Pati savaime aukšta temperatūra yra apsauginis veiksnys, kuris padeda organizmui kovoti su infekcija. Mažinti temperatūrą verta tik tada, kai ji perkopia 38,5 laipsnio. Pirma, reikėtų susisiekti su gydytoju ir laikytis jo rekomendacijų, nes visas temperatūrą mažinančias priemones ir jų dozes gali skirti tik medikas, rašoma justcoolidea.ru.

Vaikams paprastai temperatūrai mažinti skiriamas paracetamolis ar ibuprofenas, o vienkartinė jų dozė priklauso nuo vaiko svorio. Šie vaistai mažina temperatūrą maždaug 1-1,5 laipsnio ir ne akimirksniu, o per valandą ar pusantros.

Svarbu teisingai pasirinkti vaisto formą (skysta mikstūra, sirupas, kramtomos tabletės ar žvakutės): skysti preparatai suveiks po 20-30 minučių, o žvakutės – po 30-45 minučių, tačiau jų poveikis bus ilgesnis. Todėl pirmenybę reikėtų teikti būtent žvakutėms, ypač jeigu vaikas atsisako gerti vaistus ar jie iššaukia vėmimą.

Vaikams iki dvylikos metų peršalus ar karščiuojant negalima duoti tokių garsių preparatų kaip aspirinas, analginas ir nimesulidas, kurie mažiesiems gali sukelti įvairias sunkias komplikacijas.

Dažnai patariama karščiuojantį vaiką įtrinti actu ar spiritu, tačiau to daryti negalima – šie skysčiai lengvai prasiskverbia per odą ir sukelia papildomą organizmo apsinuodijimą.

Atkreipkite dėmesį į karščiuojančio vaiko odą – jeigu ji rožinė ir drėgna, tiesiog jo per daug neužklokite, galima periodiškai aptrinti jo kūną drėgnu frotiniu rankšluostuku. Jeigu oda pabalusi, o vaiko rankos ir kojos, nepaisant aukštos temperatūros, šaltos, akivaizdu, kad spazmuoja jo kraujagyslės. Tokiu atveju vaiko trinti ar prie jo liestis šaltais daiktais draudžiama! Kvieskite „greitąją“, kuri suleis vaikui vaistų.

Paprastai temperatūrą mažinantys vaistai vaikams duodami ne ilgiau trijų parų, o visas gydymo procesas turi vykti prižiūrint gydytojui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)