Kad atskleistų savo krašto išskirtinumą, jo istoriją ir kultūrą, papasakotų apie čia gyvenančius žmones ir kaip jie jaučiasi, jaunuoliai kuria tris filmus, pojūčių spektaklį ir net planuoja įrengti pasakų parką.

Šalčininkų rajono Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos mokiniai kartu su režisiere Jūrate Samulionyte, scenariste Egle Vertelyte kuria filmą apie 1863–1864 m. sukilimą, Narbutų giminės tragediją. Mokiniai teigia, kad daugelis mažai ką težino apie šį sukilimą, kaip jis susijęs su Eišiškėmis, ir pan. Kad kuo tiksliau atpasakotų istorinius įvykius, geriau suprastų to meto dvasią, jaunuoliai konsultavosi su istorikais dr. Norbertu Černiausku, dr. Mindaugu Nefu, Povilu Andriumi Stepavičiumi. Filmo kūrėjai viliasi, kad jis patiks ne tik mėgstantiems istoriją: jame netrūks ir gyvenimiškų situacijų, jausmų. Spalio mėnesį vyko filmo filmavimai prie Gornostajiškių dvaro, Eišiškių piliavietės.

Biržų „Saulės“ gimnazijos mokiniai nusprendė kurti filmą apie žymiausią LDK didikų giminę – Radvilas, jos indėlį į gimtojo miesto augimą, kultūrą. Kurti filmą jiems padeda režisierė Marija Stonytė, dramaturgė Birutė Kapustinskaitė, operatorius Vytautas Katkus, žiniomis apie Radvilų giminę bei jos palikimą taip pat dalijosi istorikai dr. Deimantas Karvelis, dr. Raimonda Ragauskienė.

Dar vieną filmą kuria Klaipėdos „Žaliakalnio“ gimnazijos mokiniai. Jie kartu su režisieriumi Linu Mikuta, operatore Kristina Sereikaite bando atverti uostamiesčio sielą, pažvelgti į jį per savo ir savo artimųjų patirtis, asmenines istorijas. Kad daugiau sužinotų apie miesto praeitį, kultūrą, jo gyventojų tapatybę, jaunuoliai diskutavo su žurnalistu, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataru Rimvydu Valatka, Vokietijos Federacinės Respublikos Garbės konsulu dr. Arūnu Baubliu, istoriku prof. dr. Vygantu Vareikiu.

Kiek kitu keliu pasuko Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos mokiniai, kurie nutarė kartu su režisiere Karolina Žernyte, dramaturge Sandra Bernotaite statyti pojūčių spektaklį. Kas būtų, jei į Vilniaus kraštą atsikeltų pabėgėlių? Kokie dabar čia gyvenančių skirtingų tautų ir religijų atstovų santykiai? Kaip jie vieni į kitus žvelgia? Tai klausimai, į kuriuos jaunuoliai bandys atsakyti pabudinę skirtingus mūsų pojūčius.

Į vieną komandą susibūrę Visagino „Atgimimo“ ir „Verdenės“ gimnazijų mokiniai planuoja gimtajame mieste įkurti naują parką ir jame pristatyti personažus iš skirtingų tautų pasakų. Iš viso Visagine gyvena net 43 tautos ir kiekvienos jų kūryba vis kitokia, išskirtinė. Jaunimui šią idėją įgyvendinti padeda dizaineris, architektas Vytautas Puzeras.

Planuojama, kad jaunimas savo darbus užbaigs ir visiems pristatys 2018 metų pavasarį. Mokinius ir profesionalius menininkus kūrybai, bendram darbui suvienijo projektas „Gyvenu laisvai!“, kurį prieš keletą metų inicijavo Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos meno kūrėjų asociacija ir VU Istorijos fakulteto Alumni draugija.