Šiandien R.Butautas išvyksta į Rygą. Rytoj jo laukia oficialus pristatymas ir iškilmingas sutarties pasirašymas, o penktadienį - pirmasis išbandymas FIBA-Europos “Iššūkio” taurės turnyre, kur “Riga” žais su islandų klubu “Keflavik”.

Pasiūlė geras sąlygas

- Treneri, kokie motyvai Jus paskatino pasirašyti sutartį su “Riga” klubu?

- Turėjau galimybę rinktis iš dviejų dalykų - priimti Rygos klubo pasiūlymą arba rizikuoti likti be darbo ištisą sezoną. Nutariau vykti į Rygą, nes ši komanda kelia maksimalius tikslus, turi labai rimtus steigėjus ir yra stipri finansiškai. Didžiausias minusas, kad “Riga” nežaidžia stipriuose turnyruose nei Europoje, nei Baltijos lygos čempionate, nes praėjusį sezoną Latvijos čempionate užėmė šeštąją vietą. FIBA-Europos “Iššūkio” taurės turnyras taip pat nėra stiprus.

Tačiau mane tenkino klubo pasiūlytos finansinės ir darbo sąlygos. Kaip seksis dirbti, matysime vėliau. Man siūlė iškart pasirašyti trejų metų sutartį, bet nenorėjau ilgam įsipareigoti, todėl sutarėme, kad pasibaigus sezonui kontraktą peržiūrėsime.

- Ar seniai vyko derybos su “Riga” klubo vadovais?

- Jie manimi domėjosi jau prieš keletą mėnesių, bet aš tuo metu dar laukiau pasiūlymų iš komandų, kurios turi teisę dalyvauti ULEB varžybose - taurės turnyre arba Eurolygoje. Bet kai suvokiau, kad šios mano viltys atidedamos neribotam laikui, nutariau padirbėti Rygoje.

Komanda sezonui neparengta

- Kokie tikslai keliami komandai?

- Ambicijos - labai didelės. Klubo steigėjai yra Rygos merija, Gynybos ministerija, Krepšinio akademija, kurie kuria krepšinį piramidės principu. Jie savo žinioje turi keliolika krepšinio mokyklų iš visos Latvijos, turi jaunimo ekipų. Jų tikslas - kad komandoje rungtyniautų kuo daugiau latvių ir ne daugiau trijų užsienio žaidėjų.

Klubo prezidentas - Rygos meras Aivaras Aksionokas. Šio klubo finansavimas jau yra užtikrintas dvejiems metams. Negaliu pasakyti tikslaus biudžeto, bet jis yra milijoninis. Klubo vadovų tikslas - netolimoje ateityje turėti Latvijos čempionų komandą. Šį sezoną mūsų užduotis iškovoti trečiąją vietą, nes komandos komplektavimas ir pasirengimas vyko pavėluotai. Tad šiemet man nėra keliami ypatingi reikalavimai, tačiau po metų klubo apetitas jau bus gerokai didesnis ir bus keliama užduotis nuvainikuoti Latvijos čempionų komandą “Ventspils”.

- Ką tikitės nuveikti FIBA-Europos “Iššūkio” taurės turnyre?

- Pirmoji užduotis - įveikti grupės varžybų barjerą. Tačiau tai nebus lengva, nes, pamatęs vienerias rungtynes, susidariau įspūdį, kad komanda neparengta sezonui, neturi jokios žaidimo sistemos. Tai - natūralu, nes ekipa neturėjo nuolatinio trenerio, ją treniravo tai vienas, tai kitas specialistas. Tad manęs laukia daug darbo.

Kadangi “Riga” nepateko į Baltijos lygos varžybas, Latvijos čempionate ji kovoja su gana silpnomis komandomis. Todėl, manau, turėsiu ieškoti stiprių varžovų draugiškoms varžyboms Lietuvoje, galbūt ir Lenkijoje, nes žaidžiant tik su silpnomis ekipomis netobulėsime.

Treniruos NBA žvaigždės brolį

- Ar Jūsų naujoji komanda turi žinomų krepšininkų?

- Rygos ekipoje žaidžia keturi Latvijos rinktinės krepšininkai. Bet du iš jų traumuoti. Gačiui Jahovičiui yra nutrūkusi Achilo sausgyslė, tad jis aikštėje pasirodys nebent pavasarį. Arnis Vecvagaras yra pasitempęs čiurną, kol kas nežinau, kada jis grįš į aikštę.

Vienas svarbiausių žaidėjų yra Sandis Valteris. Įžaidėjas - 22 metų amerikietis Rodney Billupsas - NBA klubo “Detroit Pistons” žaidėjo Chauncey Billupso brolis. Komandoje yra nemažai jaunų krepšininkų, kurie atstovavo įvairaus amžiaus Latvijos rinktinėms.

Planuojame dar stiprintis. Ieškosime dviejų žaidėjų - vidurio puolėjo ir atakuojančio gynėjo arba lengvojo krašto puolėjo.

- Galbūt pasitelksite lietuvius, kurių Latvijoje pastaraisiais metais rungtyniauja gana daug?

- Kol kas nesvarsčiau tokios galimybės, nes klubo vadovai jau yra numatę juodaodžius amerikiečius. Tad pirmiausia reikės juos įvertinti, o po to - matysime.

- Ar į Rygą vyksite su šeima?

- Ne, nes sūnus lanko mokyklą. Be to, Ryga nuo Kauno yra pakankamai arti, todėl galėsiu namo grįžti turbūt kiekvieną savaitgalį.