„Noriu sužinoti, kiek Lietuvoje yra bedarbių, priešlaikines pensijas gaunančių pensininkų, minimalią algą uždirbančių bei turtingų žmonių?“ – teiraujasi LRT RADIJO klausytoja iš Kelmės.

Vedėja G. Grigaitė vardija informaciją, surinktą iš „Sodros“ bei Lietuvos statistikos departamento: „Lietuvoje praėjusių metų pabaigoje buvo 103 tūkst. bedarbių, o pensinio amžiaus žmonių šių metų pradžioje mūsų šalyje gyveno 637 tūkst. „Sodros“ atstovų teigimu, kovo mėnesį išankstinę pensiją gavo 7 200 asmenų, o MMA – beveik 48 tūkst. gyventojų.“

Pasak žurnalo „TOP 500“ leidėjo O. Lukošiaus, tikslių duomenų, kiek Lietuvoje yra turtingų žmonių, be jau žinomų milijonierių, nėra.

„Mes sudarome 500 žmonių sąrašą, o paskutinėje vietoje esančio asmens turtas įvertintas daugiau nei 2 mln. eurų. Kiek yra tikrų milijonierių Lietuvoje, niekas nežino. Mūsų spėjimais, galėtų būti 8 tūkst. žmonių. Tikrą turtuolių skaičių galėtume sužinoti tik tada, jeigu būtų visuotinė turto deklaracija. Tada žinotume bent jau preliminaraus turto vertę “, – tikina jis.

Anot O. Lukošiaus, turtingų asmenų skaičius mūsų šalyje auga: „Jeigu palyginsime nekilnojamojo turto kainas prieš 20 metų ir dabar, pamatysime, kad jos didesnės keletą kartų.“

Žurnalo leidėjas O. Lukošius aiškina, kokiu būdu pasirenka asmenis, kurie pasieks leidinio „TOP 500“ sąrašą.

„Mūsų žurnale – daugiausia verslininkai, vertindami jų turtą, pirmiausia vertiname įmonių vertes ir ją dalijame iš akcininkų turimo akcijų skaičiaus. Taip mes preliminariai įvertiname, kiek žmogus turi turto“, – sako jis.

Be to, priduria O. Lukošius, įvertinti asmeninį žmogaus turtą kur kas sudėtingiau. „Dauguma turtingųjų turi brangių automobilių, keletą namų, kiti laiko pinigus užsienio banko sąskaitose, todėl pasiekti tą informaciją sunku, o dažnai net neįmanoma. Mes pirmiausia vertiname įmones ir akcininkus, į mūsų akiratį nepatenka daug nekilnojamojo turto turintys privatūs asmenys, nelegaliais būdais turto įgiję veikėjai, kontrabandininkai ir pan.“

Žurnalo „TOP 500“ leidėjas atkreipia dėmesį, kad „būna atvejų, kai milijonieriais tampa paveldėtojai. Turtingiausiems Lietuvos žmonėms 50 metų ir daugiau, todėl jų vaikai, sulaukę 18 metų, taps turto paveldėtojais ar bendraturčiais“.