Idėją sužadino verslo perspektyvos

3D verslo sritis pasaulyje žinoma jau apie 35 metus, tačiau didysis jos lūžis įvyko 2009 metais, kai prasidėjo masinė 3D spausdintuvų gamyba. Atpigę spausdintuvai tapo prieinami ir verslo įmonėms, ir privatiems asmenims. Tačiau, anot „3D Creative“ direktoriaus Sauliaus Lileikio, Lietuvoje ši verslo šaka yra pakankamai jauna ir potenciali – jai dar tik 3-eji metai.

Idėja pradėti 3D inžinerijos verslą kilo iš siekio užsiimti veikla, kuri generuotų pridėtinę vertę aukštosioms technologijoms ir būtų perspektyvi verslui ateityje. „3D Creative“ per trejų metų veiklos laikotarpį tapo didžiausia 3D plastiko ir smėlio spausdinimo įmonė Baltijos šalyse, kurios paslaugomis naudojasi jau daugiau nei 300 įmonių iš inžinerijos, automobilių, aviacijos, pramonės, odontologijos, medicinos, architektūros bei juvelyrikos sričių.

Viena naujausių įmonės veiklos sričių, kurioje direktorius S. Lileikis mato didžiausias ateities perspektyvas – naujų medžiagų medicinai išradimas. Šiuo metu įmonė tokį projektą vykdo pagal Europos Sąjungos (ES) investicijų priemonę „Intelektas. Bendri mokslo–verslo projektai“.

Padeda pritraukti motyvuotus specialistus

„3D Creative“ direktorius S. Lileikis teigia, jog pirminė bei svarbiausia užduotis įgyvendinant verslo idėją buvo surasti tinkamus darbuotojus, kadangi būtent nuo jų priklauso verslo klestėjimas.

„Svarbiausia pradedant „3D Creative“ buvo suburti kolektyvą, kurio darbuotojai būtų savo srities profesionalai. Po to jau buvo kuriama strategija kaip kurti naudą klientams bei mezgami ryšiai su jais. Tik kompetentingi darbuotojai gali užtikrinti verslo efektyvumą – pelną, plėtrą, tarptautinį pripažinimą“, – teigia S. Lileikis.

Taravos Anikės 1,30cm aukščio skulptūros kopija nuskenuota 3D skeneriu, atspausdinta 3D spausdintuvu ir apdirbta specialia technologija.

Kaip pabrėžia pašnekovas, kūrybingus, disciplinuotus ir motyvuotus specialistus pritraukti ne visada yra paprasta, tačiau inovacijos dažnai yra juos viliojantis veiksnys.

„Technologijų inovatyvumas ir jų nuolatinis atsinaujinimas padeda pritraukti šios srities specialistus. Jauniems profesionalams patinka iššūkiai. Jie gali prisidėti kurdami pridėtinę vertę naujoms aukštosioms technologijoms. Tai ypatingai svarbu ir visos Lietuvos ateičiai“, – įžvalgomis dalijasi S. Lileikis.

Auganti apyvarta ir intensyvi plėtra

Įmonės direktorius S. Lileikis teigia, kad atsiradus naujai verslo šakai, klientas turi praktiškai įvertinti, kokią naudą jis gali gauti iš atsiradusios naujovės, o tai šiek tiek užtrunka. Dėl šios priežasties inovacijų indėlis auginant apyvartą ir plėtrą pastebimas ne iš karto.

„Didžiąją 3 metų veiklos dalį užėmė mūsų klientų edukacija: bandėme paaiškinti, kokios yra 3D inžinerijos galimybės ir teikiama nauda. Ši darbo dalis vis dar yra išlikusi, tačiau jau pradėjo nokinti vaisius. Vis daugiau klientų žino 3D technologijų teikiamus privalumus, todėl kreipdamiesi jau išsako konkrečius poreikius. Tada mūsų profesionalams belieka rasti sprendimus. Be to, vis platesnis industrijos šakų ratas pritaiko sau 3D inžineriją, todėl mūsų klientų skaičius nuolat auga“, – teigia S. Lileikis.

Pašnekovas pabrėžia, kad pati technologija sparčiai atsinaujina ir nuolat vystosi. Atsiranda naujos medžiagos, spausdinimo technologijos, tikslesni 3D skeneriai, todėl ir klientams galima pasiūlyti naują ir geresnį sprendimą. Tai, žinoma, prisideda prie įmonės apyvartos ir plėtros didinimo.

Dėl 3D inovacijų neįtikėtinai daug naudos gauna ir klientai. Pasitelkus šią inovaciją galima sukurti chirurginių dantų modelius, žandikaulių rekonstrukcijos, kelio sąnario maketus, todėl pacientams atliekamos tikslesnės chirurginės intervencijos. Naudojant 3D smėlio spausdintuvą sukuriamos sudėtingos konstrukcijos, liejimo formos. Tai tik keli šios inovacijos teikiamos naudos pavyzdžiai, tačiau akivaizdu, jog 3D inžinerija padeda gamybą padaryti ekonomiškai naudingesnę, todėl klientai gali dirbti efektyviau ir sumažinti veiklos sąnaudas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_78432045