Mecenavimu bus pripažįstama tik didelės vertės parama. Nacionalinio mecenato vardas bus suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau nei 1 mln. eurų dydžio paramą mecenuojamajam projektui įgyvendinti valstybės arba daugiau nei vienos savivaldybės lygmeniu.

Savivaldybės, kurioje nuolatinių gyventojų yra 25 tūkst. ar mažiau, mecenato vardas bus suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 150 tūkst. eurų dydžio paramą mecenuojamajam projektui (projektams) įgyvendinti savivaldybės lygmeniu. Savivaldybės, kurioje nuolatinių gyventojų yra daugiau kaip 25 tūkst., arba savivaldybės, kuriai suteiktas kurorto statusas, mecenato vardas bus suteikiamas asmeniui, skyrusiam ne mažiau kaip 250 tūkst. eurų dydžio paramą.

Mecenavimo dalyviams nenustatytos jokios naujos skatinamosios priemonės, paliekant mokestines lengvatas tokia apimtimi, kokia naudojasi labdaros ir paramos teikėjai.

Įstatyme įtvirtintos sritys, kuriose gali būti įgyvendinami mecenuojamieji projektai: asmens ir visuomenės sveikatos priežiūra, kultūra ir kultūros paveldas, menas, mokslas, visuomenės gerovė, sportas ir kūno kultūra, švietimas.

Nacionalinio mecenato ir savivaldybės mecenato vardas bus suteikiamas nepriekaištingos reputacijos asmeniui, kurio paremtas projektas pripažintas mecenuojamuoju. Asmuo negalės būti laikomas nepriekaištingos reputacijos ir jam negalės būti suteikiamas nacionalinio ar savivaldybės mecenato vardas, jeigu jis turės neišnykusį ar nepanaikintą teistumą už sunkų, labai sunkų nusikaltimą arba už nusikaltimą, kuriuo padaryta turtinė žala valstybei.

Nacionalinio ir savivaldybės mecenato vardas bus suteikiamas Mecenavimo tarybos sprendimu. Šis vardas fiziniam asmeniui galės būti suteiktas ir po jo mirties.

Nacionalinio mecenato ženklus iškilmingoje aplinkoje įteiks Ministras Pirmininkas ar jo įgaliotas ministras sausio 25-ąją - Vilniaus pagarsinimo dieną. Savivaldybės mecenato ženklus iškilmingoje aplinkoje įteiks savivaldybės meras savivaldybės tarybos parinktą atmintiną dieną.

Mecenavimo įstatymas priimtas 63 parlamentarams balsavus už, prieš 8 ir 28 susilaikius.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos seniūnas Ramūnas Karbauskis mano, kad Mecenavimo įstatymas pasitarnaus Lietuvos kultūrai, tai bus motyvas investuoti į kultūrą ir kitas sritis.

„Aš tikiuosi, kad jis labai pasitarnaus Lietuvos kultūrai. Tenka apgailestauti, kad kai kurie mūsų opozicijos atstovai tai kažkaip vėl tapatina su manimi asmeniškai, su mano kažkokiais interesais. Aš manau, kad paskatinti verslą remti kultūrą, sportą ir kitas sritis be jokių finansinių interesų tai yra mūsų kelias, o mecenato vardas bus garbingas, įrašytas knygose ir savivaldybėse, ir Valdovų rūmuose. Manau, kad tai bus pakankamai didelis motyvas investuoti į kultūrą ir kitas sritis“, - žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją