Spaudžiant šaltukui dvi su puse valandos trukusioje iškilmingoje žaidynių atidarymo ceremonijoje, kurioje dalyvavo 2 531 sportininkas iš 77 valstybių, siekta pabrėžti indėniškąją Jutos valstijos praeitį.

Tačiau pagrindiniu emociniu renginio akcentu tapo praėjusiai metais JAV sukrėtę tragiški teroro išpuoliai, nusinešę tūkstančių žmonių gyvybes. Ypatingo atspalvio ceremonijai suteikė suplevėsavusi "Ground Zero" ("Epicentro" - PPC griuvėsių teritorijos) vėliava, tapusi amerikiečių pasididžiavimo ir tvirtybės simboliu.

Patriotinę nuotaiką sustiprino ir suliepsnojusi olimpinė ugnis, kurią uždegė 1980 metų žiemos olimpiados šalies ledo ritulio komanda, dramatiškose varžybose įveikusi Sovietų Sąjungos rinktinę ir laimėjusi aukso medalius.

Rinktinės kapitonas Mike'as Eruzione (Maikas Eruzionė), perėmęs 21,6 tūkst. kilometrų įveikusį olimpinį fakelą, miniai skanduojant "USA,USA" (JAV) kartu su komandos draugais įžiebė ugnį įspūdingame iš stiklo ir plieno sukonstruotame bokšte.

Prieš tai į Rais-Ekleso stadioną aštuonių JAV atletų įnešta ir Niujorko policijos bei ugniagesių sargybos lydima vėliava akimirksniu išsklaidė džiaugsmingą 52 tūkst. renginio žiūrovų nuotaiką.

Šalies prezidentas George'as W.Bushas kartu su visa minia nukreipė akis į Niujorko bokštų dvynių griuvėsiuose rastą vėliavą, stipriai įplėštą keliose vietose. Pakėlus vėliavą, mormonų choras sugiedojo nacionalinį šalies himną. Jo metu visi susirinkusieji - daugelis su ašaromis akyse - tylos minute pagerbė žuvusiųjų atminimą ir vėliau prapliupo garsiais plojimais bei šauksmais.

"Ground Zero" vėliava, kuri dėl pernelyg trapios savo būklės nebuvo iškelta virš stadiono, netrukus buvo išnešta iš jo. "Jūsų tauta išgyveno siaubingą tragediją - tragediją, kuri palietė visą pasaulį", - savo oficialioje atidarymo kalboje pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Jacques'as Rogge'as (Žakas Rogas).

"Mes esame vieningi su jumis siekiant mūsų bendrų idealų ir taikos pasaulyje", - teigė jis, sulaukdamas audringo minios pritarimo. Netrukus G.W.Bushas "išdidžios, ryžtingos ir dėkingos tautos vardu" paskelbė apie žaidynių atidarymą.

Saugumas aplink stadioną, kuriame vyko olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija, buvo ypatingai sustiprintas. Kai kuriems žiūrovams, už bilietą sumokėjusiems po 885 JAV dolerių (3 540 litų), prireikė dviejų valandų, kad patektų į stadioną.

Renginio organizatoriai žadėjo, jog atidarymo ceremonija "bus saugiausia vieta pasaulyje". 300 milijonų dolerių (1,2 milijardo litų) kainavusiai operacijai vykdyti buvo mobilizuota 15 tūkst. policijos pareigūnų, karių ir slaptųjų tarnybų agentų.

Organizatoriai taip pat užsiminė, jog ceremonijoje "nebus tik mojuojama JAV vėliavomis", pažadėjo vengti holivudiškos pompastikos ir nesaikingumo - būtent dėl šių dviejų dalykų buvo priekaištaujama 1996 metais Atlantoje įvykusių žaidynių organizatoriams - ir vietoj to pabrėžti olimpinių žaidynių kaip gydančios jėgos svarbą.

Iš stadiono išnešus vėliavą, į areną laikydamas rankoje žibintą iščiuožė 13-metis Ryne'as Sanbornas (Rainas Senbornas), simbolizuodamas pagrindinį renginio organizatorių devizą - "įžiebkite ugnį viduje" - bei įkvepiančią žaidynių dvasią.

Prie vilties ugnį savyje suradusio ir įveikusio daugybę priešų berniuko prisijungė šimtai kitų paauglių ir jaunuolių, pasveikinusių į žaidynes atvykusias delegacijas. 2002 metų žiemos olimpiadoje pirmą kartą dalyvaus atletai iš Fidžio, Kamerūno, Honkongo, Nepalo, Tadžikistano bei Tailando.

Į stadioną įžengusi nedidelė Irano delegacija buvo taip pat palydėta mandagių plojimų. Neseniai pasakytoje metinėje kalboje G.W.Bushas priskyrė Iraną tarptautinei "blogio ašiai", kuriai, pasak jo, taip pat priklauso Irakas bei Šiaurės Korėja.

Didžiausia žaidynėse Amerikos sportininkų delegacija, kurią sudaro 211 narių, į stadioną išėjo pačioje pabaigoje ir buvo sutikta audringų minios šūksnių bei plojimų. Lentelę su komandos užrašu nešė Liz Howell (Liza Hovel), kurios vyras žuvo vienam iš pagrobtų lėktuvų rugsėjo 11 dieną įsirėžus į Pentagono pastatą.

"Būti čia kartu su savo komandos draugais yra puiku ir dėl rugsėjo 11 dienos įvykių, - sakė M.Eruzione. - Mūsų komanda tapo puikiu Amerikos dvasios pavyzdžiu - geri, tvarkingi, darbštūs vyrukai, kuriems pavyko tapti olimpiniais čempionais".

Raiti visų penkių Jutoje gyvenančių indėnų genčių nariai stadione pasirodė atskirai, tačiau netrukus susijungė, organizatorių nuomone, pademonstruodami neregėtą vienybę.

Visiems penkiems pasaulio žemynams atstovaujantys atletai penkių indėnų genčių atstovams įteikė dovanas, simbolizuojančias kalnus, pergalę ir taiką. Netrukus stadione pasigirdo indėniški būgnai ir ceremonijos svečiai galėjo išvysti tradicinius senųjų valstijos gyventojų šokius.

Pramoginę ceremonijos dalį tęsė kantri muzikos atlikėjų "Dixie Chicks" dainos lydimi mormonų pionieriai, gurguole leidęsi į Didįjį Druskos ežero baseiną, dainininkė Rita Coolidge (Rita Kulidž) bei gitaristas Robbie Robertsonas (Robis Roberstonas), beje, abu indėnų kilmės.

Olimpinę vėliavą į stadioną įnešė garsūs praėjusių 4 dešimtmečių žmonės, tarp jų astronautas Johnas Glennas (Džonas Glenas), arkivyskupas Desmondas Tutu, Australijos atletė Cathy Freeman (Ketė Friman), įžiebusi olimpinę ugnį 2000 metų Sidnėjaus žaidynėse.

"Tai buvo puiku.... nuostabus ir jaudinantis momentas, - prisipažino Mittas Romney (Mitas Romnis), Solt Leik Sičio organizacinio komiteto prezidentas. - Tai buvo tai, ko mes tikėjomės, viskas, dėl ko dirbome pastaruosius trejus metus".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją