„Vaikams žaidimas yra pagrindinis komunikavimo būdas, nes bendrauti verbaline kalba – net ir pradinukams – vis dar sudėtinga. Per žaidimą jie efektyviausiai mokosi, gauna gerų emocijų, priima tėvų meilę bei rūpestį. Žaisti būtina“, – teigia pscihologė.

Ir vis dėlto neretai žaidimai vakarais tampa privalomu, bet nebūtinai maloniu punktu. Nuo ko pradėti, kad žaidimas abiem pusėms taptų malonia veikla?

Spręsti problemas

Visų pirmiausia, psichologės D. Guzaitienės teigimu, reikėtų suprasti, kad žaidimai vaikams – tiesiog gyvybiškai svarbu: „Dažnai nesklandus bendravimas tarp vaikų ir tėvų simbolizuoja apie individualaus dėmesio stoką, tad žaidimas gali tapti efektyvia terapine priemone siekiant išspręsti vaiko elgesio sutrikimus, santykių problemas. Vaikams dažnai reikia ne žaidimo savaime, o bendravimo su tėvais vaikams suprantamiausiu būdu.“

Psichologės teigimu, žaidimo forma vaikas efektyviausiai mokosi apie pasaulį, o iš tėvų gauti patarimai, pagalba tokiame kontekste kur kas geriau suvokiama: „Vaikai susiduria su problemomis, mokosi jas spręsti, ieškoti sprendimų, repetuoti tarpusavio santykius, reguliuoti savo emocijas. Jei tai fizinė veikla – valdyti savo jėgą. To irgi reikia mokytis – žaidžiant.“

Ar gali atstoti žaidimai su bendraamžiais darželyje, mokykloje? D. Guzaitienės nuomone, vaikų žaidimai tarpusavyje dažnai būna konkurenciniai, rizikingesni, mokantys kurti jų bendraamžių tarpusavio santykius, o bendradarbiavimo, žaislų pasidalinimo, emocijų reguliavimo, pagalbos vienas kitam ir panašiose vaikams sudėtingose srityse retai kada ko nors naujo išmoko, nes visų vaikų gebėjimai čia yra nestiprūs, besivystantys. Tad laikas darželyje, žaidimų aikštelėje negali atstoti žaidimų su tėvais.

Reikia nedaug

Užtenka vos valandos per savaitę, kad vaikų žaidimo poreikiai būtų patenkinti. „Paskirkite konkrečią dieną, aiškų laiką, kuomet žaisite su vaiku. Nusiteikite žaidimui, nedarykite to per prievartą – vaikai puikiai jaučia emocijas“, – pataria žaidimų terapeutė.

Taip pat svarbu nepamiršti žaidimo ir po konfliktų, ypač jei vaikas padarė kažką netinkamo ir sulaukė bausmės. Anot psichologės, žaidimas vaikui leidžia suvokti, kad tėvai ji priima tokį, koks yra ir myli bet kokiomis aplinkybėmis.

„Tegu jūsų laikas kartu tampa tradicija. Gal to įsipareigojimo ir nesilaikysite amžinai, tačiau jei vaikas pergyvena sudėtingesnį laikotarpį – skirkite tam prioritetą“, – teigia D. Guzaitienė.

Taip pat kaip svarbu žaisti, vaikams būtina suvokti ir kitą pusę – tėvai žaisti nuolat negali. Vaikas turi išmokti pažaisti vienas, užsiimti savimi, suprasti, kad tėvai turi įsipareigojimų.

Tuo pačiu, ir patys namų ruošos darbai, įtraukiant vaiką, kartais gali tapti žaidimu: „Pabandykite kūrybiškai pažvelkti į laiką su vaiku. Juokitės, sugalvokite užduotis, klauskite vaiko, siūlykite jam pabandyti. Vaikai taip gauna žinutę, kad tėvams smagu su jais ir jie mėgaujasi buvimu kartu.

Ką rinktis?

Itin populiarūs įvairūs edukaciniai žaidimai, psichologės D. Guzaitienės teigimu, nėra pats tinkamiausias pasirinkimas – žinoma, jei tai nėra vaiko noras.

„Šie žaidimai gan siauri – turi taisykles, apribojimus. Tačiau didesnę svarbą kūrybine prasme, efektyvesnį impulsą vaiko vystymuisi turi patys paprasčiausi užsiėmimai – vaidmenų žaidimai, lėlės, konstruktoriai, kaladėlės.“

Nereikėtų pamiršti ir to, kad vaikas savo žaidime – pagrindinis šeimininkas. Ir nors tėvai, be abejonės, turi daugiau kompetencijos, nederėtų imtis mokytojo vaidmens, pataria D. Guzaitienė: „Jei per daug intensyviai demonstruosite savo žinias, vaikui nebus smagu. Stebėkite, kiek daug džiaugsmo vaikui suteikia galimybę kažko išmokyti savo mamą bei tėtį – leiskite jam diktuoti savo žaidimo taisykles.“

Psichologė taip pat pataria atsižvelgti ir į savo poreikius – jei tėvams nė kiek nemiela veikla, kurią siūlo atžalos, gal kartais galima nuveikti tai, kas patinka tėvams?

„Klauskite savęs, kas jums patinka žaidime – ieškokite jums abiem mėgstamos veiklos, tų pačių žaislų, su vyresniais vaikais – stalo žaidimų. Vaikams nereikia įmantrių žaidimų – jiems svarbiausia būti kartu. Tą tikrai galite skirti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)