Pasak pilateso meistro Maximiliano Stohr‘o iš Italijos, ši sritis vis labiau komercializuojama ir vis rečiau tenka sutikti mokytojų iš pašaukimo, puikiai perpratusių metodo esmę. Juodu su partnere Cinzia Galletto siekia kuo plačiau skleisti žinutę apie kūno pažinimą ir sąmoningumą sporte, rašoma pranešime spaudai.

Progą mokytis iš geriausiųjų netrukus turės ir lietuviai. M. Stohr ir C. Galletto spalio 15-16 d. Vilniuje ves seminarą „Panirimas į pilateso pasaulį“. Profesionalai, patirties sėmęsi iš paties metodo pradininko Džosefo Pilateso mokinio, pilateso meistro Ron Fletcher, sako supratę, kad norint suvokti, iš kur ateina judesys, būtinas sąmoningumas ir ypatingas atidumas kūnui.

Mokytojų duetas iš Italijos Lietuvoje lankysis pirmą kartą. Lektoriai noriai dalinasi patirtimi, keliauja ir veda užsiėmimus bei seminarus visame pasaulyje, siekdami paneigti mitus ir dezinformaciją bei pristatyti autentiškus metodus bei įrangą norintiems pasinerti į pilatesą profesionaliai ir tobulėti tiek sportuojant patiems, tiek mokant kitus.

Daugybė žmonių renkasi pilatesą, nes turi problemų su savo kūnu.

Mokytojų duetas ramina, kad net ir šiais įtemptais laikais įmanoma gyventi be jokio kūno skausmo, bet tai reikalauja kasdienio darbo, kantrybės ir, svarbiausia, nuoseklumo. Tačiau meistrai primena, kad pilateso metodas, paties autoriaus pavadintas kontrologijos menu, buvo sukurtas padėti žmonėms gyventi sveikai, užbėgti negalavimams už akių, o ne spręsti įsisenėjusias problemas. Metodo pradininkas siekė lavinti žmonių sąmoningumą ir skatinti pažinti savo kūną, suprasti taisyklingas kūno padėtis ir išjausti kiekvieną judesį. Tačiau pilateso pratimai taip pat plačiai naudojami reabilitacijos programose, taikomi turintiems bėdų su stuburo išvarža, peties sąnariu, po klubo sąnario keitimo operacijos.

„Taisyklingos pilateso treniruotės gali padėti sumažinti ar visai pašalinti nugaros skausmą, stuburo problemas. Dažniausiai žmonės susidomi pilatesu dėl juosmeninės dalies skausmų. Žinoma, norėtųsi, kad žmonės rūpintųsi savimi laiku. Treniruotės, sąmoningas judėjimas padeda gyventi sveikai ir išvengti ligų, tad patarčiau nelaukti, kol pasirodys ligų simptomai, bet jau susidūrus su problemomis, kantriai ir nuoširdžiai dirbant, prižiūrint profesionalui pilatesas tikrai gali padėti jas išspręsti ir gyventi be skausmo“, - teigia M. Stohr.

Lektorius akcentuoja, kad geras treneris privalo nepriekaištingai išmatyti žmogaus anatomiją ir biomechaninius procesus. „Siekiu paruošti mokytojus, kurie padėtų pažinti savo kūną ir jį stiprinti, o ne instruktorius, kurie tik kartotų iškaltas instrukcijas. Tarp jų didžiulis skirtumas“, - pabrėžia pilateso profesionalas, kuris prieš pasinerdamas į šią sritį dešimt metų žaidė futbolą ir dar dešimt praleido mokydamas saugaus sporto ir lenktyninių automobilių vairavimo. Taigi ir šiandieniniame darbe jis puikiai apjungia savo sportininko ir mokytojo patirtį. Taip pat jo profesinis kelias paneigia ir vieną populiariausių mitų, kad pilatesas gimė iš šokio arba buvo sukurtas šokėjams.

„Tiesa ta, kad Dž. Pilateso studija buvo tame pačiame pastate, kaip ir stipri baleto akademija, tad daugybė traumuotų šokėjų tapo jo klientais. Taip pat metodo pradininkas keliolika metų vedė užsiėmimus Džeikobo Pilow šokių festivalyje, tačiau mano mokytojas, šokėjas R. Fletcheris, kuris buvo Pilateso mokinys 18 metų, atskleidė, kad išties metodo kūrėjas šokėjų nemėgo. Jis man papasakojo daugybę istorijų“, - intriguoja M. Stohr prieš viešnagę Lietuvoje.

Entuziastingas pilateso treneris ir lektorius per savo praktiką girdėjo ne vieną mitą apie pilateso metodą. Vieni jų kelia šypseną, kiti verčia nerimauti ir motyvuoja dar daugiau keliauti, kalbėti ir padėti besidomintiems atskirti tiesą ir pilateso subtilybes nuo tik po šiuo skambiu pavadinimu besislepiančių apsimetėlių, kurie jaučiasi pasiruošę mokyti kitus, nors patys tebaigė trumpius kursus ir nesupranta metodo esmės.

Tokiuose komerciniuose mokymuose, vedamuose nepasirengusių specialistų, žmonės dažniausiai nė nesuprakaituoja, nejaučia nuovargio, tad gali nusivilti pilatesu, nors išties prie tikrojo metodo nė neprisilietė. Pasak M. Stohr, pilatesas sukurtas visiems ir nereikalauja ypatingo pasirengimo, tačiau tobulėjimo tempas – individualus. Vieniems prireikia daugiau laiko perprasti pagrindus, kitiems mažiau, tačiau svarbiausi ingredientai siekiant sėkmės ir efektyvių rezultatų – kantrybė, nuoseklumas ir mąstymas, o po to jau seka disciplina.

Žymaus mokytojo nuomone, pagrindiniai pilateso metodo privalumai yra didesnis sąmoningumas (savo kūno supratimas, pajautimas ir kontrolė), lankstus stuburas ir sustiprėję viso kūno raumenys bei geresnė laikysena, o pagrindinis patarimas norintiems būti sveikiems – judėti. Dar vienas sveikatos šaltinis – gamta. Pilateso meistrui iš Italijos įstrigo kadais skaitytas straipsnis apie Lietuvos nacionalinius parkus. Jis tikisi savo vizito metu spalį rasti laiko juos aplankyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)