Vilniaus kvarteto pirmajam smuikui Daliai Kuznecovaitei (g. 1988) Ukraina kelia daug sentimentų. Nuo 2010 metų čia ji penkis kartus kaip solistė koncertavo su Ukrainos nacionalinės filharmonijos simfoniniu orkestru.

Ypač smuikininkei įsiminė pasirodymas 2014 metų kovo 14-ąją – per pačią Maidano orumo revoliuciją ir po kelių dienų prasidėjusią Krymo aneksiją.

„Mačiau tą šalį pačiomis skaudžiausiomis jos istorijos dienomis", – teigė D. Kuznecovaitė. Kelionė į Kijevą muzikei labai įsiminė, nes iki paskutinės akimirkos nežinojusi, ar koncertas įvyks. Tais metais su ukrainiečių orkestru ji leidosi ir į koncertinį turą po Vokietiją.

„Ukrainą labai palaikau ir džiugu, kad šįkart į ją galime nukeliauti su Vilniaus kvartetu", – sakė smuikininkė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoja.

Į Maidano įvykių verpetą pakliuvusi D. Kuznecovaitė gerai suvokia Vasario 16-osios svarbą. „Ši data mus vienija, suburia, kelia pasididžiavimą. Ką reiškia gyventi okupuotame, priespaudą kenčiančiame krašte, beveik nepatyriau. Tačiau ši šventė skatina susimąstyti, kokį ilgą ir sunkų nuėjome kelią, kad galėtume gyventi nepriklausomoje, drąsioje ir vieningoje valstybėje", – kalbėjo D. Kuznecovaitė.

Talentingoji jaunosios kartos ukrainiečių pianistė K. Diadiura – Dalios bendraamžė. Ji gimė Kijeve, muzikantų šeimoje, skambinti fortepijonu pradėjo penkerių. Sulaukusi keturiolikos Kateryna debiutavo su tuo pačiu orkestru, kuris penkis kartus akompanavo ir D. Kuznecovaitei. Šiuo metu pianistė gyvena Austrijoje, Zalcburge, yra garsiojo „Mozarteumo" magistrantė.

Vilniaus kvarteto ir K. Diadiuros koncertų turas prasidės vasario 16 dieną Lvovo filharmonijoje. Programoje skambės Stasio Vainiūno kvintetas, pirmasis profesionalus lietuviškas kvartetas, sukurtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, ir vienas žymiausių kvartetinės muzikos opusų – Antoníno Dvořáko „Amerikietiškasis" kvartetas.

Vėliau penketas koncertuos Ivano-Frankivsko filharmonijoje, Ukrainos nacionalinėje filharmonijoje Kijeve. Gastroles vasario 23 dieną užbaigs pasirodymas Dnipre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)