Kaip to išvengti? Visų pirma, pamirškite visus vadinamus all in one (liet. viskas viename) žvejybos komplektus ir rinkinius, gausiai populiarinamus didžiųjų prekybos centrų. Jie tikrai netinkami jaunajam meškeriotojui. Tokie rinkiniai geriausiai tinka tuomet, jei jūs pats žvejojate retai ir užmetate meškerę, kaip sakoma, dėl kompanijos, gurkšnodamas kokį apyniuotą gėrimą.

Pamirškite ir meškeres su ritėmis ir žiedeliais – jos per daug sudėtingos jaunajam meškerės broliui. Pirmasis meškerykotis turi būti paprastas. Tokios meškerės pirmtaku galima laikyti senosios kartos puikiai atsimenamą lazdyno pagaikštį. Pirmoji jaunojo žvejo meškerė yra 3 – 4 m, teleskopinė, stiklo pluošto, be žiedelių ir ritės. Panašias, tik gerokai aukštesnės klasės, pagamintas iš anglies pluošto, naudoja sportinės plūdinės žūklės entuziastai.

Kodėl rekomenduoju stiklo pluoštą? Tokios meškerės tikrai nebus brangios, jų svoris bus visai pakenčiamas, o tvirtumas bus reikiamas (aktualu turint omenyje kai kuruos mažųjų įpročius, susijusius su daiktų panaudojimu). Jei mėgstate meistrauti, galite pakeisti viršutinę meškerės dalį anglies pluošto strypeliu. Meškerė taps greitesnė ir jautresnė. Kokį ilgį pasirinkti: 3 m ar 4 m? Siūlyčiau 3 m. Tokia meškerė bus lengvai valdoma bet kokio amžiaus vaiko.

Tiesa, prie meškerės viršūnėlės momentinias klijais reiks pritvirtinti savotišką konektorių. Šiais laikais jį rasite padoresnėje žūklės reikmenų parduotuvėje. Prie šio konektoriaus be vargo galėsite užkabinti arba nuimti valą su visa reikiama įranga.

Pirmosios žvejybos rinkinys

Kiti aksesuarai

Vien meškerykočio, žinoma, nepakaks. Reikia dar ir valo, plūdės, svarelių, kabliukų. Valo tikrai nepirkite 100 m ir storo. Trijų ritinėlių po 25 m ar 50 m ir 0,14 mm, 0,12 mm ir 0,10 mm storio jūsų vaikui tikrai užteks. Kaip ir kelių pakelių Nr.14 ir Nr.16 kabliukų, mažo svarelių rinkinėlio bei kelių plūdžių. Visai praverstų ir vadinami lankteliai paruoštai įrangai (su valu, plūde, svareliais ir kabliuku) laikyti. Juos taip pat galima nusipirkti arba pasidaryti patiems.

Sistemėlės? Nekomplikuokite visko. Jaunasis meškeriotojas tikrai nemokės taip delikačiai užmesti meškerės kaip jūs. Plūdė, keli svareliai, pavadėlis su kabliuku, sujungtas su pagrindiniu valu kilpa į kilpą būdu ir viskas. Kokias plūdes, kur naudoti ir kaip viską išdėlioti, matysite paveikslėlyje. Tik, jei norite, kad valas prie viršūnėlės mažiau painiotųsi, dėkite storesnio 0,20 – 0,25 mm ir 30 cm ilgio valo atkarpą ir tada junkite pagrindinį valą taip pat (kaip pavadėlį) kilpa į kilpą būdu.

Specialus konektorius

Kur ir ką meškerioti?

Kadangi jaunojo žvejo meškerė neilga, o ir įgūdžiai silpnoki, tinkamiausia jam bus nedidelė kūdrelė, mažas upeliukas ar ežerėlis su liepteliu. Pirmosioms pamokoms tikrai nesirinkite didelių ežerų ir upių. Mažųjų telkinukų žuvys gal pasitaikys ir smulkesnės, bet, kaip ir pats žvejys, bus smagios ir šmaikščios. Karosiukai, ešeriukai, kuojytės, aukšlytės, grūžliukai – tai bus pirmosios jaunojo meškeriotojo mokytojos.

Pirmoji žvejybos įranga

Masalai ir pašarai? Nereikia jokių įmantrybių. Tiks ir sliekai, musės lervos, duonos ar batono minkštimas. Tiesa, musės lerva gal ir turės tam tikrą pranašumą – ją mažieji žuveliokai ne taip greit nuneš nuo kabliuko. O tai jaunajam meškeriotojui bus labai svarbu, kol jis išsiugdys savy greitą reakciją ir pakirtimą tinkamu metu. Žuvelėms privilioti galėsite pamėtyti tų pačių lervų, duonos ar batono minkštimo. Nemaišykite kibirų jauko. Nepirkite visokių kruopų, pelečių ir dar bala žino ko. Nupirkite kabliuko išėmiklį ir išmokykite savo atžalą, kaip juo naudotis. Jis kainuoja nedaug, bet išgelbėja nuo kraupių vaizdų žvynuotajai giliau įrijus masalą.

Visą dėmesį sutelkite į bendravimą su vaiku. Rodykite, kaip reikia tinkami užmesti, užrišti kabliuką ar pavadėlio kilpą. Pažindinkite atžalą su jį supančia gamta. Mokykite, kaip reikia paleisti žuvelę ar, reikalui esant, kaip nekankinant pasiimti ir pradžiuginti savo laimikiu mamą, močiutę ar senelį. Skirkite daugiau laiko savo, o gal ir kitiems vaikams. Jie tikrai bus dėkingi ir tai prisimis, kai jūs jau gal žvejosite beribėse dausose...