Jei atsakytumėte „ne, aš normalus“, tada pats metas įtraukti į savo žodyną naują terminą – aloseksualus.

Ką reiškia aloseksualus?

„Žodis „aseksualus“ atsirado tarp aseksualių žmonių – juo apibūdinamas asmuo, kuris nėra aseksualus“, – aiškina Rena McDaniel, baigusi lyčių ir seksualumo tapatybės magistro studijas universitete ir konsultuojanti šiais klausimais.

Trumpai tariant, žodis „aloseksualus“ neigia prielaidą, kad visų žmonių seksualinis potraukis yra vienodas, o save aseksualiais vadinantys žmonės yra nenormalūs.

Norint suprasti žodžio „aloseksualus“ reikšmę, pirmiausia reikia suprasti, kas vadinama terminu „aseksualus“. Apibendrintai tariant, aseksualumas reiškia, kad žmogus nejaučia seksualinio potraukio. Kita vertus, šis apibūdinimas gana miglotas, kaip ir visi seksualinių orientacijų apibūdinimai.

„Aseksualūs žmonės labai įvairiai gali patirti romantinių, seksualinių jausmų, – aiškina R. McDaniel. – Galbūt labai retai pajuntate seksualinį potraukį, gal pirmiausia reikalingas nuoširdus emocinis ryšys, kad pajustumėte (seksualinį potraukį).

Dalis aseksualių žmonių reguliariai mylisi, dalis aseksualių žmonių turi porą, dalis aseksualių žmonių patys sau suteikia malonumą, – aiškina Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių JAV įkurtos žiniasklaidos stebėsenos organizacijos GLAAD ambasadorė. – Šie faktai nenuneigia žmogaus aseksualumo.“

Kodėl šis terminas yra svarbus?

Verta pakartoti – terminas „aloseksualus“ neigia suvokimą, kad būti aseksualiu nenormalu, kas aseksualiu save laikančiam asmeniui ne tik nemalonu, bet ir gresia „priekabiavimu, persekiojimu, patyčiomis“, aiškina R. McDaniel.

Pernai vykusios GLAAD Sąmoningumo aseksualumo atžvilgiu savaitės metu buvo aiškinta – žodis „aloseksualus“ paneigia sampratą, kad kažkoks identitetas gali būti normalesnis už kitus.

Galutinė išvada – jei jaučiate žmonėms seksualinį potraukį, vertėtų įtraukti į savo žodyną žodį „aloseksualus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)