„Idėjų gali būti labai daug ir labai įvairių, tačiau esu linkęs grįžti prie savo močiutės kadaise pasakytos minties: „Kodėl lietuviai nesugeba susitvarkyti savo ūkio, savo buities?“ Todėl mano idėja Lietuvai – kad mes visi gražiau ir švariau gyventumėme, kad sugebėtumėme pasilenkti ir pakelti tą šiukšlę, kuri guli ant žemės. Nesvarbu – esi prezidentas ar paprastas žmogus, tai gali padaryti kiekvienas“, – įsitikinęs verslininkas Ž. Grigaitis.

Daugybę pasaulio kampelių aplankęs Žilvinas mano, kad lietuvių požiūris į šiukšlinimą yra visiškai neatsakingas. „Kodėl nuėję į mišką randame šiukšlių? Tai visiškai neatsakingas požiūris į gamtą, neatsakingas savęs valdymas, – kalbėjo Ž. Grigaitis. – Norėtųsi, kad mes neniokotumėme, nelaužytume, nedaužytume iškabų Vilniaus senamiestyje. Norisi, kad neatrodytume kaip visiški naikintojai.“

Ir nors Žilvino idėja – pradėti atidžiau žvelgti į švarą, lietuviai nėra nešvariausia pasaulio tauta ir verslininkas to neneigia. „Žinoma, kad yra tautų, kurios gyvena nešvariau ir netavrkingiau, bet norisi, kad būtumėme pavyzdys kitiems“, – šyptelėjo pašnekovas.

Kokiomis priemonėmis reiktų skatinti lietuvius tvarkytis? „Viską pradėti reikia nuo mokyklos suolo, nuo auklėjimo namuose. Kol nepradėsime socialiai atsakingai elgtis savo šeimoje, tol bus sunku išlikti tauta, užsiimti švietėjiška veikla, kultūra. Ne viską reikia suvesti į materialius dalykus“, – tikino Ž. Grigaitis.

Pašnekovas įsitikinęs, kad puikus švarios visuomenės pavyzdys – Šveicarija. „Man teko ten ir gyventi, pažįstu nemažai žmonių. Tai tikrai geras pavyzdys, kaip jie gyvena namuose, kaip tvarkosi, koks jų požiūris, – įspūdžiais dalijosi Ž. Grigaitis. – Visi norime gyventi darnioje ir tvarkingoje aplinkoje, leidžiame pinigus, norėdami kurti tą darną, bet tuo pačiu, kažkodėl, ir niokojame.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)