Tai, kaip sėkmingai elektriniai automobiliai įsitvirtino Norvegijoje, leidžia susidaryti gana neprastą vaizdą, kaip vieną dieną gyvensime mes, nors ir neskubame jaukintis elektrinių transporto priemonių. Norvegijos valdžia norėtų, kad jau 2025 metais visas šalies automobilių parkas būtų išskirtinai elektrinis, taigi žmonėms siūlomos patrauklios subsidijos ir įvairios mokestinės lengvatos, skatinančios rinktis būtent elektra varomą transporto priemonę.

Norvegija – gerai žinoma naftos eksportuotoja. Jei konkreti valstybė pagaliau susimąsto, kaip vertėtų mažinti taršą, neišvengiamai į galvą pradeda lįsti mintys, kaip tokie pokyčiai paveiks naftos pramonę. Panašu, kad, kaip skelbia OilPrice.com ir Electrek.com, procesas pradeda įgauti pagreitį.

Nuo 2014 metų benzino ir dyzelino naudojimas užtikrintai mažėja; nors procesas ir ne masinis, nori nenori peršasi mintis, o kas bus ateityje. Šiuo metu dar tik 10 proc. Norvegijos keliais riedančių transporto priemonių yra elektrinės, bet pardavimai stabiliai auga toliau. Kaip ten bebūtų, net ir maži pokyčiai turi įtakos benzino kainoms – jos sumažėjo 2,9 proc. Štai jums ir pirmieji elektrinių automobilių įsigalėjimo rezultatai.

Panašu, kad artimiausiu metu galima tikėtis sniego gniūžtės efekto. Jei Norvegija nori per septynerius metus visiškai atsikratyti vidaus degimo variklių, neišvengiamai laukiama drastiško naftos vartojimo sumenkimo. Kam ta nafta, jei transportas važiuoja elektra, tiesa?

Ekspertai sako, kad procesą stebėti bus tikrai įdomu. Kol kas matome tik ledkalnio viršūnę pokyčių, kurie vyksta valstybėse, kurių gyventojai persėda į elektrinis automobilius: pats įdomumas laukia ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)