Amerikos plaukų slinkimo asociacija nurodo, kad plaukai pradeda slinkti 40 proc. moterų, kol jos sulaukia 50 metų. Laimė, jeigu jūsų giminė nėra paveldėjusi nuplikimo geno, egzistuoja kelios plaukų slinkimo priežastys, kurių nesunkiai galima išvengti. Sužinokite, kas trikdo jūsų plaukų augimo ciklą ir kaip galima užkirsti tam kelią, rašo svetainė shape.com.

Orų pokyčiai

Mes visi mėgstame tuos malonius, šiltus mėnesius tarp permainingų pavasario ir rudens sezonų, tačiau vasara taip pat yra įprastas metas, kai pradeda slinkti plaukai, teigia Niujorko dermatologė Francesca Fusco iš „Clear Scalp & Hair“.

„Kai tik keičiasi klimatas, mūsų organizmui tenka išgyventi prisitaikymo periodą, o tai gali nutraukti plaukų augimo ciklą, – aiškino ji. – Kadangi vasarą plaukai auga greičiau, natūralu, kad vasaros pabaigoje jais atsikratoma sparčiau“. Laimė, maisto produktai, turintys reikiamų medžiagų, pavyzdžiui, geležies, baltymų ir sveikųjų riebalų, gali užtikrinti stabilų plaukų augimą ir palengvinti pereinamąjį laikotarpį.

Visuomet nešiojate plaukus, surištus į uodegą

Elastingos gumelės padeda apsaugoti jūsų plaukus intensyvaus prakaitavimo metu, bet jei nešiojate jas daugiau kaip keturis kartus per savaitę, jūsų plaukai patiria nuolatinį koncentruotą spaudimą – tai verčia juos lūžinėti, o, galiausiai, ir slinkti. Norėdamos apsaugoti plaukus, rinkitės laisvesnius plaukų aksesuarus, kurie plaukų neįtempia ir nesuspaudžia.

Pernelyg dažnai naudojate plaukų formavimo priemones

Kai su savo sruogomis atliekate kažką intensyvaus, pavyzdžiui, naudojate karštas žnyples ar gydote juos keratinu, tai visuomet daro įtaką jūsų plaukų sveikatai. „Papildomas stresas folikulams gali susilpninti vandenilio jungtis, kurios saugo drėgmę, ir sukelti miniatiūrinius įtrūkimus, – teigia „Head & Shoulders“ plaukų stilistė Sunnie Brook Jones. – Dėl to plaukai pradeda dažniau skilinėti, o ne temptis, kaip turėtų“. Taigi laikykitės atokiau nuo plaukų tiesinimo žnyplių, karštų fenų ir chemikalų. Jei tai neįmanoma, pirmiausia naudokite apsauginę priemonę nuo karščio.

Baigėsi jūsų šampūnas

Jei po galvos trinkimo dušo apačioje pastebėjote didesnius nei įprastai plaukų gumulus, tai gali reikšti, kad pernelyg retai plaunate galvą. „Paprastai per dieną žmogus netenka nuo 50 iki 100 plaukų, taigi jei kasdien neplaunate galvos, šie plaukai tiesiog tūno tarp kitų plaukų“, – teigia F. Fusco. Jei pridėsite piktnaudžiavimą plaukų fiksacijos priemonėmis, tai „galiausiai nuėję į dušą ir išsiplovę galvą, tikrai išvysite didžiules iškritusių plaukų sankaupas“.

Tai nereiškia, kad turite dažniau trinkti galvą. Tiesiog pasistenkite neužkimšti plaukų folikulų, saikingai naudodami sausąjį šampūną. Taip pat stenkitės bent kartą per savaitę nušveisti galvos odą. „Kad pašalintumėt iškritusių plaukų sankaupas, pamėginkite į šampūną įberti cukraus ar druskos granulių“, – patarė ji.

Stresas

Bet kokia fizinė ar emocinė įtampa – ar tai būtų gripas, ar vėlyva darbo pamaina – gali suaktyvinti virtinę hormonų, kurie sutrikdys jūsų plaukų augimo ciklą. Stresas skatina smegenis išskirti kortizolį (kurį F. Fusco vadina „visų streso hormonų tėvu“), nuo kurio pradeda slinkti plaukai, padidėja odos dirglumas. Geriausias būdas išsaugoti sielos ramybę ir išvengti bet kokios plaukų slinkimą skatinančios įtampos yra sportas bei meditacija.

Nenaudojate plaukų kondicionieriaus

Plaukų kondicionierius yra tarsi drėkiklis jūsų veidui: jeigu pastarojo nenaudojate, oda tampa sausa, pradeda pleiskanoti, kyla uždegimai. Tas pats vyksta ir su galvos oda. „Uždegimas aplink plauko folikulą gali priversti plauką iškristi dar nepasibaigus jo augimo ciklui“, – įspėja F. Fusco. Jei nenaudojate kondicionieriaus tam, kad jis neapsunkintų jūsų purių plaukų, įmasažuokite lengvą kondicionierių į galvos odą vos 30 sekundžių ir tuomet jį nuplaukite.

Medvilniniai pagalvių užvalkalai

Bet kas, kas trinasi į jūsų plaukus, gali susilpninti folikulus, todėl sruogos atrodys plonos ir trapios. Kadangi šiurkštoka medvilnės tekstūra gali absorbuoti drėgmę, S. Brook Jones medvilninius pagalvių užvalkalus pataria pakeisti tankesnių gijų satino ar šilko užvalkalais. „Padeda kiekviena smulkmena“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)