Duomenų rinkimo tikslai turi būti aiškūs ir nekintantys

Asmens duomenimis yra laikoma bet kokia informacija, pagal kurią galima nustatyti fizinio asmens tapatybę. Nuo šiol apie fizinių asmenų duomenų rinkimą asmenys turės būti informuojami išsamiau negu anksčiau. Fiziniai asmenys turės būti informuojami apie naudojimo tikslus, teisinį pagrindą, saugojimo terminus, nustatytus įstatymo arba pačių duomenų rinkėjų, duomenų gavėjus, duomenų perdavimą gavėjams už Europos ekonominės erdvės ribų ir pan., o asmens duomenys turi būti renkami tik nurodytam tikslui.

Pažymėtina, kad yra ir kitų nuostatų apart informavimo. Viena iš jų – liepianti nerinkti perteklinių duomenų. Sakykime, numatoma, kad duomenys bus renkami tiesioginei rinkodarai – naujienlaiškių siuntimui, tačiau kartu yra renkami ir telefonų numeriai. Tai jau reikštų reglamento pažeidimą, kadangi yra renkama daugiau duomenų negu reikia konkrečiam tikslui pasiekti. Kai duomenys bus renkami keliems tikslams iš karto, sutikimas turės būti formuluojamas taip, kad vartotojas kiekvienu atveju turėtų laisvą pasirinkimą.

Tai reiškia, kad fiziniam asmeniui turi būti suteikta pakankamai informacijos – tikslas jam turės būti atskleidžiamas plačiai, paaiškinant, kokia informacija ir kodėl bus renkama. Vartotojui pažymėjus, su kuo sutinkama, o su kuo ne, laikui bėgant asmens duomenų panaudojimo tikslų paprastai keisti nebus galima.

Sutikimų atšaukimas – paprastesnis, o jų saugojimo sąlygos – griežtesnės

Taigi, daugiausia pokyčių įsigaliojus Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui yra susiję būtent su fizinių asmenų sutikimu duomenų naudojimui. Šis sutikimas turi būti duotas laisva valia – tai reiškia, kad fizinis asmuo visą laiką turi turėti galimybę atsisakyti duoti savo sutikimą. Jeigu jis tokios galimybės neturi, toks sutikimas visada bus pripažintas negaliojančiu.

Taip pat, nuo šiol internetinėje erdvėje draudžiamos iš anksto pažymėtos sutikimo formos, nes vis dar pasitaiko atvejų, kai registruojantis svetainėse, kurios teikia paslaugas internete, galima pamatyti, kad sutikimai yra įtraukiami į vartojimo sąlygas ir fizinis asmuo nieko negali keisti arba užsiregistravus sutikimo formos vartotojo profilyje būna pažymėtos be paties vartotojo valios.

Su tuo susijęs ir kitas pasikeitimas įsigaliojus Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui – duomenų valdytojai turės įrodyti, kad sutikimas tikrai buvo gautas. Iki šiol gauti sutikimai, kurių negalima įrodyti, įsigaliojus reglamentui nustoja galioti. Todėl iki gegužės 25 d. jų neatnaujinę duomenų valdytojai, po šio termino tokių kontaktų panaudojimas bus laikomas reglamento pažeidimu.

Griežtesnė tampa ir sutikimų saugojimo tvarka – nuo šiol fizinių asmenų sutikimai bei duomenys turės būti aiškiai užfiksuoti ir saugiai laikomi elektroninėse arba popierinėse formose. Jeigu sutikimai buvo gauti popierine forma, jie privalo būti išsaugoti. Svarbu pažymėti, kad nereiktų daryti skenuotų kopijų, siekiant sutaupyti fizinės vietos, kadangi toks dokumentas nebus laikomas dokumento originalu pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus.

Jeigu sutikimai renkami elektronine forma, jie taip pat turėtų būti renkami atitinkamo formato dokumente, pvz., sutikimai gauti elektronine forma būtų perkeliami į dokumentą, kurio asmuo fiziškai negalėtų redaguoti arba tai padaryti būtų ganėtinai sunku.

Daugiau atsakomybės prieš vartotojus

Duomenų valdytojai nuo šiol vartotojams turės suteikti visą reikalingą informaciją apie duomenų saugojimą bei galimybę atšaukti savo sutikimus. T.y. fiziniams asmenims kartu su valdytojo tapatybe turės būti pateikiami ir jo kontaktiniai duomenys, kuriais būtų galima su juo susisiekti.

Taip pat, turės būti aiškiai nurodomas duomenų saugojimo laikotarpis, visos fizinio asmens teisės, kuriomis jis gali remtis, informacija apie galimybę sutikimą bet kada atšaukti ar net pateikti skundą priežiūros institucijai.

Keisis ir duomenų perdavimo tvarka. Jeigu vartotojų duomenis bus ketinama kažkam perduoti, fizinis asmuo apie tai turės būti įspėtas. Taip pat reikės nurodyti, ar duomenys nebus perduoti trečiosioms valstybėms, esančioms už Europos ekonominės erdvės ribų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją