Juk odontologui pagaminus dantų plokšteles, pacientas iš karto turi už jas susimokėti, o kompensaciją jis gaus tik už dvejų metų. O jeigu bedantis pacientas eis pas privatų odontologą, kur norės įsidėti implantus, jis turės sumokėti dešimtis tūkstančių eurų.

Siūlau. Valstybė turi prisiimti šios problemos sprendimą ir dėti visiems norintiems bedančiams Lietuvos piliečiams implantus.

Vienas implantas, pagamintas iš sertifikuotų medicininio titano ar medicininio cirkonijaus pas odontologą kainuoja nuo 50 iki kelių šimtų eurų, tuo tarpu tokių pat metalų kaina nuo 30 iki 50 eurų už kilogramą. Taigi iš vieno kilogramo medicininio titano galima pagaminti porą šimtų implantų. Jų savikaina būtų vos tik keli eurai.

Pasiūlymas: visuose didžiuosiuose miestuose, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje pastatyti valstybines odontologijos klinikas, kuriose bedančiai Lietuvos piliečiai turėtų galimybę nemokamai atgauti gyvenimo kokybę. Vienoje jų reiktų įkurti implantų gamybos padalinį, kur naujausiuose Šveicarijos gamybos įrengimuose būtų gaminami implantai tiek Lietuvos odontologijos reikmėms, tiek eksportui. Lėšos, gautos už parduotus implantus užsienyje, padengtų didžiąją dalį protezavimo išlaidų.

Tokiu būdu Lietuva taptų vienintele šalimi pasaulyje, kuri savo piliečiams kompensuoja dantų implantavimą.

Jegu gali traukinys su penkiasdešimčia keleivių lėkti iš Vilniaus į Klaipėdą tūkstančio kilometrų per valandą greičiu, tai kodėl negali visa Lietuva plačiai šypsotis pasauliui, rodydama jam gražius, baltus, lygius dantis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.