Vokietijos leidinys „WirtschaftsWoche“ šia tema nutarė pakalbinti keletą inžinierių, sutikusių išsamiai apžvelgti keleto „Model 3“ komponentus ir atskleisti savo išvadas Vokietijos automobilių gamintojams, rašoma portale „Carscoops“.

Minėto elektromobilio gamyba, kaip informavo „WirtschaftsWoche“, atsieina 28 tūkst. JAV dolerių (24 tūkst. eurų). Į šią sumą įeina 10 tūkst. JAV dolerių (8,6 tūkst. eurų) sudarantys gamybos kaštai ir 18 tūkst. JAV dolerių (15,4 tūkst. eurų) kainuojančios medžiagos bei įvairios priemonės.

Turint omenyje, kad 35 tūkst. JAV dolerių (30 tūkst. eurų) kainuojančiais baziniais elektromobilių modeliais dar neprekiaujama, „Tesla“, atrodo, ketina nemenkai pasipelnyti iš kiekvieno parduoto „Model 3“. Anot „WirtschaftsWoche“, pelningumą šiuo atveju derėtų sieti su pažangiais akumuliatoriais, kuriuos gamindama „Tesla“ išsiverčia su daug mažiau kobalto nei konkurentai. Ši aplinkybė išties svarbi, mat dėl didėjančio elektra varomo transporto poreikio kobalto kaina per pastaruosius pusantrų metų išaugo trigubai.

Apie techninę sumanymo įgyvendinimo pusę kol kas nekalbama, tačiau, remiantis publikacija, ne tik „Tesla“, bet ir „Panasonic“ jau rado būdą, kaip gaminant akumuliatorius panaudoti maždaug dviem trečdaliais mažiau kobalto nei paprastai. Toks pasiekimas leido gerokai sumažinti savikainą ir padidinti pelningumą.

„Jei per savaitę „Tesla“ sugebės pagaminti 10 tūkst. šio modelio vienetų, kaip kad planavo, įmonės pajamų rodikliai turėtų pastebimai pasitaisyti“, – sakė vienas žurnalo kalbintas inžinierius.

Nors „Model 3“, iš visko sprendžiant, ir žada būti rentabilus, vis dėlto ne visi tiki, kad marža pakankamai palanki.

Portalo „Quartz“ kalbintas Mičigano universiteto Rosso verslo mokyklos profesorius Erikas Gordonas abejoja, kad už kiekvieną modelį gaunamas pelnas bus toks didelis – juk išlaidų neišvengiamai teks patirti ir dėl platintojų tarpininkavimo, ir dėl planuojamos gamyklos plėtros.

E. Gordonas įsitikinęs, kad apie ženklų pelną būtų galima kalbėti tik tada, jei bazinė „Model 3“ kaina siektų bent 50 tūkst. JAV dolerių (43 tūkst. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)