Interjero dizainerė Jūratė Kučienė, Kaune įsikūrusios bendrovės "Ferimpex" vadovė, teigia, kad suvienodėjusį šiuolaikinį interjerą lengviausia pagyvinti neįprastomis apdailos medžiagomis. Tereikia poros netradicinių akcentų, kad butas taptų ne tik modernus, bet ir nepakartojamas.

Kamštinė danga - grindims

Kurdama privačių būstų ir įstaigų interjerus Jūratė su kolegomis labai dažnai naudoja, kaip ji pati sako, kamštį. Tai kamštinio ąžuolo, augančio Viduržemio jūros vakarinėje pakrantėje, žievė. Ji sudaryta iš daugybės smulkių porų, atskirtų stipriomis membranomis. Tokia porėta struktūra kamštinei medžiagai suteikia tvirtumo, šilumos, lengvumo ir elastingumo.

Apskritai kamščio nepavadinsi Lietuvai neįprasta medžiaga: jau ne vienus metus egzotiško natūralumo mėgėjai kamštinę dangą naudoja sienų apdailai, ja klijuoja prieškambarius ar virtuves, naudoja kamštinę medžiagą akcentams ir panašiai.

"Grindims naudojama speciali kamštinė danga, - pasakoja interjero dizainerė. - Ją sudaro aglomeruota kamštiena, natūralaus kamščio lukštas ir apsauginis lako sluoksnis. Naujausiomis technologijomis apdirbamas kamštis nebūtinai yra įprastos rusvos spalvos: jis gali būti ir baltas ar ryškiaspalvis, įvairaus rašto. Įvairi būna ir forma: kamštinė danga gali priminti plyteles, parketą... Kartais tik palietęs grindis supranti, kad jos kamštinės".

Kamštinės grindys nedegios, nepūva ir nepelija, netraukia dulkių, todėl tinka ir alergiškiems žmonėms bei vaikams.

Šiltesnė už medieną

Kamštinę dangą "Ferimpex" importuoja iš savo partnerių Portugalijoje. "Portugalija yra kamščio tėvynė, todėl nenuostabu, kad ten yra pažangios gamybos technologijos, - teigia Jūratė. - Kiek teko matyti, patys portugalai kamštinės dangos grindims nenaudoja: šiame Pietų krašte gana karšta, todėl jie labiau mėgsta keramines plyteles. O kamštinė danga yra labai šilta: ji maždaug šešiskart šiltesnė už įprastą medieną. Portugališką kamštį mielai importuoja skandinavai, vokiečiai, japonai (mėgstantys sėdėti tiesiog ant grindų), o pabandę nenusivilia ir lietuviai".

Kamštinė danga galima kloti šildomąsias grindis. Ši medžiaga itin gerai izoliuoja garsą. Ja padengus lubas, šios taps ne tik gražios, bet ir apsaugos nuo nepageidaujamų garsų. Kamštinė danga sulaiko ir šilumą.

"Prieš karą Kaune statytuose namuose kamštis neretai buvo naudojamas kaip šiltinamoji medžiaga", - primena Kučienė.

Šiluma dvelkiantys tapetai

Dar viena medžiaga, kurią naudoja dizainerė netradiciniams akcentams sudėti, yra originalus tapetai. Jūratė ne visuomet jais klijuoja visas patalpų sienas - dažnai pakanka tik fragmento. "Pavyzdžiui, dvi sienas išdažome, o dvi išklijuojame dizainerių kurtais tapetais, ir kambarys iškart tampa šiltas ir jaukus", - sako ji.

Jei norima įspūdingesnio interjero, sienos dalis gali būti išklijuota fototapetais: jų pasirinkimas dabar išties įvairus.

Pasak Kučienės, šiuolaikinėmis technologijomis pagaminti tapetai gali nustebinti net visko mačiusius dizainerius. "Jie taip puikiai imituoja šilką, tvidą ar aksomą, kad sunku atskirti nuo tikro audinio, - tvirtina ji. - Šiuolaikinis dizainas vis labiau krypsta į prabangą, baroko ar Renesanso elementų atsiranda net minimalistiniuose interjeruose, taigi sudėlioti tokius akcentus pasitelkus tapetus - patogu ir gražu".

Senovinio stiliaus tapetai

Netradicines medžiagas dizainerė pritaiko ir privačiuose būstuose, ir įstaigų interjeruose.

Vilniuje įsikūrusio restorano "Laikinoji sostinė" interjerą Jūratė kūrė su kolege Egle Raslavičiene. Restorano grindys išklotos kamštine danga. Sienoms moterys parinko suomiškus tapetus, turinčius įdomią istoriją. Švedijos tapetų gamintojai prisirinko senų tapetų atplaišų. Kai kurioms atplaišoms buvo net po kelis šimtus metų. Gamintojai senųjų tapetų raštus atkartojo naujoje serijoje.

"Tokius senovinio stiliaus augaliniais motyvais išmargintus tapetus ir pasirinkome", - pasakoja Kučienė.

Jaukią kamštine dangą bei originalius tapetus Jūratė pasirinko ir kurdama dviejų kambarių buto Lazdynuose interjerą. Dvidešimtmetė buto šeimininkė Indrė Ramanauskaitė prisimena, kad vos atsikrausčius butas nebuvo itin jaukus: grindys buvo išklotos žydra kilimine danga, sienos išdažytos oranžine spalva, o sienos fragmentas buvo sumūrytas iš žalsvų stiklo blokelių, kurie įkyriai priminė sovietinių laikų sporto sales.

"Paprašiau Jūratės pagalbos,- pasakoja Indrė. - Buto vaizdas visiškai pasikeitė, ir dabar jis man kur kas labiau patinka".

Šilta ir praktiška danga

Buto sienos išdažytos pilka spalva, o miegamajame žvilgsnį iškart traukia fototapetas, vaizduojantis peržydėjusią pienę juodame fone. "Ji puikiai atitinka mano charakterį", - šypteli buto šeimininkė.

Bute stovintys baldai - matinio stiklo valgomojo stalas su itališkomis plastikinėmis kėdėmis, raudoni odiniai minkštieji baldai, žemas plastikinis staliukas, išmargintas pilkais ir juodais langeliais - yra itin modernūs. Žalsvas lovos užtiesalas bei stilingos užuolaidos sukurtos dizainerės. Labai šiuolaikiškai atrodo ir sienos fragmentas - stiklinė lentyna vietoj buvusių stiklo blokelių.

"Šiame bute vyrauja juoda ir raudona spalvos, jis yra gana šaltas, todėl jam labai tinka šilta detalė - kamštinės grindys",- teigia interjero dizainerė. v Buto šeimininkė nesiginčija. "Šios grindys gražios, praktiškos ir ne itin brangios. Kvadratinis metras kamštinės dangos kainavo apie 50 litų - gerokai pigiau negu parketas, o ir vargo mažiau. Parketą butuose pasiklojusios mano draugės bijo namie vaikščioti aukštakulniais - lieka skylutės. O kamštis nėra jautrus: skylučių gal ir lieka, bet jų nematyti. Ant jo net indai nedūžta", -juokiasi ji.