„Linavos“ Teisinių ir organizacinių reikalų komiteto pirmininkas Romas Vosylius Eltai sako, kad teismai yra pripažinę, jog asociacijoje anksčiau vykdyta žalinga finansinė veikla, o dabar asociacija inicijavusi daugiau nei 40 bylų žalai atstatyti.

Viename iš „Linavos“ teismui 2016 metais pateiktame ieškinių nurodyta, kad, tikrinant asociacijos buvusių valdymo organų sudarytus sandorius, nustatyta keletas atvejų, kai buvo sudaryti asociacijai žalingi sandoriai, asociacijos lėšos naudotos ne pagal paskirtį ir švaistomos, dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Vienas iš tokių atvejų, anot „Linavos“, buvo susijęs su bendrove „Solaris Baltic“. Tad asociacija kreipėsi į teismą, siekdama susigrąžinti daugiau nei 600 tūkst. eurų, išmokėtų 2004-2010 metais.

Vilniaus apygardos teismas „Linavos“ ieškinius atmetė. Asociacija pateikė apeliacinį skundą, tad teisminis procesas tęsis toliau.

„Solaris Baltic“ atstovaujančios advokatės Editos Bumblienės teigimu, jos klientas visas paslaugas „Linavai“ suteikė, turi visus tai patvirtinančius dokumentus.

„Buvo teikiamos transporto priemonių, patalpų, statybinių įrengimų nuomos paslaugos, už visas paslaugas buvo išrašomos sąskaitos faktūros, darbų priėmimo - perdavimo aktai pasirašomi, gaunami apmokėjimai. Ir pradėjus maždaug dešimtmečiui „Linava“ kreipėsi į teismą, prašydama visas tas pinigų sumas grąžinti. Paslaugos buvo suteiktos, materialinė nauda gauta, tačiau „Linava“ pradėjo neigti, kad jai tos paslaugos apskritai buvo reikalingos“, - Eltai komentavo advokatė.

Pasak E. Bumblienės, „Linavos“ byloje užimta pozicija buvo „plaukiojanti“ - teismo prašė pripažinti, kad paslaugos nebuvo suteiktos, o jeigu buvo - jos nebuvo reikalingos.

„Teismas sprendime ir pasakė, kad „Linava“ ne taip interpretuoja įrodymų vertinimo taisykles: tai „Linava“ turi įrodyti, kad paslaugos nebuvo suteiktos, o ne ta įmonė, kurią užsipuolė“, - sakė E. Bumblienė.

Pasak advokatės, teismo procesas padarė bendrovei žalos.

„2016 metais, kai „Linava“ paprašė teismo pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, mano kliento tam tikras nekilnojamasis turtas buvo areštuotas. Dėl šio arešto bendrovė prarado daug pajamų: areštuoto turto nelabai kas nori nuomotis, teismuose dalyvaujančioje įmonėje, pamatę informaciją, žmonės nenori įsidarbinti. Bendrovės tvirtinimu, būtent dėl šios bylos jos transporto verslas sužlugo“, - teigė teisininkė.

E. Bumblienės teigimu, dėl žalos atlyginimo bendrovė planuoja pradėti atskirą teisminį procesą.

Advokatė sakė, kad pernai labai panašioje byloje su bendrove „Vytukai“ „Linava“ pralaimėjo ir pirmoje, ir apeliacinėje instancijoje. Ieškinio suma buvo per 58 tūkst. eurų.

Tuo metu „Linavos“ prezidiumo narys, Teisinių ir organizacinių reikalų komiteto pirmininkas R. Vosylius sakė, kad prezidiumo nutarimu įkurta darbo grupė aiškinasi daug buvusių asociacijos sandorių.

„Peržiūrime valdymo organų veiklą, žiūrime, kokios kompanijos naudojosi asociacijos lėšomis, teisėtai ar neteisėtai. Skaidrių sandorių darbo grupė peržiūri, kam buvo suteiktos paskolos, ar buvo rėmimai daryti, ar pirktos paslaugos už labai aukštą kainą, pirktos visai nereikalingos paslaugos. Kai kuriems asmenims pinigai kaip iš kibiro pylėsi. Aiškinamės, kviečiamės teisininkus ir sprendžiame, ar tam tikrą sandorį reikėtų aiškintis teisme. Tiesa, lengva nėra - praėję 10 metų, daug kur neišsaugoti dokumentai, sudėtinga įrodyti pinigų pasisavinimą“, - apie asociacijoje vykstančius procesus bendrai paaiškino R. Vosylius.

Jo teigimu, šiuo metu „Linava“ dėl vienų ar kitų teiktų paslaugų yra pradėjusi per 40 bylų.

„Tai buvo konsultacinės paslaugos, nuomos, teisinės, transporto paslaugos. Teismuose jau yra įrodyta, kad tokiu būdu būdavo „plaunami“ pinigai“. Pavyzdžiui, asociacija neva nuomojo patalpas, kokias ir pati turi“, - teigė „Linavos“ atstovas.

Bendra ieškinių suma įvairaus pobūdžio bylose, anot R. Vosyliaus, viršija 2 mln. eurų. Jo teigimu, „Linavai“ jau yra priteista virš pusės milijono eurų, ir didelė dalis pinigų jau atgauta.

„Žinoma, dabar daugelis priešinasi. Buvo ir tokių asmenų, kurie skolinosi iš „Linavos“ po 100 tūkst., 300 tūkst. beprocentines paskolas, praėjo 10 metų, ir dabar ginčija - nenori atiduoti“, - apie buvusių vadovybių finansinių problemų palikimą pasakojo R. Vosylius.

Dar prieš metus platintame pranešime „Linavos“ vadovas Erlandas Mikėnas teigė, kad prieš kelerius metus imtasi reformų, siekiant sugrąžinti asociacijos skaidrumą ir jos pirminę funkciją - šalies transporto įmonių konkurencingumo skatinimą.

„Deja, prieš kurį laiką asociacija buvo įklimpusi į skolas ir skandalus. Tokios situacijos negalėjome toleruoti, vos per dvejus metus pavyko visiškai atstatyti „Linavos“ finansinį stabilumą. Šiuo metu asociacija laikosi biudžeto ir neturi įsiskolinimų“, - pranešime cituotas E. Mikėnas.

Kaip pastebėjo E. Mikėnas, asociacijoje buvo įsigalėjusi tradicija dalinti beprocentines paskolas darbuotojams, kuri, jo teigimu, prasidėjo pirmojo „Linavos“ prezidento Stasio Dailydkos valdymo laikotarpiu ir tęsėsi vadovaujant Algimantui Kondrusevičiui.

„Tokių paskolų vairuotojams, vertėjoms ir kitam asociacijos personalui nuo pat asociacijos įkūrimo buvo išdalinta ne viena ir ne dvi. Tai opi problema, nes dėl jų susigrąžinimo dabar kovojame teismuose“, - teigė asociacijos vadovas.

Asociacijos prezidentas E. Mikėnas tada sakė, kad „Linava“ tęs pradėtą darbą - sieks, jog asociacijai būtų sugrąžinti visi asociacijai priklausantys įsiskolinimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)