Šiemet po ypatingai lietingo rudens vasariniai pasėliai vystosi gana silpnai. Gamta nesirenka aukso vidurio – vietomis palijo per mažai, o kitur iškrito neįprastai didelis kritulių kiekis ir net su ledo gabalėliais.

Krušos pažeistas grikių pasėlis Ignalinos rajone

Atsistatyti augalams po ekstremalių gamtos sąlygų gali padėti produktai su gausiu laisvų aminorūgščių kiekiu. Aminorūgštys neturi krūvio, su lapo paviršiumi nesąveikauja, todėl augalui suteikia papildomos energijos. Naturamin Plus produkte yra gausu ne tik augalinės kilmės aminorūgščių, bet ir chelatizuotų mikroelementų, kurių poveikis išlieka iki dviejų savaičių. Chelatizavimas sumažina mikroelementų perėjimą į netirpias formas, o tai ypač aktualu, kai naudojamas vanduo purškimams yra šarminis (pH > 7).

Šalyje didėjant dirvožemių rūgštėjimo problemai, dirvos vis daugiau kalkinamos ir tai dažnai atliekama pavasarį. Pirmais metais pakalkinus, sutrikdoma dirvožemio biologinė pusiausvyra, sumažėja mikroorganizmų aktyvumas, bei kai kurių maisto medžiagų prieinamumas augalams. Šarminėse, pakalkintose, lengvos granuliometrinės sudėties dirvose slopinamas mangano įsisavinimas. Mangano trūkumui jautrūs kviečiai, miežiai, avižos, kukurūzai, rapsai, rugiai (poreikis 50−60 g/t produkcijos). Cinko nepakankamumą kukurūzų pasėliuose jau ankstyvuose augimo tarpsniuose išduoda ant lapų išryškėję šviesūs, gelsvai žali dryželiai-juostelės. Trūkumą efektyviai mažina subalansuoti mikroelementų kompleksai (Leaf Max). Mikrolementus purškimui per lapus svarbu panaudoti vegetacijos pradžioje, nes išryškėjus trūkumui nebesusigrąžinsime prarasto derliaus potencialo.

Išryškėjęs mikroelementų trūkumas kviečių pasėlyje (Šakių rajonas)

Užsitęsus sausrai silpnai vystosi šaknų sistema, bei sutrinka maisto medžiagų judėjimas augale. Vienas iš būdų paskatinti šaknų sistemos vystymąsi – tai koncentruotų produktų su organika naudojimas. Didėjant organinių medžiagų kiekiui dirvoje, pagerėja humuso sorbcinės savybės – susidaro didesnės poros, kuriuose kaupiasi ir išsilaiko augalams reikalinga drėgmė.

Sausros alinamas kukurūzų pasėlis (Alytaus rajonas)

Naturamin Root produkto sudėtyje yra ne tik gausu organikos, mikro- (geležies, mangano, cinko) ir makroelementų (azoto, fosforo, kalio), bet ir laisvų aminorūgščių, kurios taupo augalo gyvybiškai svarbią energiją sausros metu. Naturamin Root lengvai derinamas auginimo technologijoje naudojant kartu su augalų apsaugos produktais ar kitomis trąšomis. Naturamin Root didžiausias efektyvumas pasiekiamas, naudojant ankstyvuose augimo tarpsniuose (pvz. kai kukurūzai turi 4−6 lapelius). Atliekant purškimus sausros metu rekomenduojama padidinti vandens normą.

Užsakymo nr.: PT_78208949