Štai jums atsakymas – vergais, kurie vasarą, per siaubingus karščius, nieko nevalgę, mokyklos klasėse be kondicionierių turi kentėti siaubingą krūvį septynias, o kartais ir daugiau valandų per parą, o paskui dar dirbti namuose.

Retas vaikas, darantis namų darbus sėdi prie jų pusvalandį, tiek tikrai neužtenka, tad paskaičiuokime, kiek vaikai brangaus, tobulėjimui skirto laiko, praleidžia mokydamiesi. Apie dešimt valandų. Kitas dešimt valandų ilsisi ir kas jiems lieka gyvenimui? Vos keletas valandų, kurias dar reikia paskirstyti laisvalaikiui, higienai, bendravimui.

O jeigu dar vaikas nori daryti gerą, nori būti ateitimi, kuria daugelis juos vadina... Jie visai nebeturi laiko, stengiasi iš paskutiniųjų, o ministerija vis tiek nežada jiems nieko gero. Tik dar: „ilginam mokslo metus dar savaitei“, „sunkinam egzaminus“. Valio! Šaunuoliai! Taip ir toliau!

Užuot keitę sistemas, jie verčia vargšus vaikus sėdėti mokykloje. Kam? Kad namuose dar daugiau dirbtų ir galiausiai visiškai psichologiškai palūžtų? Net gimnazistai parėję namo skundžiasi ir verkia, kad mokykla jiems kelia stresą ir jie nori poilsio. Geresnių rezultatų be programos keitimo nebus, bus tik stresas.

Mūsų mieloji ministrė tik ir kalba, kad stengėmės pasivyti kitas šalis, sekdamos jų pavyzdžių. Sveikinu, jums ir vėl nesiseka. Mano žiniomis, Anglijoje mokiniai mokosi ilgiau. Taip, atostogų jie turi tik liepos mėnesį, tačiau per visus metus jie gauna daug daugiau atostogų nei mūsų mokyklų mokiniai. Jie turi sąlygas mokymuisi, neturi jokių namų darbų, jų klasės erdvios ir patogios, o ir praktika gyvenimui yra kur kas naudingesnė nei Lietuvoje.

Tiesa, kalbant apie tai, ko vaikai mokosi mokykloje? Tiesiai šviesiai pasakius – nieko. Jie mokosi būti vienodi ir tai, ko pripildoma jų galva, niekaip nepadės jiems gyvenime. Nustokite bausti mūsų vaikus už skirtumus. Jeigu jie gabūs muzikai, tegul jie būna gabūs muzikai, atleiskite mielieji, jei jam nesiseka matematika ar chemija, kurioje jie kemša tik sausą teoriją, nes neturi sąlygų bandymų darymui.

Mielieji tėveliai, nesidžiaukite vaikų mokslo metų ilginimu, nes greitai reikės kreiptis į psichologą dėl vaiko būklės. Galite nustoti jiems kartoti, kad jūs sovietmečiu keliaudovote į mokyklą net šeštadieniais. Manau, mūsų mieloji ministrė ir juos privers taip elgtis. Dabar ne tie laikai, dabar ne sovietmetis.

Jeigu jau ministrė žada ilginti ir ilginti mokslo metus, tegul pirmiausia Lietuvos vyriausybė skiria kiekvienai mokyklai pinigų kondicionieriams. Tegul įveda privalomus nemokamus pietus ir keičia programą, nes jei taip ir toliau – kils streikas, o rezultatų geresnių nematysim dar ilgai. Tik pyktį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.