„Mes susitarėme“, – pareiškė jis po šeštadienį įvykusio OPEC šalių ir karteliui nepriklausančių naftos gamintojų – vadinamosios OPEC+ grupės – susitikimo.

Tokio sprendimo buvo plačiai tikėtasi, ypač po to, kai OPEC naftos ministrai penktadienį sutarė nuo liepos mėnesio padidinti gavybą 1 mln. barelių per dieną.

Kompromisinis sprendimas buvo pasiektas po gana įtemptų derybų dėl to, kaip reikėtų pakeisti jau 18 mėnesių galiojantį susitarimą dėl gavybos ribojimo, dėl kurio naftos kainos jau pakilo į kelerių metų aukštumas.

Saudo Arabija, kurią palaikė Rusija, tvirtino, kad gavyba turėtų būti padidinta, nes reikėtų išsklaidyti nuogąstavimus dėl galimo pasiūlos deficito ir daug naftos vartojančių šalių, tokių kaip JAV, Kinija ir Indija, kol kas tyliai reiškiamą nepasitenkinimą dėl didesnių „juodojo aukso“ kainų.

Tačiau Iranas, kurio naftos eksportui Jungtinės Valstijos vėl nustatė sankcijas, griežtai prieštaravo tikslinio gavybos lygio didinimui. Su tuo nesutiko ir Venesuela bei Irakas, nes šios šalys artimiausiu metu negalės padidinti gavybos.

Galiausiai buvo parengtas neaiškiai suformuluotas pareiškimas, kuriame nebuvo paminėtas 1 mln. barelių per dieną skaičius ir kuris visoms šalims leido išsaugoti savo reputaciją.

Ministrai taip pat pripažino, kad dėl gavybos problemų keliose šalyse bendras papildomai išgaunamas „juodojo aukso“ kiekis realiai bus keliais šimtais tūkstančių barelių per dieną mažesnis.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)