Sakydama kalbą Berlyne, A. Merkel pareiškė, kad šis klausimas buvo svarstytas ir per paskutinį G7 viršūnių susitikimą, kur JAV ir Kanados ginčas dėl prekybos privertė JAV prezidentą atsitraukti nuo baigiamojo lyderių pareiškimo.

„Teigiamas prekybos balansas vis dar skaičiuojamas gana senamadiškai, remiantis vien prekėmis. Jei į prekybos balansą įtrauksime ir paslaugas, JAV prekybos santykiuose su Europa turi ženklų perteklių“, – pareiškė A. Merkel.

A.Merkel ir kiti lyderiai bando prisitaikyti prie neprognozuojamo Jungtinių Valstijų prezidento elgesio, kuris, atrodo, mėgaujasi provokuodamas savo sąjungininkus itin svarbiais klausimais pradedant saugumu ir baigiant eksportu, tokiu elgesiu džiugindamas Rusiją ir Šiaurės Korėją.

A.Merkel savo minties dėl prekybos balanso, kuri prieštarauja amerikiečių turimiems duomenimis, pernelyg nedetalizavo. Remiantis „Census Bureau“ duomenimis, Europos Sąjunga su Jungtinėmis Valstijomis 2017 metais turėjo 101 mlrd. perteklinį prekybos balansą prekių ir paslaugų srityse, perteklius pirmąjį 2018 metų ketvirtį sudarė 30,3 mlrd. dolerių.

Vokietijos kanclerė bandė įtikinti D. Trumpą susilaikyti nuo sprendimo drastiškai didinti JAV automobilių importo Europai muitus. Šis sprendimas grasina kaip reikiant pakenkti Vokietijos automobilių gamintojams. A. Merkel teigimu, ji pasiūlė paanalizuoti strateginę automobilių pramonės svarbą abejose Atlanto pusėse, o tada aptarti galimas priemones.

D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ dar kovą pareiškė: jei Europos Sąjunga sumažins mokesčius iš Amerikos įvežamai produkcijai, mes galbūt pasielgsime panašiai, o priešingu atveju „apmokestinsime automobilius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)