Atrinkome laiko patikrintus metodus, kaip pašalinti kavos dėmes praktiškai nuo bet kokių paviršių.

Kavos puodelis, tarsi sulėtintame kino kadre krintantis ant mylimo kilimo ar aptaškantis baltą palaidinę, gali tapti bet kurio švaruolio naktiniu košmaru. Tačiau tai yra daugelio kavos mėgėjų realybė. Ramybės, nepanikuokime: įveikti šias dėmes įmanoma! Jums tereikia įsidėmėti šiuos patarimus. Jie skirti tiems paviršiams, kurie dažniausiai patenka į kavos „rizikos zoną“.

1. Kaip pašalinti kavos dėmes iš drabužių?

Pirmiausia kuo greičiau nusivilkite aptaškytą drabužį ir pakiškite jį po šalto vandens srove. Tegu vanduo teka ant dėmės kelias minutes (nuo 2 iki 10 min.). Daugeliu atvejų šito pakanka, kad dėmė išsiplautų, nes kava dar nebūna įsigėrusi į audinio gijas. Jei kava vis tiek paliko savo pėdsaką, užlašinkite ant jo skystos dėmių valymo priemonės ar indų ploviklio. Palikite penkioms minutėms, patrinkite ir išskalaukite vandeniu – taip pat šaltu.

Jei drabužį ištepėte kava su pienu, tai jo gelbėjimo planas šiek tiek skirsis. Pieno produktai pagreitina pigmento įsigėrimą į audinį, todėl po pamirkymo šaltame vandenyje dėmei išplauti naudokite skalbimo miltelius ar kitą skalbimo priemonę su fermentais (enzimais). Jie sparčiai susidoros su šia užduotimi.

2. Kaip pašalinti kavos dėmes iš baldų?

Kaip ir drabužių atveju, kuo greičiau imsitės veiksmų, tuo bus geriau. Pastebėję dėmę ant minkštų baldų, kuo greičiau sumaišykite šaukštelį indų ploviklio ir su dviem stiklinėmis šalto vandens.

Paimkite švarų skudurėlį ar kempinėlę (tik ne ryškių spalvų, kad jos nenudažytų audinio), suvilgykite paruoštu tirpalu ir įnirtingai patrinkite išteptą vietą. Valykite, kol dėmė neišnyks. Išvalytą vietą dar kartą patrinkite išskalauta kempinėle be valymo priemonių, nusausinkite sausa servetėle ar rankšluosčiu ir palikite išdžiūti. Geriausia, jei ant šviesios sofos visai nesėsite su puodeliu kavos. Taip bus patikimiau.

3. Kaip pašalinti kavos dėmes iš kilimo?

Iš pradžių kelioms sekundėms ant dėmės uždėkite rankšluostį ar servetėlę, kad sugertumėt skysčių perteklių. Tuomet sumaišykite šaukštą skysto muilo, šaukštą acto ir dvi stiklines drungno vandens. Kaip ir baldų atveju, paimkite švarų skudurėlį ar kempinėlę, suvilgykite paruoštu mišiniu ir intensyviai trinkite dėmę, kol ji išnyks. Po to išvalytą vietą pavalykite drėgna kempine be muilo ir nusausinkite.

4. Kaip pašalinti kavos dėmes nuo puodelių?

Ši situacija nėra tokia dramatiška, bet kartais irgi reikalauja pastangų. Kava (ypač ilgam pasilikusi puodelyje) palieka ant indų rudas apnašas, kurios, plaunant įprastai, nepasišalina. Ant kavos apnašų užpilkite skysto ploviklio ir užbarstykite sodos. Palikite 20 minučių, o tada patrinkite šiurkščia kempinėle ir nuplaukite vandeniu. Puodeliai vėl spindės švara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)