai ir „Salione“ kažką tokio padaryt. Tiktai tiek, kad žiemą tai yra per maža erdvė.

- Kaip manote, kokia yra šiandieninė poezijos situacija Lietuvoje?

Dalia: Bendrą vaizdą yra labai sudėtinga nupiešti. Žiūrint apie ką kalbate – knygų leidybą, žinomumą, poezijos kokybę, renginių kokybę, festivalius, konkurenciją. Renginių kokybės klausimu man atrodo, kad jų yra labai, labai daug ir reikia mokėti atsirinkti.

Gabija: Bet kokybės yra mažai.

Dalia: Negali taip sakyti...

Gabija: Bet aš noriu taip sakyti. Ar tu taip sakai ne dėl to, kad esi labai politkorektiška?

Dalia: Ne, aš galvoju, kad iš tos gausos – būtinai reikia mokėti atsirinkti tai kas patinka, ir kas ne.

- Ar sutinkate su kritišku Literatūros ir Meno redaktoriaus Gyčio Norvilo pozicija išsakyta straipsnyje „Iliuzijos“ – „Jau dveji metai litmenyje laikomės nuostatos: poezijos iš nieko nekaulijame ir neprašome iškratyti stalčių, kietųjų diskų – jos atkeliauja tiek, kiek diktuoja pats procesas (labai jau pretenzingas žodis). Ne fontanai... Galiu tik pasakyti, kad geros poezijos mažai – dauguma siunčiamos infantili, neraštinga, autoriai neturi elementaraus kalbos jausmo.“

Gabija: mums labai patinka Gytis Norvilas!

Dalia: Jis daro tą patį - atsirenka tai, ką galima publikuoti „Literatūroje ir Mene“. Jis elgiasi kaip tas žmogus, kuris renkasi ką skaityti ir kur eiti. Apie kitus žodžius čia būtų sunku kažką pasakyti. Iš tiesų, vertindamos mes turime truputį kitokius rodiklius.

Gabija: Gytis yra senosios kartos požiūrio. Mums atrodo, kad seniau buvo tikriau, švariau, daugiau prasmės. Matyt, taip ir buvo, nes žmonės kuria per save, iš savo gyvenimo ir tai keičiasi. Dabartiniam jaunimui jų moralinės vertybės, jų požiūris į meilę, į pasaulį visai kitoks. Mes nebegyvename taip giliai ir nebejaučiame taip stipriai. Matyt, didžiojoje daugumoje tas ir atsispindi. Aš nenoriu spekuliuoti, bet manau, kad jis tą ir turėjo omeny. Ir aš visai jam pritarčiau, tačiau yra tikrai gerai rašančių poetų, sugebančių įvilkti visą šitą XXI a. karuselę į nuostabios įronijos rūbą.

- Kokius šiuolaikinius poetus galėtumėte pasiūlyti skaityti žmogui, kuris tiesiog pradeda tai daryti?

Gabija: Stankus!

Dalia: Mes rekomenduotumėm taip – pavaikščioti pusę vasaros į „Antradienio puslapius“, pasižiūrėti kokia yra poezijos amplitudė, paskaityti ar „Literatūroje ir Mene“, ar poetų/čių, rašytojų facebook įrašuose skelbiamos kūrybos. Tada žmogus pats supras ką jis nori skaityti. „Antradienio puslapiuose“ mes tiesiog siūlome.

Gabija: Taip, „Antradienio puslapiuose“ nebuvo nei vieno prasto teksto, turiu omeny, nebuvo. Viskas gerai, jeigu tu atėjai ir tau nepatiko – ateik kita kartą!

Tai bus visiškai kitaip, negu pirma.

Renginio akimirkos:

Birželio 26 d. „Antradienio puslapiuose“ skaitė Lina Buividavičiūtė, liepos 3 d. Gediminas Kajėnas.
Kitą savaitę, liepos 17 d. – žurnalo „Metai“ liepos mėnesio numerio pristatymas, kuriame dalyvaus visi autoriai, išspausdinti leidinyje.

Liepos 24 d. skaitys Aidas Marčėnas. liepos 25 d. – Alvydas Šlepikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)