Tomas Grižas, „airbnb.com“ bendruomenės Lietuvoje atstovas šiandien kartu su kolegomis valdo keliolika butų. Tai nėra jo paties ar jo įmonės įsigytas turtas. Verslo modelis, toks, kad tariamasi su šeimininkais ir dalinamasi pelnu. Jo administruojamų būstų, kurie per „airbnb.com“ platformą siūlomi užsieniečiams, vertė nuo 50 iki 200 tūkst. eurų.

Dalinasi pajamomis

Nuomos kaina nuo 20 iki 120 eurų už parą.

„Butų kainų diapozonas didelis, nes tai gali būti tiek 20 kv. m. studija, tiek dviejų aukštų butas Senamiesčio širdyje, kainuojantis kelis šimtus tūkstančių eurų. Mes, skirtingai nuo daugumos, dirbančių šioje rinkoje, tiesiog teikiame administravimo paslaugą ir dalinamės pajamomis su turto savininkais. Dauguma kitų nuomojasi butus ilgalaikei nuomai ir juos pernuomoja“, – verslo specifiką aiškina T. Grižas.

T. Grižas sako, kad jo pasirinktas verslo modelis patrauklus tuo, kad taip dirbant reikia mažiau investicijų ir galima greičiau auginti verslą. Norint prižiūrėti keliolika butų reikia samdyti 3–4 žmones ir papildomai namų tvarkytojas.

„Aš bendrauju su butų šeiminkais. Administratorė dirba su „airbnb.com“ platforma, dar vienas žmogus pasitinka ir priima svečius. Tačiau ir čia diegiamos naujausios technologijos. Pavyzdžiui, vis dažniau svečių mes nematome. Raktą jie pasiima iš specialios saugios dėžutės laiptinėje. Tam tereikia suvesti kodą, kurį gauna rezervuodami būstą“, – apie pareigų ir darbų pasiskirstymą pasakoja T. Grižas.

Verslininkas prisipažįsta, kad iš pradžių abejojo, ar modelis, kai keliautojo niekas nepasitinka ir neįleidžia į namus bus sėkmingas, nes galvojo, jog žmonės svarbus ryšis su kitu žmogumi. Tačiau paaiškėjo, kad daugumai keliautojų toks modelis patinka. Be to, taip daug patogiau. Nereikia tartis dėl laiko su priimančiu žmogumi. Nors į butus įleidžiama nuo 15 val. svečiai gali atvykti bet kada ir kada nori patys atsirakinti duris.

Namai saugūs

T. Grižas sako, kad per trejus metus per mėnesį aptarnaujant 100–150 rezervacijų nebuvo atvejo, kad būstą nusiaubtų. Keliautojai kartais palieka netvarkingus butus būna, tačiau tai ne piktybiškumas. Verslininkas vardina ir saugiklius, kurių imasi, kad išsaugotų savo turtą. Jie nepriima daugiau kaip 4 žmonių į vieną butą. Niekada nenuomojama parai, tik 2 ir daugiau parų. Tokie paprasti saugikliai leidžia išvengti nuostolių.

„Jei mažą jaukią studiją nuomojasi pora, vargu ar ji pasikvies į tokią mažą erdvę keliolika svečių. Keletą kartų klientai triukšmavo, kaimynai pasiskundė, tačiau užteko pakalbėti ir bėdos išsisprendė“, - pasakoja T. Grižas.

Dauguma atsiskaitymų internetu. Verslininkas turi terminalą ir gali mokėjimą kreditine kortele vietoje. Atsiskaitymų grynais mažėja, nes tai nepatogu tiek keliautojui, tiek juos priimančiam žmogui. Kortele jau moka ir turistai iš Rusijos bei Baltarusijos.

Tomas Grižas

Tinka visi rajonai

T. Grizas sako, kad bėgant laikui keičiasi ir geografija, kur galima nuomotis būstą trumpalaikei nuomai.

„Ilgai mes dirbome tik Centre ir Senamiestyje. Tačiau kartą atėjo žmogus ir pasiūlė butą „Ozo parke“. Buvau skeptiškas, tačiau pabandėme ir tai buvo sėkmės istorija“, – aiškina verslininkas, nes paaiškėjo, kad klientams reikia visokių variantų.

Jei Senamiestyje 30 eurų parai - 20 kv. m. studija, tai Perkūnkiemyje - tai erdvus dviejų kambarių butas su vieta automobiliui.

„Butų kainas nustatome kiekvieną dieną. Turime įsidiegę atitinkamus įrankius ir kiekvieną rytą peržiūrime pasiūlymus. Vilnius Europoje nėra brangus miestas. Pavyzdžiui, Barselonoje apgyvendinimo kaina tokio pat lygio būste gali būti 2–3 kartus didesnė“, – pasakoja T. Grižas.

Jei šventės Baltarusijoje, Ukrainoje, Rusijoje (jie vieni pagrindinių klientų) ar Lietuvoje kaina didinama. Kartais užtenka gero renginio ir tai nakčiai vietų sostinėje pritrūksta.

Trumpalaikės nuomos kainos parai Vilniuje
Vieta Kaina eurais


Studija Senamiestyje 25–40

Didesnis 1 k. butas iki 40–50

Prabangus dviejų miegamųjų butas 60–100

Sezonas pusmetis

T. Grižas sako, kad pelningas sezonas, kai turistų daugiausia (vasara ir Kalėdinis laikotarpis) tęsiasi apie pusę metų.

Verslininkas į atsakymą kiek galima uždirbti iš šios veiklos pateikia paprastą pavyzdį:

Butas Šv. Stepono gatvėje. 50 kv. m. Ilgalaikė nuoma 450–500 eurų mėnesiui. Jeigu pats nuomosi ir aptarnausi klientus, sezono metu surinksi 900–1000 eurų, ne sezono metu 700–800 eurų per mėnesį. Tačiau tai bus darbas ir reikės įdėti pastangų, kad apsistoję žmonės paliktų teigiamus atsiliepimus, reitingavimas „airbnb.com“ ir „booking.com“ būtų geras ir klientų netruktų.

„Jei manęs klausia kodėl užsiimu trumpalaike nuoma, atsakau, kad pirma tai didesnė grąža, antra mažesnis buto nusidėvėjimas. Jei skaičiuotume investicijas remontui, ilgalaikės nuomos pelningumas dar mažesnis“, – aiškina verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)