Per 1943-1999 metų laikotarpį įvykę pokyčiai nulėmė, kad dabar merginos lytinį gyvenimą pradeda nebe 19, o 15 metų amžiaus, o lytiškai aktyvių jaunų moterų nuo 13 proc. padaugėjo iki 47 procentų, rašoma naujausiame "Review of General Psychology" numeryje.

"Seksualinės kaltės jausmas smarkiai sumažėjo, ypač - tarp jaunų moterų. Požiūris į lytinius santykius prieš vedybas per šį laikotarpį pasidarė daug liberalesnis", - pažymi mokslininkai, išanalizavę 530-ies tyrimų, kurie buvo atlikti per penkis dešimtmečius ir kuriuose dalyvavo daugiau kaip ketvirtis milijono jaunuolių, išvadas.

Per tą patį 56 metų periodą, ikivedybiniam seksui pritariančių merginų nuo 12 proc. padaugėjo iki 73 proc., o tokios pačios pozicijos besilaikančių vaikinų padaugėjo nuo 40 proc. iki 79 procentų.

"Jaunų moterų nuomonės apie ikivedybinį seksą pokytis buvo didžiulis", - sakė minėto universiteto psichologijos profesorė Jean Twenge, kuri šį tyrimą atliko kartu su Brooke Wells (Bruk Vels) iš Niujorko miesto universiteto.

"Kultūrinė įtaka moterims buvo daug didesnė nei vyrams", - sakė J.Twenge apie tyrimą, kurio metu buvo domimasi "kūdikių bumo" karta, X karta ir dabartinio jaunimo karta, kurią mokslininkė vadina karta "Aš".

Tyrimas parodė, kad dėl kultūrinės revoliucijos, kuri pastaruosius tris dešimtmečius vyko Šiaurės Amerikoje, įvyko dideli pokyčiai ir kad dabar filmuose bei televizijos laidose nevengiama tokių temų, kurios anksčiau buvo tabu, pavyzdžiui paauglių nėštumo, abortų, lytiškai plintančių ligų ir seksualinės prievartos.

"Šis poslinkis liberalesnių pažiūrų lytiniais (klausimais) ir (liberalesnės lytinės) elgsenos link, dažniausiai vadinamas seksualine revoliucija, stulbinamai pakeitė Amerikos kultūrą, ypač - moterų", - teigiama straipsnyje.

6-ojo ir 7-ojo dešimtmečių "kūdikių kartos" žmonės lytinį gyvenimą pradėjo koledžuose, o šiandienos jaunuoliai jį pradeda vidurinėje mokykloje. "Šioje srityje įvyko didelis pokytis", - nurodė J.Twenge.

"Kūdikių karta" turėdavo mažiau lytinių santykių, bet daugiau lytinių partnerių, o dabartinis jaunimas, kuriam tenka susidurti su AIDS grėsme, gyvena aktyvesnį lytinį gyvenimą, bet turi mažiau partnerių.

Seksualinė revoliucija iš esmės pakeitė požiūrį į tokius dalykus kaip, pavyzdžiui, oralinis seksas, kuris tapo priimtinesnis ir paplitęs.

1969 metais oralinį seksą išbandydavo 48 proc. vaikinų ir 42 proc. merginų, o 1993 metas - 72 proc. vaikinų ir 71 proc. merginų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją